Snap

Faalangst bij kinderen: zó pak je het aan!

Benieuwd? Lees gauw verder!

Bang zijn om een toets niet te halen, niet naar zwemles willen of geen penalty durven nemen. Faalangst bij kinderen is iets wat veel voorkomt. En dat is ook wel te verklaren, want de verwachtingen bij kinderen zijn - zeker tegenwoordig- vaak hoog. Wil jij weten hoe je meer zelfvertrouwen kunt opbouwen bij je kind, lees dan verder!


Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. Je bent bang om iets verkeerd te doen of bang dat je niet kunt voldoen aan bepaalde verwachtingen. Vaak komen lichamelijke signalen voor, zoals zweethanden, een rood hoofd krijgen, vlekken in de nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijk zijn, diarree of overgeven.

De angst om te falen ontstaat in situaties waarin je kind wordt beoordeeld of dénkt dat hij of zij wordt beoordeeld. Het heeft het gevoel dat hij of zij het toch niet kan of dat iemand anders het veel beter kan. Faalangst komt helaas heel vaak voor. Wel 40% van de kinderen op de basisschool tussen de 8 en 12 jaar kampt met faalangst.


Positieve of negatieve faalangst bij kinderen

Faalangst is niet altijd hetzelfde! Er bestaat zowel positieve als negatieve faalangst. Negatieve faalangst komt om de hoek kijken als je kind het gevoel heeft dat hij moet presteren en bang is dat het niet gaat lukken. Het kind wil het liefst 'vluchten' uit deze angstige situatie. Als er een gezonde spanning is, noemen we dat positieve faalangst. De angst is niet zo groot dat het kind erdoor belemmerd wordt. Integendeel, het kind wordt juist gemotiveerd om beter te presteren! Een beetje spanning bij een presentatie kan helpen om scherp te zijn.

Als de spanning dus zo groot is dat het kind slechter presteert dan het zou kunnen, dan spreken we van negatieve faalangst. En dat heeft vaak vervelende gevolgen. Kinderen kunnen een black-out krijgen, lichamelijke klachten hebben of slechte ervaringen opdoen. Deze slechte ervaringen kunnen uiteindelijk leiden tot een negatief zelfbeeld. Dus laten we er samen voor zorgen dat faalangst positief blijft!


Hoe kun je als ouder helpen?

Als ouder is belangrijk om de faalangst te (h)erkennen. Kinderen schamen zich vaak. Maak het bespreekbaar en laat ze merken dat je wil helpen. Probeer thuis een veilige omgeving te bieden en werk aan het vertrouwen tussen jou en je kind. Bedenk of jouw verwachtingen van je kind meespelen. Laat je verwachtingen aansluiten bij de leeftijd en mogelijkheden van je kind.


Let ook eens op hoe jij op je kind reageert. Focus hierbij op het proces in plaats van op het resultaat. Hiermee wordt bedoeld dat je de inspanning van je kind waardeert in plaats van het resultaat. Dus zeg in plaats van: “Wow, wat goed dat je een 8 hebt gehaald” > “Wow, je hebt echt goed je best gedaan!”. Sommige complimenten kunnen namelijk juist faalangst oproepen. Let dus op de soort complimenten dat je geeft.


En laat je kind merken dat fouten maken mag en dat hij of zij daarvan juist leert. Als je kind een bepaalde situatie wil vermijden, ga hier dan niet in mee. Je kind leert dan omgaan met spanning en zijn of haar zelfvertrouwen groeit hiervan. Maar biedt wel de steun en hulp die het nodig heeft om het aan te kunnen.


Wil je meer weten over het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind? Lees dan dit artikel: ‘Zó vergroot je het zelfvertrouwen van je kind!’


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️9 maanden geleden

Zo herkenbaar, bedankt voor de tips