Snap
  • Kind

De dreumes en het potje

Het is zoiets lastigs.. zindelijkheidstraining.. wanneer begin je ermee, hoe doe je dat en wat zijn je verwachtingen. Bij deze mijn visie..

Eerlijk gezegd ben ik er heilig van overtuigd dat zindelijkheidstraining pas zin heeft, als kinderen daar klaar voor zijn. Zowel fysiek als emotioneel. Kinderen moeten hun plas op kunnen houden en aan kunnen geven dat ze naar de wc moeten. Dat verschilt per kind welke leeftijd dat is, maar ik heb ergens gelezen dat ze vanaf 2 a 2,5 jaar, bewust langer hun plas op kunnen houden. Zodoende had ik mij ook voorgenomen om met het hele zindelijkheid gedeelte te wachten, tot dochterlief daar klaar voor zou zijn.

Maar toen kwam daar die interesse voor de wc. Dochterlief, nu 1 1/2, vond het maar wat interessant om mee te lopen naar de wc, want wat doet mama daar toch allemaal. Best begrijpelijk, dus ik laat dochterlief ook maar gewoon kijken. Toen ontstond bij mij het idee om het potje er maar eens te introduceren. Gewoon, een kennismaking. Zodoende staat er hier in huis nu boven op de badkamer een potje, beneden een wc-verkleiner bij de wc en in de huiskamer nog een potje.

1000-dingen potje
In het begin heb ik niet specifiek duidelijk gemaakt waar het potje voor diende. Dochterlief, die in de fase zit dat ze gek is op alles waar ze maar op kan zitten, ging vrijwel gelijk zitten op het potje. Wat nog niet zo gemakkelijk was, want het potje schuift snel naar achteren als ze probeert te zitten, maar al doende leert men en vrij snel had ze in de gaten hoe ze er op kon gaan zitten. En wat een leuke dingen kun je allemaal doen met zo'n potje! Je kunt er boekjes in leggen of de pop op zetten. Je kunt het ding overal mee naar toe slepen en overal opzetten. En het leukste is natuurlijk zitten op het potje. Het liefst achterstevoren en voor de prullenbak, want in de glanslaag kan ze haarzelf zien en dat is toch interessant!

Toch een stukje zindelijkheidstraining
Maar het leek het me wel een goed idee om dochterlief iets meer te leren over het nut van het potje, zodat ze weet dat het niet zozeer een speel object is, maar een gebruiksvoorwerp. Dus dochterlief mee naar de wc genomen, luier uitgedaan en op het potje gezet en daarbij zelf maar het goede voorbeeld gegeven (onder het motto goed voorbeeld doet volgen). Natuurlijk gebeurde er nog niks op het potje, maar ik merk wel dat het enig effect heeft. Zo laat ik haar nu regelmatig op het potje zitten en dan wijst ze naar ze wc en zegt ze "mama". En vervolgens, als ze op het potje zit, zegt ze "psssssss", alsof ze moet plassen. Dat doet ze ook als ik haar op de wc-verkleiner zet, om vervolgens naar de wc rol te grijpen en met een stukje papier haar billen af te doen haha, slimme meid!

En verder
Nu moeten we het "pssssss" gedeelte nog omzetten in daadwerkelijk plassen. Maar dat komt vanzelf wel een keertje. Wanneer ze dat door heeft, zal ik haar met wat meer regelmaat op het potje zetten. Voor nu vind ik het prima zo. Het moet vooral geen moetje worden, maar zolang ze het leuk vind om mij na te doen, lijkt het me wel handig om daar gebruik van te maken. Wie weet werkt het, maar wie weet duurt het nog twee jaar. Het is zowel voor haar als voor mij de eerste zindelijkheidstraining.Ik weet het niet en heel eerlijk gezegd maakt het me ook niet zoveel uit. Als ze maar voor haar 16de uit de luiers is ;)

Vanaf wanneer en hoe hebben jullie het onderdeel zindelijkheid aangepakt?

8 jaar geleden

on Friday, further evidence of a stgtrnehening housing market recovery. The National Association of Realtors said its Pending Home Sales Index, based on contracts signed last month, increased 1.7 percent to 106.4 – the highest level since April 2010 when the home-buyer tax credit expired. Economists polled by Reuters had expected signed contracts, which become sales after a month or two, to rise 1.0 percent after a revised 5.0 percent increase in October. It was the third straight month of gains.

8 jaar geleden

Ahja van die potjes heb ik ook wel eens gezien, ben benieuwd of dat ook werkt :) Hier hebben gewoon het simpelste ikea potje en een wc verkleiner van de ikea.. maar ook daarop bij beide nog geen succes ;)

8 jaar geleden

Oei haha dat was een iets minder leuk spelletje dan ;) Maar fijn dat een half jaartje later het zo snel goed ging! Ik ben benieuwd hoe het hier is over een half jaar.... :D

8 jaar geleden

Laten we het hopen haha ;) tot nu toe hier ook nog geen succes hoor..ach we keep on trying.. :D