Snap

Cinekid 2015: Ontmoeting met Spangasacteurs

Tijdens Cinekid ontmoeten we de acteurs van Spangas. Het is een Herfstvakantie vol hoogtepunten.

Westergasfabriek

”Meral, hoe vond je het om te spelen dat je ziek was?” Dunya neemt haar kans om vragen te stellen aan de Spangasacteurs erg serieus. We zitten in het Machinegebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam. Hier is het Cinekidfestival en dit jaar maken we daar volop gebruik van. Het is gewoon belachelijk dat we niet eerder zijn geweest, terwijl we gewoon om de hoek wonen. Maar genoeg zelfverwijt, we maken er dit jaar goed gebruik van dat het zo dichtbij is. En Dunya kan dus nu haar brandende vragen aan de acteurs van haar favoriete serie stellen. Meral speelde vorig seizoen in Spangas dat ze botkanker had en dat een patiënte bij haar op de kamer overleed aan deze ziekte. Daar gingen ze niet op in, maar het was heftig om te zien dus ook zeker heel intensief om te spelen. Dunya wil dus weten hoe het was om te spelen dat ze zo’n ernstige ziekte had. Ze krijgt een uitgebreid antwoord van Meral dat ze er zelf best down van werd en zich niet altijd lekker voelde als ze alleen maar aan het spelen was dat het niet goed met haar ging. “Stel dat je moet spelen dat je de hele dag moet huilen, dan ben je aan het eind van de dag ook verdrietig” zegt Meral.

Handtekening vragen

Als iemand de microfoon weer terug wil nemen, houdt Dunya ‘m stevig vast. Die heeft ze vast en ze heeft nog een vraag, dus afgeven is niet aan de orde. Er rest de dame niets anders dan af te wachten tot Dunya haar tweede vraag heeft gesteld. “Hoe kom je in Spangas?” Er volgt een soortgelijk verhaal als na de film “Jack bestelt een broertje”, maar tot slot zegt Abel dat je zestien jaar moet zijn voor Spangas. De microfoon geeft ze terug. Ondanks dat het nog wel even duurt voordat ze mee mag doen, is ze wel tevreden. Er volgen nog meer leuke vragen over de namen in de serie en over hun Spangasouders. Of het hun eigen ouders zijn of niet. Nee dus. En ook de broertjes en zusjes zijn acteurs. De ouders van Abel zijn nog nooit voorgekomen in de serie. Dat is best gek, aangezien Abel al vanaf het begin in Spangas zit. Na afloop worden er fotokaarten van Spangas uitgedeeld en kan Dunya een handtekening vragen.

Machinegebouw

Het is een drukte van belang bij de acteurs in de hal van het Machinegebouw. Dunya geeft niet op en laat zich niet opzij duwen. Ze houdt de kaart voor de neus van Abel, totdat hij deze aanpakt en zijn handtekening zet. Daarna gaat de kaart door naar de andere twee acteurs die erbij zijn. Als ze klaar is komt ze naar me toe en gaan we naar buiten. We gaan op wacht staan en hopen dat de acteurs snel naar buiten komen zodat Dunya met ze op de foto kan. Meral is al snel buiten, maar ze heeft geen tijd want ze moet meteen een workshop geven. Even later zien we dat de jongens van Spangas binnen in het machinegebouw, waar ook de film Spangas in Actie! werd vertoond. We rennen weer naar de deur en worden binnengelaten. Zo krijgt Dunya toch nog haar foto’s met acteurs van haar favoriete serie.

Het geheim van Eyck

Natuurlijk wil Dunya ook naar de acteerlessen van Meral en naar de andere dingen die er te doen zijn met Spangasacteurs. Maar ik heb geen kaarten gekocht voor alles, want ik denk dat het ook leuk is om eind van de week naar het Klokhuis te gaan. Daar zien we dan echt iets nieuws. Bovendien denk ik dat Dunya nog wat te jong is voor de acteerlessen. Misschien meer iets voor volgend jaar. En de afleveringen van de komende week zien is ook leuk, maar nou ja, ik heb voor Spangas in Actie! gekozen. Bovendien geldt dan hetzelfde als bij “Het Geheim van Eyck”, want we vinden de spanning ook wel erg leuk. Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen gelukkig. Hartstikke leuk dat Cinekid in de Herfstvakantie.

Vajèn van den Bosch

De film is natuurlijk ook weer geweldig. Een tweede keer zie je toch weer andere dingen dan de eerste keer. De acteurs vertellen dat de scene met de politie die de school kwam ontruimen, best wel heftig was. Het waren echte agenten en geen acteurs. Heel aardig waren ze niet vertellen Meral, Tinco en Abel. Natuurlijk moet Meral vertellen waarom ze uit Spangas is. Ze vond het na drie jaar tijd worden voor iets anders. In de serie is ze genezen verklaard en gaat ze een jaar naar Turkije. Ik vroeg me al af of ze echt tijdelijk eruit zou zijn, of niet. Uit haar antwoord blijkt duidelijk dat ze niet meer terugkomt. Gelukkig is ze er niet op een verdrietige manier uitgegaan. Ook geeft ze aan dat ze wel wat ouder zijn dan de kinderen die ze spelen in Spangas en dat het daarom leuk is om na een tijdje iets anders te gaan doen. Gelukkig geven Tinco en Abel aan dat ze voorlopig nog graag in Spangas willen blijven spelen. Ze stellen ook wedervragen. Ze vragen hoe de kinderen het vinden als acteurs uit de serie vertrekken. “Jammer dat er een nieuwe Juliette is” zegt een kind. De acteurs knikken. Wij ook. Het is nog steeds wennen dat de rol van Juliette, die gespeeld werd door Vajèn van den Bosch, overgenomen is door iemand anders. Vajèn heeft het te druk met de musical Grease denk ik, want daarin speelt ze de hoofdrol. Ze is een geweldige actrice, dus leuk voor haar, maar jammer voor ons. We missen haar in Spangas. En dat iemand anders haar rol nu speelt is wel erg raar. Ik had liever gezien dat ze met Raaf mee naar China was gegaan. Maar misschien went het op den duur. We geven haar natuurlijk wel een kans! Het geldt trouwens ook voor Charley en Raaf, die missen we ook in de serie. Charley speelde er al zolang in dat het goed te begrijpen is dat ze iets anders is gaan doen. Ze heeft ooit gefraudeerd bij een examen en moest daarom blijkbaar voor straf nog jarenlang op het Spangaliscollege blijven. Nu is ze dan geruisloos vertrokken, maar niet onopgemerkt, want Dunya heeft het nog vaak over haar. Gelukkig is ze niet verdwenen, actrice Priscilla is binnenkort te zien in de film Fataal en die gaan we zeker kijken als het zover is. 

Figurante

De link met Spangas is meer dan alleen leuk tv kijken en naar de film gaan. Het was op een avond dat we samen tv zaten te kijken. Dunya keek ineens naar me met twinkelende oogjes. “Ik weet wel wie dat is” zei ze triomfantelijk. Ik begreep niet waar ze het over had. “Dat is mijn oppas!” Ze wees even later een meisje aan dat als figurante in de klas zat van de onderbouw. Ik keek eens goed. Zou het? Welnee. Maar zij twijfelde geen moment. “Dat is mijn oppas! Echt hoor!” We hadden een nieuwe oppas, ze was een paar keer geweest. Ik waagde het erop en stuurde een berichtje: “Zit jij op het Spangalis? Dunya heeft je gespot op tv!” Ik verwachtte een berichtje dat ze niet wist wat ik bedoelde maar de reactie kwam al snel: “Jaaa, wat leuk!” Toen ik het tegen Dunya zei reageerde ze laconiek: “Dat zei ik toch?” Vanaf dat moment kon deze oppas niet meer stuk. Ze was al leuk, maar nu nog leuker natuurlijk! Af en toe nam ze iets mee, een foto, een polsbandje... Dunya helemaal blij.

Acteurs in het wild

Buiten zien we nog Flip en Tobias lopen, die vroeger in Spangas speelden. Na hun eindexamen verdwenen ze uit de serie. Het was een leuk gezin, met de tweeling, maar ook met Lana hun grote zus en hun vader, die directeur van het Spangalis was. Cinekid is echt een groot avontuur. Al die acteurs die je daar zomaar in het wild tegenkomt, dat is gewoon heel erg leuk. Na Spangas in actie! kan Dunya zich nog laten schminken. Ze wordt prachtig, want HappyTessa is een professional. Het is lang wachten, maar het resultaat is oogverblindend. Als ik even niet oplet ben ik haar kwijt. Ik kijk om me heen en zie haar bij de poffertjeskraam wachten. Ze heeft al besteld. Jammer, dat er maar één Spangasdag is op Cinekid. Maar vanavond kijken we gewoon weer naar de tv.

7 jaar geleden

Ik moet m nog schrijven! :) Maar komt goed!

7 jaar geleden

Ze komen ieder jaar, dus gewoon de website van Cinekid in de gaten houden en volgend jaar in de Herfstvakantie wel gaan! Misschien komen we elkaar wel tegen!

7 jaar geleden

aha ik ben benieuwd

7 jaar geleden

Ik voel me, na het lezen van dit stukje helemaal schuldig dat ik niet ben geweest met mijn dochter...zij is ook SuperFan van Spangas. Leuk om jullie verhaal te lezen!