Snap
  • Kind
  • tweeling
  • peuter
  • tweelingmama
  • peuterpubertijd
  • howto

De peuterpuberteit x2

How to survive...

Eind november kwam ik via Instagram in contact met @detweelingcoach. Ik had op Instagram in mijn story’s geschreven hoe tem ik mijn tweeling? (grapje!). Nou daar weet Paulien dus wel raad mee. Zij heeft namelijk een 10-weekse cursus ontworpen (met daarin elke 2 weken een nieuwe les) speciaal voor ouders met een tweeling in de peuterpubertijd. Ik nam een kijkje op haar website waar ik de volgende afbeelding zag

Snap

Dat klonk als muziek in onze oren. De meisjes waren namelijk, zeker aan het einde van de dag, erg ondeugend en jammerig. Dit kostte super veel energie en zorgde ervoor dat wij niet altijd even positief konden blijven. Wij besloten om de cursus te gaan doen. In het begin vond ik de term cursus best zwaar klinken maar alle tips waren zoo fijn! Ik ben echt enorm blij dat wij de cursus hebben gedaan en daarom heb ik besloten om er ook een blog over te schrijven.

De peuterpubertijd is de eerste stap naar zelfstandigheid. De peuterpuberteit duur ongeveer van 18 maanden tot 4 jaar (en bij tweelingen nog 6 maanden extra). In de cursus wordt uitgelegd hoe het komt dat de peuterpubertijd bij tweelingen langer duurt en dat strijd niet met strijd op te lossen is. Wij kregen diverse handvatten aangeboden om meer rust en structuur gedurende de dag aan te brengen, met positief resultaat! Er is meer gezelligheid, harmonie en de strijd momenten zijn veel minder. Ik zou natuurlijk liegen als ik zou zeggen dat wij deze helemaal niet meer hebben. Wel hebben wij goede tips gekregen hoe om te gaan met de momenten van strijd. Dit biedt rust en een andere kijk op een nieuw moment van strijd. Het positieve opvoeden kreeg hier een nieuwe betekenis, met zoveel resultaat! Wij hebben een stickerbeloningsysteem ontwikkeld voor de meiden waar ze super enthousiast van raakte. In plaats van “hup schiet op anders lezen wij geen verhaaltje meer” naar “kom doe snel je pyjama aan dan kunnen we sneller een verhaaltje lezen” werkt hier top!

In de cursus was er ook een les waarin meer uitleg gegeven werd over de verschillende soorten tweelingen. Ik wist wel dat er verschillende soorten waren maar er zijn ook typerende karakteristieken voor één- en twee-eiige tweelingmeisjes in ons geval. Tijdens de zwangerschap dachten ze dat de meiden twee-eiig waren. Echter was er bij de geboorte maar, zoals ik het omschrijf, een tweekamerappartement te zien. 1 placenta met 2 binnenste vruchtzakken te zien. Dit zou dus kunnen komen doordat er een splitsing van de bevruchte eicel heeft opgetreden tussen dag 3 en dag 8 wat leidt tot 1 placenta, 1 buitenste vruchtzak en twee binnenste vruchtzakken. Al is het niet uitgesloten dat er 2 placenta’s aan elkaar geplakt zouden zijn en de meiden alsnog twee-eiig zouden zijn. Zelf denken wij nu steeds meer dat onze meiden toch ééneiig zijn, al komen er ook wat karaktereigenschappen van de twee-eiige meisjes tweeling bij de meiden voor. Tweelingen worden vaak als één gezien. Tijdens de cursus was er een leuke opdracht om je meiden los van elkaar te maken en te kijken naar hun eigen eigenschappen, dingen die ze leuk vinden etc. Dit deelde wij met naasten van ons zodat ze zien dat de meiden eigenlijk toch heel anders zijn en een eigen ik hebben.

Na twee lessen hadden wij een coaching sessies waarin wij bespraken waar wij nog tegen aanliepen. Zo merkte wij dat het “samen delen” nog wel een ding was en dat ze vaak speelgoed van elkaar afpakte. Hier kregen wij wat tips voor. Ook vroegen wij extra tips hoe wij ervoor konden zorgen dat het slapen beter ging, Elise stond sommige nachten wel eens elke 10minuten naast ons bed. Wij hebben passende tips gehad en het slapen gaat nu weer top (wel even afkloppen natuurlijk ;) )

Wij hebben geleerd dat het goed is om de meiden soms zelf keuzes te laten maken. Ze kozen eigenlijk al een lange tijd wat ze wilde eten of drinken maar wij laten ze nu ook af en toe kiezen wat ze aan willen. Ook bij andere dingen maken ze steeds meer keuzes. Tot slot hebben wij geleerd hoe belangrijk het is om 1 op 1 uitjes te doen, zelfs nu ze nog zo klein zijn! Op zaterdag gaat de ene week Elise met papa boodschappen doen terwijl Esmee tijd met mama heeft en de week erop wisselen wij dit op. Leuk dat ze het vinden!

Aan het eind van de cursus hebben wij een mooi eindproduct ontwikkeld namelijk een persoonlijk overlevingsplan waarin de informatie uit alle lessen in opgenomen is.

Wij hebben echt super veel gehad aan de cursus en zouden het alle tweelingouders aanraden. Ook als je het redelijk onder controle lijkt te hebben komen er veel handige en bruikbare punten naar voren. Mocht je meer willen weten over de cursus dan mag je mij of Paulien (@detweelingcoach) altijd een berichtje sturen voor meer informatie. 

Snap