Blog header image

Doe ook mee aan Operatie Olifant!

Bij Zapp Your Planet staat de Afrikaanse Olifant in de spotlights. Dunya doet mee aan Operatie Olifant. Jij toch ook!?

TamTam

Dunya is dol op de spotjes van het Wereld Natuur Fonds. De Rangers die aan het eind van zo’n spotje zegt: “En dat doe ik!”. Dan gaat ze staan en doet haar armen over elkaar en zegt ook: “En dat doe ik!”. Ik weet niet hoe ik ineens op het idee kom om dat uit te zoeken. Misschien omdat ze in groep vijf altijd de TamTam leest. Het blad van de jeugdclub van het WNF. En ze praat vaak over dieren. Ineens weet ik het. Ik ben lid van Unicef en vind kinderen heel belangrijk. Ik ben nogal van de rechten van het kind. Dunya ook, maar die geeft daarnaast ook veel om dieren. Bedreigde dieren. Vandaar ook dat we zoveel knuffels hebben. Die worden in Artis en in de winkel natuurlijk ook erg bedreigd, dus zoeken ze een veilig onderkomen bij ons. Ze hoeven maar één keer zielig te kijken en hun asielaanvraag wordt onmiddellijk gehonoreerd. Voor de show ga ik meestal wel wat in protest, maar uiteindelijk gaat zo’n knuffel natuurlijk gewoon mee naar huis. Maar nu terug naar het WNF. Ik maak Dunya lid van de Rangerclub. Daar is ze heel blij mee. Ze krijgt een pakket met een bonnenboekje, waarin allerlei kortingsbonnen zitten voor dierentuinen en pretparken. DippieDoe, de Efteling, Dierenrijk en allerlei andere parken en speelparadijzen. Ook zit er een TamTam in en nog allerlei andere leuke informatie. “Dus ik ben nu een echte Ranger?” vraagt ze ongelovig. “Ja, inderdaad. Ik dacht dat je dat wel leuk zou vinden!” Dat vindt ze zeker en ze wil wel blijven lezen, maar daar heeft ze natuurlijk geen tijd voor, want ze moet naar ballet, of naar yoga, of naar school, of naar bed. Tijd tekort.

Zapp Your Planet

Doordat ze nu een echte Ranger is krijgt ze alle informatie als eerste. Dus ze is ook als eerste op de hoogte van de nieuwe actie van Zapp Your Planet. Vorig jaar voerde Zapp actie voor de oerang oetans in het Tropisch Regenwoud. Dit jaar zijn het de Afrikaanse olifanten die beschermd moeten worden. Onder de naam “Operatie Olifant” wordt in het gloednieuwe dierenpark Wildlands in Emmen de kick off gegeven voor deze actie. Dunya leest zich goed in en is onder de indruk. “Weet je hoeveel olifanten er per dag worden gedood in Afrika?” vraagt ze verontwaardigd aan haar vader. Hij heeft geen idee. “Honderd!” roept ze. “Waarom?” vraagt hij geschrokken. “Voor de slagtanden, die zijn van ivoor en die willen de stropers hebben. Dat is heel veel geld waard!” Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Olifant Dunya

Dunya wil meedoen aan de actie. We houden het klein, althans dat probeer ik, maar willen graag een bijdrage leveren. Ze krijgt automatisch het actiepakket toegestuurd en maakt een actiepagina aan, met een eigen actienaam. Dat wordt OLIFANT Dunya. We bekijken haar actieboekje en ik vul als eerste een machtigingskaart in. Daarna halen we de SMS bonnen eruit. Deze kan ze uitdelen aan mensen die haar willen steunen. Iedereen die mee wil helpen om de Afrikaanse olifant te beschermen, kan een sms sturen met de tekst OLIFANT Dunya naar 4333. Dit kost eenmalig drie euro en dat komt op dertig cent na helemaal ten goede aan de Operatie Olifant. Verder wil Dunya bij de juf een pleidooi houden om iets te organiseren, of in elk geval het lespakket aan te vragen om zodoende aandacht te besteden aan de olifanten.

Klaas van Kruistum

Met het geld dat opgehaald wordt kunnen de parkrangers in Afrika de olifanten beter beschermen tegen stropers. “Wat vind je erger?” vraagt Dunya aan mij. “De oorlog of dat er zoveel olifanten worden gedood?” Oeps, hoe red ik me hier uit. Ik leg uit dat het niet te vergelijken is. Het is allebei heel erg. Mens en dier moeten in veiligheid kunnen leven. Ik vind het wel weer een pientere vraag van Dunya. Zapp en het Wereld Natuur Fonds doen niet aan half werk. Er komt een expeditie zodat ze zelf kunnen zien waar het geld naar toe gaat. Om geld op te halen wordt er een promo uitgezonden op Zapp waarin presentator Klaas van Kruistum iedereen oproept om mee te doen. Er wordt ook een veiling georganiseerd. Dit alles is terug te vinden op de website. Natuurlijk komt er ook een actie uitzending en wel op zaterdag 14 mei. Ik denk er nog even over na of ik kaartjes ga kopen voor deze live uitzending. Het is natuurlijk wel een belevenis.

Rechtvaardigheidsgevoel

Ik vind het een goed idee dat Dunya meedoet. Het komt uit haar zelf, ze wil graag iets doen voor de olifanten, vanuit haar rechtvaardigheidsgevoel. En ook omdat zij van dieren houdt en het natuurlijk verschrikkelijk is dat olifanten worden gedood omdat mensen graag mooie dingen willen hebben van ivoor. Om te beginnen moeten mensen ook gewoon stoppen met ivoor kopen. Als er geen vraag naar is, worden de olifanten ook met rust gelaten. Maar tot die tijd moeten de olifanten ook beschermd worden tegen de stropers. Daar hebben we onder andere de WNF Rangers voor.

Veel acties

Zowel op Facebook van de Rangersclub als op de site van Zapp worden veel acties gemeld van Rangers. Koekjes bakken, lege flessen inzamelen, cupcakes verkopen, sponsorloop organiseren.....kinderen zijn creatief in het bedenken van acties. Ik ben benieuwd waar Dunya mee komt. Wij kunnen ook best cupcakes bakken en de mensen vragen om daarvoor een donatie te doen aan Operatie Olifant, bijvoorbeeld door middel van een SMS bericht. Wil je Dunya ook steunen in haar actie voor de Afrikaanse olifanten? Kijk dan op haar actiepagina of stuur een sms'je met Olifant Dunya naar 4333. Namens Dunya en de olifanten alvast hartelijk dank! We houden jullie op de hoogte!

6 jaar geleden

Gaaf! Hoe meer kids hoe meer geld voor de olifanten!

6 jaar geleden

Jaaa zo was ik ook inderdaad! Red de zeehond! Handtekeningen verzamelen tegen de zeehondenjacht. Ik werd echt flink gepest thuis daarmee, maar ik ben juist trots dat Dunya zich het leed van mens en dier aantrekt. Ik hoop dat haar inzet beloond wordt en dat ze een leuk bedrag ophaalt.

6 jaar geleden

Leuk! Mijn zoon doet ook aan de actie mee :-)

6 jaar geleden

Goede actie! Zelf was ik ook altijd heel begaan met bedreigde diersoorten. Ik ben een keertje langs dee deuren geweest om handtekeningen te verzamelen tegen zeehonden stropers. Geen idee wat ik met die handtekeningen wilde doen, maar voor mijn geveol was ik goed bezig om die arme diertjes te helpen ;)