Terug
Blog header image

Een kaars aansteken bij Allerzielen

De eerste keer dat we Allerzielen meemaken in de Dominicus. Een bijzondere ervaring!

Nieuwe gebruiken

Het leuke van switchen van kerk is dat je opeens allerlei dingen meemaakt die vroeger aan je voorbij gingen. In onze vorige kerk stonden we niet zo uitgebreid stil bij Allerzielen. Er was wel aandacht voor, maar ik kan me er niet zoveel van herinneren. Het heeft niet zo heel veel indruk gemaakt. Afgelopen zondag was het zover. Ik werd op de koorrepetitie al voorbereid door wat mensen, zodat ik wist wat me te wachten stond. Iets met kaarsen aansteken en namen opschrijven. De volgende dag probeerde ik het aan Dunya over te brengen.

Allerzielen

“Zondag is het Allerzielen. Dan gedenken we de mensen die zijn overleden. De mensen die bij de Dominicuskerk hoorden maar ook de mensen die wij gekend hebben. Die namen kun je op een briefje schrijven. Ook mag je een kaarsje aansteken” leg ik uit. Kaarsen aansteken vind Dunya erg mooi. Dat is ook nieuw voor ons, want de Dominicus is een oude Katholieke kerk. Nu is het oecumenisch, maar er zitten nog Katholieke rituelen in de dienst en in de kerk. Zo vindt Dunya het fijn om na de dienst of soms voor de dienst een kaars aan te steken voor iemand die er niet meer is. De ene keer kiest ze voor Martijn, onze lieve buurman die vorig jaar met Pinksteren plotseling overleed. De andere keer steekt ze een kaars aan voor Ellivrio, haar klasgenootje dat, toen Dunya in groep vier zat, ook heel plotseling overleden is. Of voor tante Frouwke, of voor de man van een koorlid in de Ekklesia.

Kaarsen

Als we in de kerk komen staat er bij de ingang een doos met kaarsen. Ik geef er eentje aan Dunya en vertel dat ze die tijdens de dienst mag aansteken. Dan geef ik haar een pen om namen op te schrijven op het witte blaadje dat in de orde van dienst zit. Even later staat ze in de hoek bij de kaarsen te kijken. “Waar is je kaars?” vraag ik, ondanks dat ik het antwoord al wel kan raden. Ze wijst naar de kaarsenstander. “Maar dat was niet de bedoeling liefie. Tijdens de dienst mag je m aansteken, kijk daar” wijs ik. Midden voor het podium staan kaarsenstandaards, waar veel kaarsen in kunnen. Ze pakt een nieuwe kaars. “Maar pas als het gezegd wordt” leg ik uit. “En de briefjes met namen?” vraag ik aan het koorlid naast mij. “Die mogen in de mandjes op het podium”zegt ze. “En wat gebeurt daarmee?” vraag ik. “Die worden vernietigd!” Dunya kijkt me aan met een frons. “Wat is vernietigd?” vraagt ze. “Die worden weggegooid” verklaar ik. Ze draait zich om en loopt boos weg. Ik zucht even en concentreer me dan op de repetitie die begint.

Niet weggooien

Na de kindernevendienst komt Dunya parmantig de kerk inlopen met de grote kaars. Daarna gaat ze terug naar haar plekje op de trap. Daar zit ze graag en dat doet ze goed. Af en toe moet ik even kijken of ze er nog zit. Als ze er niet zit weet ik dat ze ergens zit te knutselen. Ze is net op tijd terug om nog te helpen bij brood en wijn. Daarna is het tijd om kaarsen aan te steken. Ik blijf zitten totdat ik Dunya zie en dan lopen we samen naar voren. “Waar is je briefje?” fluister ik. Ze duwt haar kaars in handen van een vriendinnetje en rent weg. “Hier is het!” zegt ze als ze weer naast me staat. We steken allebei een kaars aan en dan zeg ik dat ze de briefjes in een van de mandjes mag doen. Even een aarzeling, maar dan: “Nee, dan worden ze weggegooid en dat wil ik niet!” Weg is Dunya en ik kijk haar glimlachend na. Ook dat is prima. Waar ze daarna gebleven zijn weet ik niet, maar ze moet doen wat voor haar goed voelt.

Emoties

Aan het einde van de dienst krijg ik het opeens toch even moeilijk. Dat komt bij mij altijd op een onverwacht moment. Op het moment dat we kaarsen aansteken en stil zijn om mensen te gedenken, gebeurt er niks. Bij mij zit het ‘m juist in de liederen en de muziek. Opeens komen de emoties los. Want natuurlijk zijn er altijd dingen die spelen, emoties zijn er bij mij dan ook snel. Nu maak ik me vooral zorgen over de toekomst, hoe dingen verder moeten als ik een betaalde baan vind (of juist niet), ook al wil ik dat juist heel graag. Het blijft spannend. Al blijf ik ook geloven dat overal iets goeds uit voort moet komen. Niets is voor niets. De afgelopen jaren zijn wij ook mensen verloren die we missen en waar we verdrietig over zijn. En dit is zo’n dienst dat mij alles even aanvliegt. En niet alleen mij natuurlijk.

Troosten

Het is ook het moment dat ik ontdek dat ik ook in dit koor al wat maatjes heb gevonden. Mensen die me troosten terwijl ik zo goed mogelijk wil doorzingen. Dat doet me ontzettend goed. In mijn oude koor wisten mensen wel zo ongeveer wanneer ze bij mij tranen konden verwachten. Daar stonden ook altijd mensen klaar om mij te steunen. Dat is wel heel mooi. Als Dunya na de dienst even aan komt waaien, vraag ik of ik een foto van haar mag maken met de kaarsen. Het is een prachtig gezicht al die vlammetjes. Ik word er letterlijk en figuurlijk warm van. Maar Dunya wil niet op de foto en zegt dat ze al foto’s heeft gemaakt van de kaarsen. Ze loopt weg en er komt iemand naast me zitten. “Wil je deze hebben?” vraagt ze en laat mij een foto zien van Dunya bij de kaarsen. Dat zijn de leukste foto’s, die ze zelf niet door heeft. Dat lukt mij meestal niet, want ze heeft mij meteen door. Maar dit is erg leuk. Even later heb ik ‘m in mijn mail. Perfect!

Vriendinnetjes

Ik vond het een mooie ervaring. De dienst was prachtig, met mooie liederen. Ik begin hier wel te wennen. Dunya ook, al mist ze een vast vriendinnetje. De meeste kinderen komen wel geregeld in de kerk, maar niet elke week. En dus is het elke week spannend of er een vriendinnetje is, of dat ze een nieuw vriendinnetje kan maken. Soms zijn er jongetjes die ook op het Dominicus familieweekend waren en daar kan ze zich dan over ontfermen. Meestal vindt ze haar weg daar wel in, maar ze blijft het jammer vinden dat er in de Dominicus geen tweede Rosa is. “We zouden toch een keer op visite gaan?” zegt ze van tijd tot tijd. “Dat gaan we zeker doen. Ik wil ook wel een keer weer in de Ekklesia kijken, maar pas als jij niet meer boos bent. Anders wordt het voor ons allebei alleen maar moeilijker.” Ik leg dan uit dat ik ook mensen mis en dat ik het ook wel eens moeilijk vind om opnieuw te beginnen, maar dat ik ondanks dat toch vastbesloten ben om dit door te zetten. Dan moeten we het onszelf alleen niet te ingewikkeld maken. De nieuwe ervaringen doen ons wel goed. We vinden de gebruiken en rituelen in deze kerk vaak erg mooi. Ik ben van oorsprong Protestants en weet nauwelijks iets van rituelen. Maar ik merk dat het mij wel erg aanspreekt. Nieuwe dingen beleven, nieuwe mensen ontmoeten, het is spannend, maar het verruimt wel onze blik. En dat vind ik erg positief!

Joycies
7 jaar geleden

Mooi geschreven en mooi hoe jij je dochter hierbij betrekt en vrij laat.

Anoniem
7 jaar geleden

Het ritueel met de kaarsen is wel zeer universeel en heel mooi! Mooie belevenissen om te lezen!

Henrike Laning
7 jaar geleden

Geloven moet ze op haar eigen manier doen, anders weet ik dat ze over een paar jaar afhaakt. En ook als ze dat doet, mag dat. Als ze van de basisschool af is dan kan ze dit zelf beslissen. Wil ze nog wel iets met kerk of geloof, dan kan dat, want in deze kerk maken de tieners ook uitstapjes naar een museum etc. Ik hoop dus dat ze nog lang betrokken blijft bij de kerk.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ik vond het ook echt prachtig om mee te maken. Echt een ervaring rijker geworden!

Anoniem
7 jaar geleden

Mooi die rituelen, en emoties horen erbij. Helaas is in onze maatschappij zoiets weggestopt en geneert men zich om ze te tonen. Gewoon doen, desnoods een pak kleenex meenemen :-)

Henrike Laning
7 jaar geleden

Bij zo'n dienst geneert niemand zich om emoties te tonen. Dat is gewoon onderdeel van de dienst. Ik kan ze ook onmogelijk wegstoppen op zo'n moment.

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!