Snap
  • Kind
  • stoppenmetdespeen
  • gebitsproblemen

Bye 'Nonny'.

Op 9 augustus wordt Zoë alweer 3 jaar. Ik vind het dus echt tijd dat ze haar speen gaat uitzwaaien.

Voordat je begint met het lezen van deze blog is het misschien handig om DEZE blog te lezen.

Zoë is dus bijna 3 jaar en ik vind die leeftijd toch echt wel de grens van het gebruik van een speen. Toen ze 1 jaar werd besloten we al dat we haar alleen nog een speen zouden geven in bed, bij ziekte en overprikkeling. Verder was het gewoon geen optie meer. Ik vind het gewoon geen gezicht als oudere kinderen de hele godganse dag met een speen in hun mond lopen. En het bleek prima te werken. Ze vroeg nergens om. Ze miste het niet. Totdat ze 2 werd. Toen ging ze toch wel weer vaak om haar 'Nonny' vragen als ze boos was, of gewoon een rot bui had. Dan ging er toch wel weer eens een speen in haar mond (of ze pikte hem zelf gewoon uit haar bed).

Snap

Als het aan mij had gelegen waren we al eerder gestopt met haar Nonny. Maar zoals jullie uit mijn vorige blogs wel hebben kunnen opmaken, is het een heftig jaar geweest. We zijn vanuit Engeland naar Nederland verhuist en eenmaal hier, kochten we een huis en zijn we 2 weken geleden opnieuw verhuist. Niet echt een goed moment om te stoppen met een speen.

Tussendoor begonnen we ook met zindelijkheidstraining én ging ze over naar een grote meiden kamer. Genoeg veranderingen.

Ik heb online eens gezocht naar manieren om het speen gebruik af te leren en het beste om te doen lijkt toch wel de 'cold turkey' methode. We doen dit met veel dingen dus het lijkt ook nu de beste manier. Via INSTAGRAM kreeg ik een tip van een volger om een aftelkaart te gebruiken. Zo kan ze zich er toch een beetje op voorbereiden. En dat leek me wel een goed plan. Hij hangt nu te pronken in haar kamer en ik ben mega benieuwd hoe ze erop gaat reageren.

Snap

Zoë gebruikt nog maar 1 speen. Voorheen waren dat er een stuk of 6. Als er dan 1 uit bed viel pakte ze gewoon half slapen een nieuwe en hoorde je haar nergens over. Over de laatste maanden zijn we elke keer een paar spenen uit haar bed gaan halen. Oók haar favoriete speen. Die was 'ineens' kwijt geraakt bij oma. Jammer!

Na een paar weken had ze alweer een nieuwe favoriet. Bummer....

Nu heb ik haar lievelingsspeen verwerkt in de aftelkalender. Hij is namelijk groen. Ik hoop dat het op deze manier makkelijker te begrijpen is dat het om haar speen gaat.

De afgelopen dagen heb ik het er al een paar keer met haar over gehad. En vertelt ze ook trots aan opa's en oma's dat ze haar speen aan de baby gaat geven. Dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Al zal het de meest moeilijke cold turkey sinds tijden worden.

Over 10 nachtjes pakken we de speen in en wordt hij opgestuurd naar de baby. 10 nachten lijkt wat lang maar het leek ons handig om op een vrijdag te starten zodat ze niet direct op de opvang wordt gebracht zonder speen. Dat doe ik de juffen niet aan, hihi.

Ik hou jullie uiteraard op de hoogte van hoe het gaat. Maar in de tussentijd ben ik wel heel benieuwd: Hoe oud waren jullie kinderen toen ze geen speen meer gebruikte? Of heb je helemaal geen speen gebruikt? Laat het me weten!

Snap

Tot snel!

Lots of love, 

The Lether Family

P.S. Het vervolg op dit verhaal staat nu online.

3 jaar geleden

Hier ook direct doorgepakt. Net voor ze 3 werd. Kreeg de tip om iets vervangends met haar te gaan kopen wat ze mee kon nemen in bed. Thuis de speen in de container en door naar de speelgoedwinkel, een mega knuffel gekocht en nooit een dag om gejammerd. Zoonlief wou hem met 8 maanden niet meer...daar zijn we best goed vanaf gekomen. Knap dat Zoe nu zo goed gaat!

3 jaar geleden

Heel herkenbaar! Onze dochter was ruim 2,5 en beet de speen ook kapot, dus bij de laatste geen nieuwe.... Ze begon heel erg haar troost bij mij te zoeken, dus veel (negatieve) aandacht vragen, tijdrekken bij het op bed gaan... Tegelijkertijd werd ze ook zowel overdag als snachts zindelijk, en ging haar middagslaapje eruit.... Heel veel prikkels dus! Ik heb haar waar mogelijk die aandacht gegeven, en het avond ritueel heel duidelijk en streng hetzelfde gehouden, meestal huilde ze 'maar ' 5 minuten.... Wij gebruikten de 2 minuten methode 's avonds. Eerst het gewone ritueel, en dan' mama komt zo nog even bij je kijken, weltrusten ' en heel duidelijk deur dicht. Na 1 minuut ga je er weer heen ' weltrusten tot morgen" (niet aankijken, en weer de deur uitlopen) daarna na 3 minuten, dan na 5 minuten enz. Iedere keer 2 minuten langer. Heeft 5weekjes geduurd denk ik... De eerste week is het ergst! Waren we ruim een uur bezig, daarna iedere keer z'n 9 minuten. Nu ook nog een groot bed gekregen, en ze doet het super! Succes, en vooral, houd vol! 😄

3 jaar geleden

Nice! Ben benieuwd. Toch even doorzetten dus 😅

3 jaar geleden

Ohhh wat balen! Ik zal er even een nieuwe blog van maken want Zoë wilde na 1 nachtje al zonder speen. Als ze er een ijsje voor kreeg was het goed. Ze heeft er een uurtje om gejammerd in bed en is nu al 7 dagen zonder. Op de opvang, bij opa en oma of thuis , het maakt niet uit. Ze gaat gewoon zonder slapen 👍