Terug
Blog header image

De grote peuter en dikke buik wendagen

Onze dochter krijgt binnenkort een zusje, hoe bereid ik haar voor op de kleine baby die gaat komen waardoor zij alle aandacht moet delen?

De afgelopen week heb ik geprobeerd alles even los te laten. En dus onder het mom 'we kijken er later wel naar' schrijft ik nu een klein stukje over wat we de afgelopen dagen wel heel bezig heeft gehouden, mijn kleine huispeuter en mijn dikke buik.

Na de gebruikelijke driftbuien op donderdag is mijn kleine peuterpuber op vrijdag weer dat lieve meisje dat ik ken dat overwegend vrolijk zingend, dansend en vragen stellend naast me komt staan terwijl ik de afwas doe. Ons meisje is er inmiddels heel erg mee bezig dat er een baby in mama's buik zit die er op een gegeven moment uit komt en in de babykamer zal slapen. Ze heeft zaterdag zelfs besloten, toen we samen haar speelgoed aan het opruimen waren, dat sommige dingen beter voor de baby geschikt zijn en heeft ze daar in de kast gelegd. 

Sinds ik haar vertelde dat de baby nu ongeveer even groot was als haar pop en haar liet zien hoe de baby in mama's buik lag zijn zij en pop onafscheidelijk. Pop moet warm aangekleed als ze het een beetje fris vind en goed slapen in de poppenwagen. Eens in de zoveel tijd checkt ze of ze wel nog een speentje heeft of mag ze een rozijntje. Af en toe nemen ze even een kijkje op de babykamer en gaan ze daar spelen.

Nou ben ik er best wel mee bezig om haar aan het idee te laten wennen. Ik zou het leuk vinden als de kindjes het goed met elkaar kunnen vinden en er geen jaloezie is dus probeer ik haar een beetje bij alles te betrekken. Soms geeft ze aan dat de baby in mama's buik even moet gaan slapen, die hint begrijp ik wel :), dan laat ik het met rust. Ik praat er heus niet de hele dag over, maar als de baby schopt komt ze meestal even voelen en praat ze met de baby, ze gaan mee naar echo's en aangezien ik haar niet meer kan/mag tillen heeft ze het er inmiddels zelf steeds over dat ze groot is en goed kan lopen ('want mama baby buik'). Soms vraagt ze of de baby buiten komt spelen, dan vertel ik haar dat ze nog te klein is en dat baby's niet meteen kunnen spelen maar dat ze dat nog moet leren. Ik wil ook niet dat ze teleurgesteld is zodra de baby er is natuurlijk.

Het lijkt me leuk om over een paar weken samen op pad te gaan om een cadeautje voor de baby te kopen dat zij dan mag geven. Dan koop ik stiekem ook een cadeautje voor haar dat dan zogenaamd van de baby is zodra ik ben bevallen.

Ik ben zelf de jongste thuis en had een oudere broer die zo jaloers was dat mijn moeder me meenam naar de wc omdat ze bang was dat hij me wat aan zou doen. Uiteindelijk is hij natuurlijk bijgetrokken, maar dat lijkt me verre van ideaal. 

Mijn man en zijn broertje schelen teveel in leeftijd voor zijn gevoel en hebben tot een paar jaar geleden niet echt contact gehad. Hij heeft zijn broertje tot een jaartje of 22 niet echt interessant gevonden. Ook niet hoe ik het graag zou willen.

Ik ben wel benieuwd, wat hebben jullie gedaan? Of ging het vanzelf? Je kunt dingen natuurlijk niet dwingen, maar misschien wel een klein handje helpen :)

7 jaar geleden

Mijn kleine meisje hebben we wel een beetje betrokken in de zwangerschap, zover het kon dan. Ze was 10 maanden toen ik weer zwanger was en dus pas 1.5 toen haar broertje geboren werd. Daardoor misschien ook wel een beetje te klein om jaloers te worden. Ik heb veel het boekje van bobbi wordt grote broer gelezen met haar. Haar een knuffeltje laten uitzoeken voor de baby en voor haar een baby pop gekocht met een bedje en andere accessoires om haar mee te laten moederen. Ik heb haar bv gegeven tot 16 maanden, toen was het op. Dat heb ik ook aangegrepen. Je kan niet meer bij mama drinken nu, melk is op en mama moet nieuwe melk maken voor de baby. Ze voelde zicht groot. Ze heeft wel lekker haar eigen kleine kamertje gehouden zodat niet alles meteen voor de baby was. Pas toen ze volledig gewent was aan haar broertje zijn we gaan praten over of hij haar bed mocht hebben. Het blijft afwachten hoe ze gaat reageren, maar ik denk dat je goed bezig bent zoals je het nu doet. :)

GOOVlindertje
7 jaar geleden

Je hebt een leuk verhaal geschreven. Als ik het zo lees doe je het hartstikke goed. Je betrekt haar erbij, je laat haar fantastie werken en mee denken, dus een goede voorbereiding. Ik denk dat je je misschien meer moet afvragen hoe je het gaat doen als haar zusje er is. Ik heb zelf de tip gekregen om visite niet meteen naar de baby te laten kijken, maar eerst grote zuw te begroeten. Zo voelt zij zich ook heel speciaal. En misschien zelfs een kleinigheidje voor grote zus meenemen. Eigenlijk heb je mazzel dat je al een grote meid hebt. Tenminste, dat denk ik. Die zijn nieuwsgierig naar baby's en heel behulpzaam. Soms zelfs té. Ik heb zelf twee jongens en ik heb niet het idee dat, als zij een broertje of zusje krijgen, er erg van geamuseerd/in geinteresseerd zijn. Haha! Ik wens je een fijne verdere zwangerschap toe en veel geluk!

GOOVlindertje
7 jaar geleden

Je hebt een leuk verhaal geschreven. Als ik het zo lees doe je het hartstikke goed. Je betrekt haar erbij, je laat haar fantastie werken en mee denken, dus een goede voorbereiding. Ik denk dat je je misschien meer moet afvragen hoe je het gaat doen als haar zusje er is. Ik heb zelf de tip gekregen om visite niet meteen naar de baby te laten kijken, maar eerst grote zuw te begroeten. Zo voelt zij zich ook heel speciaal. En misschien zelfs een kleinigheidje voor grote zus meenemen. Eigenlijk heb je mazzel dat je al een grote meid hebt. Tenminste, dat denk ik. Die zijn nieuwsgierig naar baby's en heel behulpzaam. Soms zelfs té. Ik heb zelf twee jongens en ik heb niet het idee dat, als zij een broertje of zusje krijgen, er erg van geamuseerd/in geinteresseerd zijn. Haha! Ik wens je een fijne verdere zwangerschap toe en veel geluk!

Anoniem
7 jaar geleden

Ik vind het erg leuk om jouw blog te lezen. Mijn dochter wordt eind deze maand 2 en wordt grote zus in december. Ik lees boekjes met haar over het grote zus worden en krijgen van een broertje/zusje. Ze gaat ook (bijna) altijd mee op controle bij de verloskundige en die speelt daar ook wel heel leuk op in. Thuis zegt ze vaak dat er een zusje in mama's buik zit en af en toe krijgt m'n buik een kusje of knuffel. Ook hebben we een knuffel gekocht voor de baby die nu nog bij haar in bed slaapt maar straks voor de baby is. Ze zegt ook dat het 'muis van zusje' is. Laten we hopen dat ze het straks ook leuk vind als de baby er echt is.

Anoniem
7 jaar geleden

Hoi. Wat spannend zeg een zusje voor je dochter. Hier is het ondertussen al weer 16 maanden geleden dat onze dochter van toen net 4 een zusje en broertje kreeg. We hebben daar voor weinig gedaan eigenlijk alles ging heel natuurlijk. wel hebben we het er over gehad dat ze in het begin wat minder aandacht zou krijgen omdat er natuurlijk 2 baby's bij kwamen. Maar wat goed heeft ze het gedaan. We hebben haar overal bij betrokken van de afspraken bij de gyn tot het uitleggen hoe de tweeling uit mama haar buik zou komen. Toen haar zusje en broertje er waren hebben we haar als eerste in de ziekenhuiskamer binnen gelaten en haar als eerste de namen verteld. Ook mocht zij haar zusje en broertje vast houden en papa en mama mee helpen als ze dat wouw. We hebben geen kadootjes gedaan omdat ik dat grote onzin vind. En verder gaat alles eigenlijk heel van zelf. Ze is een hele grote zus, speelt maakt ruzie en zorg goed voor haar zusje en broertje. Ze is er heel trots op. En wij op haar. Ze is nooit jaloers geweest of zo en vind haar zusje en broertje heel lief. Ik wens jou veel succes, laat het op je af komen kinderen passen zich heel snel aan de situatie aan dus dat moet goed komen.

Anoniem
7 jaar geleden

Wij hebben er behalve aandacht aan besteden dat er baby in mama's buik zat weinig aangedaan. Ook nu ik zwanger ben van de 3e niet. Gewoon gewoon minste druk erop leggen. Toen broertje er was samen in bad, helpen met bepaalde dingen en een pop cadeau zodat ze zelf ook kon moederen. bij de pop zat een fles en pop maakte drink geluidjes en gaf zelfs een boertje. Ook de baby regelmatig op de grond spelen zodat ze erbij kon. Niet cconstant nee zeggen maar beetje laten gaan wel zodat het Goed gaat natuurlijk. Ik gaf borstvoeding maar als zus kan je wel met doekje mondje schoonmaken en helpen bij het boertje. Opnemen in het gezin en betrekken. Onze 1ste 2 zijn heel leuk samen.

Anoniem
7 jaar geleden

ik heb 3 zoons mijn oudtse was 2 jaar toen kwam zijn broertje ik heb hem overal mee naar toe genomen de vroedvrouw,de echo heb hem meegenomen naar de winkel om hem dingetjes te laten kiezen voor zijn broertje en ook laten mee helpen met de kamer in orde maken heb geen problemen gehad van jaloezie hij was meteen heel lief en heel bezorgd om zijn broertje (nu nog) tussen de middelste zoon en de jongste nu is er toch wel evenetjes een beetje jaloezie geweest hij moest niet veel hebben van zijn broertje en heeft hem ook 1x een klein tikje gegeven (wel meteen voor gestraft) en ook overal mee naar toe genomen (hij was bijna 2 jaar toen zijn broertje kwam en het heeft niet lang geduurt die jaloezie,hebben hem overal mee laten helpen en ook af entoe tijd met alleen hem doorgebracht) dus ik denk dat het inderdaad goed is om je kind voortebereiden op de komst van een broertje/zusje maar misschien als de baby er eenmaal is hij/zij toch eventjes anders kan reageren je doet het goed met de kleine meid ik zou zeggen ga zo door en maak je niet te druk laat het op je af komen het zal vast wel mee vallen nog een fijne zwangerschap en veel geluk

Rollercoastermama
7 jaar geleden

Dank je! Ik kan me herinneren dat mijn moeder heel blij was toen ze hoorde dat de oudste een meisje was: 'ja meisjes helpen je meer. Dat is handig als je later meer kinderen krijgt'. Hahah

Rollercoastermama
7 jaar geleden

Dan gaan we ongeveer gelijk op. Spannend! Succes met jouw zwangerschap!

Rollercoastermama
7 jaar geleden

dank je! Wat knap trouwens dat je zolang borstvoeding hebt gegeven!

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
18 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
16 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
14 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
7 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!