Snap

Daily routine, met MCDD

Luna heeft Mcdd. En vooral voorspelbaarheid nodig.

In mijn vorige blog had ik al vermeld dat mijn dochter van 11 jaar MCDD heeft, een vorm van autisme.

Voor vele kinderen is dagelijks herhalen niet heel erg, maar als er wat tussenkomt maakt dit ook niet uit. Kinderen zijn flexibel. Kunnen vaak verwerken wat er gebeurd en gaan go with the flow.

Bij ons moet altijd elke dag alles hetzelfde, althans hetzelfde, alles moet tot op de puntjes voorbereid en benoemd zijn. Het moet voorspelbaar zijn, duidelijk aangegeven zodat er gezien kan worden wat die dag verwacht word.


's ochtends om 07:00 gaat de wekker.
Dan ligt de kleding al klaar, en gaat ze wassen en aankleden.
Ze komt zelf naar beneden waar ze een boterham krijgt, drinken en haar pillen inneemt.
Om 07:45 moet ze haar schoenen aan doen.
Dan mag ze tv kijken, elke dag hetzelfde (ook de aflevering hetzelfde.)
08:15 tanden poetsen.

08:20 tas met Teddy pakken (beer)

08:25 jas aan.

08:30 naar de dagbehandeling.

De tijden staan altijd vast. Er is geen tussenweg, deze tijden volgen we.
Op maandag en dinsdag komt er in de middag iemand voor haar. Dan doen ze spelletjes, ruimen ze haar kamertje op. Op deze dagen is het iets anders maar de overige dagen zijn in de middag na genoeg ALTIJD hetzelfde.

14:45 komt ze thuis, doet ze haar schoenen en jas uit
Ze krijgt meteen wat drinken + iets lekkers.
Ze doet haar dagelijkse klusje (schoenen in de gang rechtzetten.... heel simpel maar het is wel een klusje voor haar) dan mag ze op de tablet.
(op ma/di komt dan 15:30 de begeleiding tot 16:30)
17:00 avond eten.
18:00 belt haar vriendin tot 19:00
dan komt ze nog even bij mij, samen kletsen.

19:45 pyama aan, tandenpoetsen

20:00 ligt ze in bed.

Soms komt er een afspraak tussendoor van mijzelf, voor de dokter en dan moet ik daar heen. Ik plan dit ALTIJD tussen 09:00 en 14:00 uur, maar soms kan het niet.
Dan is het huis te klein, ontregelt stress. Daarom mocht dit voorkomen bel ik altijd de dagbehandeling dat deze afspraak er is. ZO vroeg als lukt . Zodat hun het met Luna bespreken.

Op de dagbehandeling gaat het ook altijd hetzelfde, daar werken ze met pictos. Wij hebben ook een picto bord met dezelfde pictostyle. Het is belangrijk dat elke dag hetzelfde gaat.
Weekendjes naar mijn zus, kan prima MITS het aangegeven word in de planner, net als vakanties, vroeger vrij van de DB. etc. MOET allemaal vooraf in de planner staan, duidelijk aangeven met stift en niet pas een dag van te voren nee gewoon een week of twee.

Ook staat er in diezelfde planner dat Luna om het weekend naar papa gaat. Wij hadden laatst (3 bezoeken terug ) besloten dat voor Luna fijner zou zijn als ik ze elders ophaal. Niet meer in Utrecht. Dit omdat het station groot is, druk. Maar ook lange reistijd (2 u) nu haal ik ze op in Sloterdijk en hebben ze 1 uur reistijd. Sloterdijk is klein overzichtelijk en minder druk.

De eerste keer was een ramp. Luna snapte het niet en ging bijna door het lint thuis. Nu staat het in de planner en gaat het al even goed. Nu ziet ze dat het beter is, rustiger ook in haar hoofd.

- Papa komt met de trein, ik met de auto -


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️

9 maanden geleden

Pff lijkt me best wel heftig om alles zo te moeten plannen. Wel fijn dat dit helpt voor luna! Dan moet het maar zo❤️

9 maanden geleden

Inderdaad🤍