Snap

Dikke papa's maken dikke baby's

Papa's hebben meer invloed op het gewicht van hun kinderen dan mama's. Dat blijkt uit een Australische studie bij acht- en negenjarige, van wie een ouder met overgewicht kampte.

"Een papa met overgewicht in combinatie met een mama met een gezond gewicht verhoogd duidelijk de kans op een kind met overgewicht", melden de onderzoekers van de University of Newcastle. Het omgekeerde bleek echter niet waar te zijn.

Opvatting Die bevindingen spreken de traditionele opvatting tegen, die stelt dat mama's meer invloed hebben op het gewicht van hun kind. Dat wordt vooral gedacht omdat zij meer tijd met hun kindjes doorbrengen en ook vaker verantwoordelijk zijn voor de boodschappen en het koken.

Een andere theorie stelde dan weer dat mama's met overgewicht meer kans hadden op dochters met overgewicht, terwijl papa's het gewicht van hun zonen beïnvloeden. Maar het nieuwe bewijs trekt ook dat in twijfel.

Verklaring? De Australische wetenschappers, die hun onderzoek uitvoerden bij 3.825 kinderen, waren erg verbaasd over hun tegenstrijdige bevindingen. Een echte verklaring kunnen zij dan ook nog niet geven.

"Daar zijn we nog naar op zoek, maar we wilden de resultaten toch zo snel mogelijk vrijgeven", vertelde co-auteur Emily Freeman aan Today Mums.

"Het stuurt een belangrijke boodschap naar alle papa's. Want ze doen niet alleen zichzelf een plezier door gezond te eten en vaak te sporten, maar dus ook hun kinderen", aldus de wetenschapster.

Lees ook de blog "Dikke kinderen hebben vaker pijn!"  Ben jij benieuwd of je kind een overgewicht heeft? Lees meer over hoe je dit kunt uitrekenen

10 jaar geleden

Ook papas moeten rekening houden met gezonde kindjes en mee doen aan de gezonde maaltijden.