Blog header image

Cinekid 2015: Het Geheim van Eyck

Als we over het Cinekid-terrein fietsen, ziet Dunya ineens een aantal bekende gezichten. Daar moeten we meer van weten natuurlijk!

De Zappmissie

Als ik op zaterdag op Zapplive iets hoor over Cinekid, bedenk ik me opeens dat ik nog moet kijken of er iets leuks voor Dunya tussen zit. Zodoende zitten we een uurtje later in de bioscoop bij de geweldige film “Jack bestelt een broertje”. Daarover ging mijn vorige blog. Maar ik ontdek meer op de site. Zo valt mijn oog meteen op “Het geheim van Eyck”. Het is een serie van Zapp, waarin ook acteurs en presentatoren van diverse Zapp programma’s meespelen. We volgen deze “Zappmissie” iedere dag. Het is bloedstollend spannend en Dunya geniet volop. Het duurde niet lang voordat ik me ook mee liet slepen door de spannende complotten op en rondom de camping van de opa van Tim, Floor en Lotte.

Zoektocht

Maar het draait ook om vijf kinderen die zich schuil houden in het bos. Hun pleegvader zou naar New York gaan voor twee dagen, maar verdween spoorloos. Omdat ze niet gezien mogen worden en niemand mag weten dat ze in het bos zitten, proberen ze in het geheim uit te zoeken waar hun vader gebleven is. Lotte, Tim en Floor vertrouwen de kliniek niet waar hun opa Darius is opgenomen. Hij wordt steeds verwarder. Er is iets raars aan de hand in het bos en rondom de camping. Wat gebeurt daar in dat geheimzinnige bedrijf Gentopia? En wat heeft de boerderij van boer Kiet daarmee te maken? Op hun zoektocht ontmoeten de kinderen elkaar en gezamenlijk proberen ze erachter te komen wat er aan de hand is. Lotte zet alles op alles om te voorkomen dat haar opa, die gedrogeerd wordt in de kliniek, zijn handtekening zet onder het koopcontract voor de camping. Wat is toch het geheim waarvoor mensen opa Darius drogeren, mensen laten verdwijnen en bomen omzagen? En hoe zit het met dat geheimzinnige Eco-park? Wat heeft dit allemaal met elkaar te maken?

Bloedstollend spannend

Zoals ik al zei: bloedstollend spannend! En ik zie zomaar op de site dat deze acteurs maandag op het Cinekid-festival komen en daar gewoon vragen beantwoorden van kinderen. Enthousiast ga ik met mijn muis naar kaarten kopen en dan zie ik.....UITVERKOCHT. Ik zucht eens diep en kijk achterom. Dunya heeft niks gemerkt. Niks zeggen, wat niet weet wat niet deert. Dan komt ze er toch niet achter. Gelukkig zijn er nog wel kaarten voor Spangas in actie. Misschien raar om steeds naar films te gaan die we al kennen, maar als de acteurs langskomen voor een nagesprek is dat opeens volkomen logisch. Ik haal snel kaarten, voordat ze uitverkocht zijn. Die zijn in the pocket en de acteurs van Spangas ontmoeten is natuurlijk nog leuker.

Het Klokhuis

Op maandag besluiten we om na een dagje Tun Fun nog even naar het Cinekid-terrein in het Westerpark te fietsen om kaartjes voor woensdag te halen. De laatste gratis kaartjes die op de Stadspas staan gaan we verzilveren voor een uitleg over het Heelal, door onder andere Maurice van het Klokhuis. Hopelijk zijn we nog op tijd en is het niet uitverkocht. Als we naar het eind van het park fietsen en we dus de eerste kassa volledig over het hoofd hebben gezien remt Dunya plotseling. Ik volg haar blik en zie de acteurs van het Geheim van Eyck. We parkeren de fietsen en Dunya gaat op een afstandje staan kijken. “Vraag of je met ze op de foto mag” moedig ik aan. En na enige aarzeling doet ze dat. Natuurlijk mag dat. Wat een feest. Dunya heeft in de gaten dat ik niet verrast ben door deze ontmoeting en dus heb ik iets uit te leggen. Waarom zijn we hier niet bij geweest vandaag? Ik vertel dat de kaarten al uitverkocht waren toen ik de eerste keer op de site keek. Dunya is verontwaardigd dat ik niet eerder gekeken heb. Als ik bij de kassa sta en kaartjes voor Het Klokhuis later in de week bestel, vraagt Dunya of ik voor de zekerheid wil informeren of de acteurs nog een keer komen. Ondanks dat ik het antwoord al weet, vraag ik het nog even, zodat Dunya het ook kan horen. “Nee, alleen vandaag” zegt de verkoopster. “Het was vanmorgen al uitverkocht” legt ze uit. “Zaterdag waren er al geen kaarten meer” vertel ik. De dame knikt. “Het is natuurlijk erg populair, dan gaat dat heel snel!”

Uitverkocht

Om Dunya’s teleurstelling wat te temperen, vertel ik dat in het programma staat dat je bij het Geheim van Eyck de afleveringen van komende week al te zien kreeg. “Dan had je nu al geweten hoe het afloopt!” leg ik uit. “Dat zou wel jammer zijn” zegt Dunya. “Ja, dan was het niet spannend meer” knik ik. Ik haal opgelucht adem nu Dunya er vrede mee heeft. Ze is toch op de foto geweest met ze en dat is toch genoeg. Dan zegt ze ineens: “Mama, zeg eens eerlijk.... Wat het echt uitverkocht op zaterdag, of heb je geen kaarten gekocht omdat je de volgende afleveringen nog niet wilde zien?” Ik schiet in de lach. “Nee lieverd, het was echt uitverkocht. Anders had ik het gewoon met je overlegd”. Dunya knikt: “Ik geloof je!” Kortom, we weten nog niet hoe het afloopt, maar hebben wel de acteurs ontmoet. En er zat zelfs een verdwaalde Spangas-acteur tussen. Wat die er nou bij deed, geen idee, maar het waren wel twee vliegen in één klap, euh in één foto in dit geval. Gratis, in de buitenlucht, loslopende acteurs spotten èn ermee op de foto gaan. Cinekid 2015 is nu al geslaagd voor ons!

7 jaar geleden

Nee, in Brugklas!

7 jaar geleden

Best een aardige serie volgens mij. Heb alleen kleine stukjes gezien eerlijk gezegd. Zag wel een bekend gezicht. Een van de hoofdrolspelers deed ook mee in spangas toch?

7 jaar geleden

Ja, ik was van plan om een blog te schrijven over hoe we Cinekid vonden, maar al bij de eerste film wist ik dat het niet in één blog zou passen. Er volgen er nu dus nog twee. Deze was wel erg leuk om te schrijven. Ook hilarisch, dat we niet bij de voorstelling waren en ik er toch een heel verhaal over kan schrijven. Het is ook erg moeilijk om Dunya voor de gek te houden. Ik vond het wel slim bedacht van haar, dat ik misschien een smoes verzonnen had om niet te gaan. Had gekund, maar was deze keer niet zo. ;)

7 jaar geleden

Hi Henrike, ik geniet bij het lezen van dit spannende verhaal. Hoe Dunya op alles reageert vind ik schitterend. Ze groeit enorm en wordt al een hele dame