Blog header image

Een kampvuur met een peuter levensgevaarlijk of leuk?

Twee van onze favoriete activiteiten. Boekjes lezen en buitenspelen. Hierom mijn voornemen voor het nieuwe jaar deze 2 combineren!

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar, een wekelijkse blog met een buitenspeeltip gekoppeld aan een prentenboek of voorleesboek. Samen met Luc (3 jaar) lezen wij heel veel boekjes. Luc vind het harstikke leuk en het is ook nog eens goed voor zijn ontwikkeling. Daarnaast geven boekjes vaak de aanzet om lekker naar buiten te gaan. Denk eens aan het boek wij gaan op berenjacht. Eerst samen het boekje lezen en dan zelf op berenjacht! Zo zal er wekelijks een boek met buitenspeeltip centraal staan.

Wij zijn het jaar geëindigd met een mooi kampvuur hierover ook mijn eerste lezen en beleven blog. 

Draak Dries

Het boekje wat deze week centraal staat heeft alles met draken te maken, Draak Dries van Julia Donaldson. Draak Dries gaat naar de drakenschool en volgt daar lessen om een gouden ster te verdienen en een grote draak te worden. Het gaat niet altijd even goed maar uiteindelijk veroverd Draak Dries de prinses. Het is voor jongens een stoer boek over draken, maar ook voor de meiden is het boek erg leuk. Want Annelies verzorgt Draak Dries erg goed wanneer het weer eens niet lukt.

Ja, ook onze Luc (3 jaar) kan soms een echte draak zijn. Hij wil graag kunnen vliegen. Soms lukt het, maar met landen heeft hij nog wel problemen. Brullen is voor hem geen probleem, vooral als hij zijn zin niet krijgt. Drakenles 3 uit het boek vindt Luc het leukste: vuur maken! Het aanmaken is nog wat lastig, maar er naar kijken en poken kan hij oh zo goed. De laatste les, het vangen van prinsessen, is nog niet gelukt, maar wie weet, als het carnaval is vangt hij zo een prinses.

Vuur maken

De eerste van lezen naar beleven tip van dit jaar is een nieuwjaarsvuur maken, en ja ook met peuters en kleuters kun je rustig genieten van een kampvuur. Met oudjaarsavond hebben wij heerlijk genoten van een kampvuur. Broodjes bakken en echte Poolse worstjes boven het vuur bakken. Luc heeft meegeholpen met het hout in de vuurkorf doen en natuurlijk met een stok mogen poken in het vuur. Wellicht zul je denken dat is de hele tijd roepen pas op, kijk uit. Maar niets is minder waar. Wij hebben drie duidelijke regels bij het vuur:

Regel 1: Als het te warm wordt ga je een stapje terug.

Regel 2: Je mag met een stok porren in het vuur, maar de stok blijft altijd laag en blijft in het vuur.

Regel 3: Rond het vuur blijven we rustig, niet rennen of dansen om het vuur.

Heb je voor de eerste keer een kampvuur met je kind loop dan samen eens steeds dichterbij het vuur. Je kind merkt vanzelf dat het warmer wordt, je kunt je kind zelf laten bepalen wanneer hij het te warm vindt worden. Aangezien je er zelf naast staat is dit zowel voor jou als voor je kind veilig.

Ga je een vuurtje maken zijn er natuurlijk wat standaard regels:

  • Zorg dat je altijd een emmer water bij de hand hebt
  • Maak je vuur in een vuurkorf of schaal (of in een daarvoor bestemde kampvuurkuil)
  • Stook het vuur niet te hoog
  • Zorg voor droog en schoon hout
  • Zorg dat je altijd bij het vuur bent als er kinderen zijn!

Hebben jullie wel eens vuur gemaakt met je kind? En misschien nog tips voor andere mama’s en papa’s? Ik ben benieuwd naar jullie nieuwjaarsvuurtjes.