Snap

Brandwonden, je moet er toch niet aan denken?

Snap

Vroeger toen ik nog zelf een klein meisje was, ging ik tussen de middag een boterham eten bij een vriendinnetje. Ik weet nog heel goed dat wij warme chocolademelk kregen. Zij stootte haar warme beker over zich heen, een schreeuwpartij en heel veel tranen volgden… Haar moeder pakte haar op en wilde haar knuffelen, vervolgens depte ze haar natte pijnlijke plekken met een theedoek droog. Pas veel later deed zij alles uit, en zette haar onder de douche. Mijn vriendin schreeuwde het uit. Het is me altijd bij gebleven, gek hé? Uiteindelijk viel het gelukkig allemaal mee.

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik zorgzaam geweest. Ik kreeg twee nichtjes, ook naar hen toe was ik beschermend. Als er warme drankjes op tafel stonden, werden die ook zeker ergens gezet zodat het geen gevaar kon zijn. Altijd alert zijn in die situaties, kinderen zijn wilde brassen, letten niet op. Dat moeten wij voor ze doen!

Jaren later ging ik aan het werk in de zorg, als verzorgende. Tijdens mijn opleiding leerde je uiteraard ook over alle soorten brandwonden, en hoe je moet handelen of juist niet. Onwijs naar om te zien hoe lelijk iemand zich heeft kunnen verbranden. Vooral als je dan nog hoort dat het om iets kleins ging zoals een kop kokend hete thee die net teveel op het randje stond. Levensgevaarlijk!

Toen werd ik zelf mama, en ging deze angst en oplettendheid nog een stapje verder. Geen thee of koffie drinken zolang ik mijn kinderen vast had bijvoorbeeld. Ze zijn zo onwijs onvoorspelbaar, binnen no-time krijgen ze dat kokende water over zich heen. Maar ik ben me er ook bewust van als ik sta te koken bijvoorbeeld. Loua kan net lopen en wil altijd in de buurt van mij zijn. Maar ik sta met pannen natuurlijk. Wij hebben een pannetje met een houten steel. Altijd als ik dat ding vast heb en de meiden zijn in de buurt zorg ik dat ze zeker niet onder mij staan bijvoorbeeld. Ik zie al voor me dat die houten steel breekt, en zij dus pan en inhoud over zich heen krijgen. Oh, de gedachte alleen al.

Jaarlijks belanden er honderden kinderen in het ziekenhuis met ernstige brandwonden. Brandwonden zijn extreem pijnlijk, het herstel duurt lang en je littekens zijn voor altijd. Het meest erge is nog: vaak door een simpel ongelukje veroorzaakt. Een kop thee, een waterkoker maar ook een te warm bad... En met die warme zomerdagen, vergeet de tuinslang niet! Dat water is kokend heet!!

Leuk: je kindje nog even nat sproeien, levensgevaarlijk. Lieve mensen, wees alsjeblieft alert. Een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Laten we met elkaar proberen die mooie tere kinderhuidjes onbeschadigd te houden. Ben jij al op de hoogte wat je doen moet in geval van verbranding? Doe dan eens de test via deze link. En heb jij toevallig al iets in huis, mocht er toch iets gebeuren? Voor €14,95 heb jij een eerste-hulp setje in huis. Met onder andere: brandwondenpleisters, een handig boekje hoe eerste hulp te verlenen én brandwonden te voorkomen, en koelgel. Het setje is gratis wanneer je voor 2,50 per maand de Brandwonden Stichting steunt, en je helpt hier ook nog eens kinderen mee voor een betere behandeling. Je kunt het setje vinden via deze link

Heb jij ooit zoiets mee gemaakt, zelf of bij iemand die je kent? Hoe ging dat precies …

Snap
3 jaar geleden

Bij ons soortgelijk, ook de thee classic!

3 jaar geleden

Ik heb vroeger ook zoiets meegemaakt en sinds dien zo paniekerig als de kinderen ook maar kijken naar een kopje thee. Kan het niet veranderen maar sta altijd 'aan'