Terug
Blog header image

Een reis tussen heden en verleden

Bij de plek waar ooit het huis van mijn oma stond word ik geïnterviewd door Dunya. Over het huis, de grond en over mijn oma. En mijn gevoel.

Verleden

Na een gezellig feest van opa en oma op zaterdagavond (gouden bruiloft), worden we op zondagmiddag weer naar huis gebracht door mijn broer. Het is mooi weer, we zijn redelijk op tijd vertrokken en Martin heeft zin om een eindje om te rijden en zo komen we in Steenwijk terecht. We hebben hier een verleden liggen. De plaats waar mijn oma woonde en waar wij vaak op visite zijn geweest. Bovendien woont er nog steeds familie, dus de binding met Steenwijk is er nu ook nog. Achterin de auto zit Dunya te babbelen in de microfoon die ze van Martin heeft geleend.

Steenwijk Centraal

“Weet je waar we zijn?” vraag ik aan Dunya als we Steenwijk binnen rijden. “Bij het station!” zegt ze. Daar heeft ze gelijk in. “Weet je ook welk station?” vraag ik dan. “Lelystad? Amsterdam Centraal?” Ik vertel haar waar we zijn. Het zegt haar niks meer. “Mijn oma woonde hier vroeger” leg ik uit. Ik vertel over het huis van oma dat is afgebroken omdat de grond ernstig vervuild was. “Hoe kan dat dan?” vraagt ze. Martin vertelt over de gasfabriek die hier heeft gestaan in een tijd dat er nog niet zulke strenge regels waren over het opruimen van olie. “Waarom deden mensen dat dan in de grond?” wil ze weten. “Ze wisten nog niet zo goed hoe slecht dat was voor de omgeving” zeg ik. “Nou ja, ze wisten het waarschijnlijk wel, maar het netjes opruimen was te ingewikkeld. Makkelijker om het gewoon te dumpen” vult Martin aan.

Microfoon

We komen aan bij de plek waar ooit het huis van oma stond. Ik word er stil van. Het is raar om hier te zijn, maar dat er geen huis meer staat is een dubbel gevoel. Aan de ene kant is dat jammer, omdat het een huis was met herinneringen aan oma, aan de andere kant had ik het denk ik moeilijker gevonden als er iemand anders was komen wonen en het huis heel erg veranderd had. We stappen uit. Dunya nog steeds met de microfoon in haar hand. Het ligt haar wel, interviewen. Ze is nieuwsgierig, wil alles weten, maar ook begrijpen. Dus ze gaat vragen stellen aan mij. En ik vertel: “Hier was de garage, met een grote oprit. Daar gingen we altijd naar binnen. Hier waren grote ramen en kon je alle kanten opkijken! En daar was de voordeur” zeg ik als we om het denkbeeldige huis heenlopen. Het is gek, want oma is al jaren niet meer bij ons. Ik ben er aan gewend. Maar tijdens het feest gisteravond dacht ik heel even in een flits: “Waar is oma eigenlijk?” En heel af en toe bedenk ik tot mijn schrik dat ik oma best weer eens op kan zoeken. Dat kan niet. Oma is er niet meer. Zelfs haar huis is er niet meer. En naar het graf, gek genoeg zegt me dat niks. Dat is een steen met haar naam, maar daar is oma niet.

Lieve oma Pluis

Natuurlijk wil Dunya dan nog eens het verhaal horen over hoe het was toen oma overleed. Ik vertel dat ze op Oudejaarsavond overleed. “Om middernacht werd ze naar buiten gedragen. De klokken gingen luidden allemaal en er was veel vuurwerk. Dat is toch heel bijzonder!” zeg ik. “Wanneer?” vraagt Dunya, die natuurlijk geen genoegen neemt met een vaag antwoord. “Eu....dat was in......2010” reken ik snel uit. “Jij was drie jaar” ga ik verder. “Ik was heel verdrietig en toen heb ik je uitgelegd wat er gebeurd was door een Nijntje-boek voor te lezen. Lieve oma pluis”. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik eraan terugdenk. Ik had oma al zolang niet gezien en toen ze overleden was kwam het niet meteen binnen. Na een paar dagen kwam alles ineens los. Ik probeerde het boekje voor te lezen maar na een paar zinnen begon ik te huilen. Ik legde uit dat mijn oma ook overleden was en dat ik daarom ook heel verdrietig was. Onderweg naar het kinderdagverblijf zat Dunya in de bakfiets en zei steeds: “Niet huilen mama”. Ze was erg lief voor me en probeerde me te troosten, zo klein als ze was. En dat was echt een troost voor mij.

Ambulancepost

“Hebben ze de grond nu schoongemaakt?” vraagt Dunya. “Een beetje” zegt Martin. Ik heb altijd verteld dat er een tankstation aan de overkant stond en dat die de vervuiling heeft veroorzaakt. Nu we er zo over praten blijk ik wat dingen door elkaar gehaald te hebben. Er was een tankstation, maar dat stond een eindje verderop. Tegenover oma was niks. “Jawel! Er was wel iets. Geen tankstation, maar iets!” Ik kan niet meer terughalen wat het was. “Een ambulancepost” zegt Martin dan. Het kwartje valt. Ja, dat was het. Dan zie ik opeens ook weer de ambulances voor me die af en toe moesten uitrukken. “Waarom is het jammer dat het huis van jullie oma is afgebroken?” wil Dunya weten. “Omdat mijn opa het zelf gebouwd heeft” leg ik uit in de microfoon. “Echt?” vraagt ze. “Ja, echt!” zeg ik. “Dan begrijp ik wel dat je het jammer vindt.”

Een belangrijke stok

We gaan boodschappen doen en rijden langs het andere vroegere huis van oma. “Kijk, daar hebben mijn opa en oma vroeger ook gewoond. Voordat ze in het huis gingen wonen dat nu afgebroken is. Daarna heeft er nog lang familie gewoond” herinner ik me. “En woont er nu nog familie in dat huis?” vraagt Dunya nieuwsgierig. “Nee, dat is wel jammer!” zeg ik. “Maar het huis staat er tenminste nog.” Na het boodschappen doen rijden we Steenwijk uit. “Waar is mijn stok?” roept Dunya plotseling in paniek. De stok die ze meegenomen had van huis. De stok die ze had gevonden toen ze in de zomervakantie naar de kinderactiviteiten van Hebron ging. “Je had m bij je toen we in de supermarkt waren” bedenk ik me. “Hij ligt bij het broodapparaat!” We moeten terug. “Die stok is voor míj een herinnering!” zegt Dunya. Oma zou het gewaardeerd hebben dat Dunya iets bij zich had als herinnering aan een kerk.

Het geheim van Eyck

Eenmaal in de supermarkt rennen we allebei een kant op. Ik heb als eerste de snijmachine voor stokbrood gevonden. Onder de machine ligt de stok van Dunya. Haar naam staat erop. Dan ren ik de winkel door op zoek naar Dunya. Als ik haar gevonden heb laat ik de stok zien. Ze checkt snel of haar naam erop staat. Misschien lag er toevallig een andere stok, die niet van haar was. Maar het klopt en opgelucht stappen we in de auto. De reis naar Amsterdam staat in het teken van herinneringen ophalen aan oma en het praten over de vervuilde grond onder haar huis. De volgende avond staat het tv programma “Het geheim van Eijck” aan. Dit gaat ook over vervuilde grond. Opeens weet ik het. “Kijk, dat is hetzelfde als wat er bij het huis van mijn oma is gebeurd! De grond is vervuild met giftige stoffen, die gevaarlijk zijn voor dieren en mensen. Dat zie je wel!” Ze ziet een hondje dat giftig water heeft gedronken en ziek is geworden. “Daarom moet die grond eerst schoongemaakt worden voordat er een nieuw huis op gebouwd kan worden!”

Herinneringen

Het was weer een bijzondere reis van Emmen naar Amsterdam. Een reis door heden en verleden. Een reis vol herinneringen. Vlak voordat ik Dunya de volgende avond in bed stop vraagt ze plotseling: “Ben je nog erg verdrietig om je oma?” Ik schud mijn hoofd. “Welnee lieverd. Dat is te lang geleden! Ik moet nu wel weer meer aan haar denken. Ik was toen heel verdrietig, ook al was ze al 96 jaar. Het was ook echt wel tijd voor haar. Ze kon niet meer. Maar toch, het was verdrietig, toen. Dat radio maken, zelfs voor nep, Dunya aanspreekt is niet zo gek. Dat zit in de familie. Jammer dat de interviews niet echt opgenomen zijn. Dat is iets voor een volgende keer. Dunya zou daar echt wel wat van kunnen maken. Aangezien Dunya altijd vol vragen over vroeger zit, is het niet verwonderlijk dat ze in groep vijf heel enthousiast is over het vak geschiedenis. Onze geschiedenis gaat niet terug tot de Vikingen, maar ik kan er op wachten dat ze binnenkort weer met nieuwe vragen komt. Over mijn geschiedenis, over haar babytijd, over herinneringen van vroeger. Van vragen word je wijs, dus ik kan er alleen maar van genieten!

Anoniem
7 jaar geleden

Ook de liefde voor geschiedenis zit in de familie. Gelukkig maar. Wie het heden wil begrijpen moet het verleden kennen! Misschien kan ze mijn recorder een keertje lenen. Radio maken is voor mijn tenslotte verleden tijd. Mans even vragen om een montageprogramma en radio Spaarndammerstraat is een feit. :)

Henrike Laning
7 jaar geleden

Klinkt leuk. Geen idee wanneer we dat moeten doen met al die korte dagen en vele activiteiten. Maar erover fantaseren kan altijd. haha. Wel leuk voor als ze wat ouder is en ze misschien meer tijd heeft.

Anoniem
7 jaar geleden

Leuk, zo'n razende reporter. Ik heb weinig meer met de plaats en het huis dat er stond, maar nostalgie is mij ook niet vreemd..

Henrike Laning
7 jaar geleden

Het is vooral raar om te zien dat er niks meer staat. Ik heb meer met de plaats Steenwijk, dan met het huis. Maar wel gek om er te staan en te zien dat het huis van oma weg is.

Anoniem
7 jaar geleden

Lieve Henrike, wat een mooi verhaal weer. Brengt veel naar boven. Van de week kreeg ik een vraag over het voorbereiden van een kind op ziekte met verlies als gevolg dat bracht al veel herinneringen boven dit sluit er prachtig op aan. Mooi Hoe je verlies, de draad weer oppakken, herinnering en nostalgie beschrijft. Er borrelt veel bij me. Misschien schrijf ik het wel op. Wie weet is het voor ouders een hulp om kinderen te begeleiden in dit soort moeilijke dingen. En lieve Oma Pluis tja dat blijft speciaal. De dag nadat Mama overleed gingen Marcel en ik naar de boekwinkel in Emmen om een boekje te zoeken voor Martijn. De verkoopster wees waar de boekjes over rouw stonden en wees ons op Lieve Oma Pluis. Samen hebben we in de winkel staan lezen en we waren meteen verkocht. Tranen op onze wangen. Lieve Oma Pluis het kon toch niet mooier. Martijn is nu 17 maar nog altijd super zuinig op dit juweeltje.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Heel goed als je het ook gaat opschrijven! Al is het alleen maar voor jezelf. Schrijven lucht op. Ik heb er zoveel aan. En het boekje dat was voor mij ook een trigger. Zo mooi!

Henrike Laning
7 jaar geleden

ik vind het zo mooi verhaal ik wou wat meer weten over dat verhaal daarom ging ik mama interviewen

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
13 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
23 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
22 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
20 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
18 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
11 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Sjamaan

een spirituele zoektocht

Lies kijkt in het cameraatje en zwaait ongemakkelijk.

De sjamaan doet open, ze heeft verende blonde krullen, gouden ringen in haar oren, en witte nauwsluitende kleding. Lies schat haar een jaar of veertig. Met een mysterieus theatraal gebaar wenkt ze Lies de hal in: hoog plafond, kristallen glanzende kroonluchter. In gedachte vraagt ze zich af hoeveel tijd het kost deze kristallen blinkend te houden. De marmeren vloer is smetteloos, er staat een aardewerken vaas met katoentakken in de hoek.

Het ruikt een beetje naar de tandarts en de temperatuur is aangenaam.

“Hoi, ik ben Elisabeth, sorry dat ik wat later ben, jeetje wat woon je hier mooi’ Lies stapt uit haar instappers “zo een fijne rustige buurt. Gaan je kinderen hier naar school?”
“stttt” de vrouw legt kort een vinger op de lippen van Lies.
“Vanaf nu gaan we alleen maar voelen”

Ze voelt de huid van de vinger op haar mond nadat de vinger weg is, onwennig kijkt Lies naar de grond, naar haar roze grijs gestipte sokken, ze bukt en zet haar schoenen in een hoek. De sjamaan wacht, waarna ze de trap op loopt.

Lies volgt.
Langzame passen.
De strakke witte jeans met de strakke kleine billen.
Het hoogpolig tapijt voelt lekker aan Lies haar immer bitter koude voeten.

De behandelkamer bestaat aan één kant uit een glazen wand met uitzicht over de buurt waar Yuppen en rijke babyboomers hoogtij vieren.
In de hoek staat weer een aardewerken vaas met katoenbollen en in de andere hoek staan muziekinstrumenten en een koperen schaal. Overal liggen kussens in aardetinten, zoals ze in de huizen van inspirerende mensen in de Happiness ziet.

De sjamaan gebaard Lies plaats te nemen op een dik beige fluwelen kussen met kwastjes. Ze zit kleermakerszit, vervelende houding vindt Lies dat. De Sjamaan steekt kaarsen aan.

‘Sluit je ogen, kind’
Kind? Denkt Lies, we zijn even oud.
‘Voel, hoe je zit’
‘Voel hoe je je voelt’
Ze voelt dat haar broek te strak zit.
‘Laat je gedachten los, denk niets…’
‘Laat los wat is en wat gaat komen, adem in en uit…’

Met gesloten ogen ademt ze in en uit, kalmeert, ademen helpt denkt ze opgewekt en verwijt zichzelf direct dat ze denkt, ze mag aan niets denken. Niet aan die stomme slome Wouter de vermoeidheid, de spanning. Ze denkt aan seks. Niet doen denkt ze. Ze denkt aan boodschappen, wat ze vanavond kunnen eten. Ze heeft trek in curry maar dat vinden de kinderen niet lekker. Misschien een niet pittige variant? In de koelkast liggen nog boontjes, zoete aardappel en bleekselderij…

Het ruikt naar verbrande bladeren.
Een briesje strijkt langs haar gezicht en ze opent een oog.
De sjamaan zit voor Lies zachtjes met een bos rokende gedroogde salie te wapperen en neuriet een sjamanistisch lied.

Lies denkt aan het woord ‘indianen’. Dat is racistisch, denken aan ‘indianen’ zo mag je ze niet noemen, hoe moet ik ze dan noemen denkt ze, deze gedachte gaat over in Sinterklaas. Spanning neemt toe, kut, bijna Sinterklaas. De kinderen zijn al doorgeslagen door Sint Maarten, het Sinterklaasjournaal en…

Ze hoort een dof getrommel, ritmisch.

‘Open je ogen, kind” De stem van de sjamaan klinkt zwaar en staat met een zware hoofdtooi en een trommel om haar nek met stokken met een zachte bol en slaat een ritme.

“Sta op”
Lies staat onhandig op.
Sjamaan loopt al trommelend om haar heen.
“Sluit je ogen en leg een hand op je buik veer door je knieën op en neer op de maat van de muziek en voel mijn lied” De Sjamaan zingt, Lies beweegt, stiekem opent ze haar ogen en de Sjamaan staat voor haar als een rietstengel in de wind te wiegen.

Lies moet plassen.
Eigenlijk heel nodig.
Maar ze durft het niet te vragen.
Ze wil de sjamaan niet teleurstellen.
Komop, Lies stel je niet aan, zeg het gewoon. Denkt ze en kucht.

Geen reactie.
Het zingen wordt luider.
Het heen en weer hopsen helpt niet tegen het moeten plassen.

“Sjamaan, ik moet plassen” mompelt Lies

Maar Sjamaan gaat op in eigen lied.

“IK MOET plassen…”

Sjamaan stopt en kijkt Lies vurig en met betraande wangen aan, een ware aard die door haar strakke huid heen sijpelt.“Derde deur links’ snikt ze.

In het toilet staan geurkaarsen er liggen kleine handdoekjes op een plankje er staat een zeeppompje van een ecologisch merk. De plas is gênant hard, gelukkig is het een groot huis.

Nadat ze haar handen gewassen heeft gaat ze met tegenzin terug naar de kamer.

De sjamaan zit in kleermakerzit huilt naar haar eigen natte reflectie in het glanzende glas.
“Gaat het?” vraagt Lies
Sjamaan barst in huilen uit. Lies knielt en slaat een arm om haar heen.
“Dat dat dat” tranen zitten de woorden in de weg.
“Nie, nie niemand vraagt mij dat oooooooooit”

Als Lies een glas water inschenkt rinkelt de kan door zuiverende kristallen en helende stenen die de bodem bedekken.
“ Ik voel me zo zo zo alleen” snikt de sjamaan, waarna ze volledig breekt.

Een waterval aan tranen vult de dure zolderkamer in het groene dure Overveen.
Lies troost de Sjamaan en zichzelf met de woorden dat zij niet de enige is.