Blog header image

Eindelijk de juiste school

Na veel getouwtrek, verwijzingen en proberen nu eindelijk een lichtpuntje. Mijn dochter gaat met plezier naar school.

Nu een keer een positieve blog van mij. Onze dochter, nu 9 jaar, heeft al vrij jong de diagnose ADHD gekregen. Aan de ene kant was ik super blij, omdat ik eindelijk wist waarom ze toch zo super druk was, niet wilde slapen en altijd overal tegenin ging. Aan de andere kant heeft ze nu wel een stempel waar ze nooit meer vanaf komt. Maar ADHD is niet het eind van de wereld en met goede begeleiding en hulp kun je net zo veel bereiken als een "normaal" kind.

Omdat de reguliere basisschool haar niet aankon en niet kon bieden wat ze nodig had is ze op een SO (speciaal onderwijs) school terecht gekomen. Wat een ramp was dit. Het eerste jaar ging prima. Ze kon het uitstekend vinden met de juf en die wist ook precies hoe ze met "zulke" kinderen om moest gaan. Ze deed het dan ook super en blonk in veel vakken uit. Het tweede jaar ging het helemaal mis. Ze kreeg juffen die eigenlijk nooit voor het beroep leerkracht hadden moeten kiezen en al helemaal niet op een school met kinderen die extra zorg nodig hebben. Elke dag was een ramp om haar naar school te krijgen en van haar perfecte citoscores, het eerste jaar deed ze de cito nog op een niveau hoger en haalde ze 2x a en 1x b, naar 3x d op een jaar lager. Om even te verduidelijken voor mensen die niet weten hoe cito scores werken: A is het hoogste wat je kunt halen en E het laagst. Gelukkig was dit een soort kleuterschool en mocht ze na het tweede jaar eraf.

Opzoek dus naar een SBO (speciaal basis onderwijs). In de plaats waar we wonen hadden we de keus uit 2 scholen waarvan er een bij ons op de hoek. Eerst daar dus een gesprek gehad en het voelde wel goed. We hebben haar daar dan ook aangemeld. Groep 3 zou voornamelijk een jaar zijn om te kijken wat de kinderen kunnen en om ze de basis te leren. Veel werd spelenderwijs aangeleerd, maar daar kon ik mee leven. Ze moeten de kinderen eerst goed leren kennen en omdat er "hele moeilijke" kinderen tussen zaten was dat misschien ook wel de beste manier. Maar aan het eind van het tweede jaar was ze nog niet veel verder dan op de kleuterschool. Ook niet zo gek als je alleen dingen hoort zoals, Alladin gekeken, dansje geoefend, buiten gespeeld enzo als je vraagt wat ze gedaan hebben op school. Als ik haar vroeg of ze ook nog iets aan bijvoorbeeld rekenen hadden gedaan was steevast het antwoord optellen tot 10. Wat tafels waren wist ze niet aftrekken deed ze ook nog niet. Uit het gesprek met de juffen kwam naar voren dat die heel tevreden waren omdat ze hele goede citoscores had. Mag je toch ook wel verwachten als je een kind aan het eind van groep 4 de citotoets laat doen voor midden groep 3. Ook lieten ze ons weten dat ze nooit de volledige basisschool zou doorlopen en we blij mochten zijn als ze de stof van groep 6 af zou krijgen. Als onze dochter nou echt niet zou kunnen leren had ik er vrede mee gehad, maar uit de verschillende iq testen die onze dochter had gehad kwam een gemiddeld tot bovengemiddeld iq. Dit zou dus betekenen dat ze makkelijk VMBO tot Havo zou moeten kunnen halen. Maar als ze de lesstof niet af zou krijgen zou dat dus nooit gebeuren.

Uiteindelijk hebben mijn man en ik besloten toch eens bij de andere school te gaan kijken. We hebben hier een gesprek gehad en besloten haar over te laten plaatsen. We zijn nu ongeveer 3 maand verder en ze heeft al meer geleerd dan in die 2 jaar op haar oude school. Ze komt heel trots thuis dat ze nu alle tafels kent en ze hebben haar voor rekenen in een hogere groep geplaatst omdat ze het zo goed doet. Ook taal gaat super en ze leest haar broertje voor en doet het bijna nog beter dan ik. Als ik haar nu vraag wat ze gedaan heeft ben ik de gene die vraagt of ze ook nog iets "leuks" gedaan hebben. Ze verveeld zich niet meer en ik heb Squla opgezegd omdat ze het nu wel op school leert en ze niet meer thuis vraagt of ik haar iets nieuws wil leren. 's Morgens zit ze klaar en houdt ze zelf de tijd in de gaten of ze al naar school moet. Ik moet haar nu wel brengen en halen omdat de school wel een eind weg zit en er behoorlijk gevaarlijke stukken zitten in de route, maar dat heb ik er graag voor over. Ze voelt zich nu niet meer dom tegenover haar vriendinnen uit de buurt omdat ze mee kan praten. Ze leert nu het zelfde als de meiden op een "gewone" school. En ze vindt het helemaal geweldig om nieuwe dingen te leren en nieuwe vakken te ontdekken. Ze zijn nu druk bezig om haar bij te krijgen wat betreft de lesstof en de volgende stap is om haar klaar te stomen zodat ze gewoon naar het reguliere onderwijs kan. Een basisschool hier in de buurt heeft gelukkig voldoende kennis en hulpmiddelen om kinderen met ADHD op te vangen. Met een beetje geluk kan ze daar volgend schooljaar naar toe en zit ze bij de buurtkinderen in de klas. Tot die tijd breng ik haar met alle plezier naar school. Alles om mijn dochter gelukkig te zien.

rebo1982
7 jaar geleden

Wat fijn dat jullie eindelijk de plek gevonden hebben waar jullie dochter tot haar recht komt! Ik ga je volgen, want ik ben benieuwd hoe jullie leventje zich verder ontwikkeld!

Kaytje
7 jaar geleden

Zal lekker druk zijn. Dochter op een SBO school en een zoontje die straks ook naar een speciale school gaat (was de eerste 3 jaar zo goed als doof en heeft hierdoor een spraakachterstand) en nog een kleine meid onderweg. Binnenkort een blog over hoe het mijn zoontje vergaat op zijn nieuwe school. Zondag wordt ie 4 dus na de herfstvakantie mag hij beginnen.

Joycies
7 jaar geleden

Wat fijn dat je de juiste school hebt gevonden. Soms is dat zo lastig.