Snap
  • Mama
  • Hsp
  • mamablogs
  • hsk
  • feestdagen

Blog; mijn feestdagen tips voor hsp kids

Na 4,5 jaar zoeken krijg ik regelmatig vragen wat hier nu goed werkt. Elk kindje is anders maar ik deel graag mijn best werkende tips.

Vienna is hsp, een high sensitive person. Haar allermooiste superkracht maar ook wel eens lastig. Zo is december één grote uitdaging, ik zal het anders zeggen; Sinterklaas is nog nooit leuk geweest, tot dit jaar.

Het heeft wat jaren oefenen en proberen gekost maar na 4,5 jaar is het ons gelukt. Ja het duurde zo lang, het is één grote zoektocht, zo één waarvan je geen handleiding krijgt. Ik deel daarom graag onze tips, wie weet kan je er wat mee. Werkt het toch niet zo bij jou? Vergeet dan niet dat elk kindje anders is.


Tip 1:

Maak het overzichtelijk. Plan, plan en plan. Hier hebben wij altijd een groot planbord met magneten maar in de december maand hebben we een losse agenda voor haar. Deze planner maak ik samen met haar en bespreken we heel duidelijk wat wanneer is en wat er dan precies gebeurt. Zorg er wel voor dat de informatie die je geeft ook niet te veel is, dan komen de koppies weer te vol. Het is dus even zoeken wat voor jou kindje de juiste hoeveelheid aan informatie is. Een goed voorbeeld is ook het schoentje zetten voor Sinterklaas. Wij draaide de schoenzet kalender uit van het Sinterklaas journaal, Viënna stopte hem in haar schoen en kreeg hem ingevuld terug van de piet.

Tip 2:

Zorg voor rustig ogende en een veilige omgeving. Tja, dat is altijd toch, ik begrijp je eerste gedachte. Maar wat ik hier precies mee bedoel is zorg dat het huis niet overloopt in versiering. Hier is de Sint de grootste trigger, het huis is dus alleen met de pakjesdag versierd met welgeteld 1 slingertje. Op school krijgen ze al meer dan genoeg prikkels en versieringen te zien.

Tip 3:

Zorg voor korte momenten met prikkels. Wij maken vooraf hele duidelijke afspraken met familie en vrienden. Zo word pakjesavond in de middag gevierd zodat het voor bedtijd rustig is. Duidelijk geef ik vooraf aan dat de familie welkom is van 14.30 tot 17.00 uur. Lang genoeg en daarna moet de rust terug. Met Kerstmis is 1 dag voor familie en de andere dag voor ons zelf. Rust.

Tip 4:

De pakjes uit huis. Viënna heeft moeite met het idee dat er vreemden in haar veilige plek komen. Daarom worden de pakjes hier in de tuin gezet. Niet binnen, niet aanbellen, gewoon een briefje met waar de pakjes liggen geschreven door de pieten afgeleverd in de brievenbus.

Tip 5:

Niet veel cadeautjes of verdeel. Viënna word overladen met cadeautjes, het is nu eenmaal zo. Liever geef ik haar niet meteen alle prikkels van al het nieuws. Daarom kiest ze met de feesten 1 cadeau uit voor dan, dat maken we open om mee te spelen. De rest komt de volgende dagen op het gemak één voor één.

Tip 6:

Leg geen verplichting op. Kindjes die hsp zijn voelen precies wie wat voelt. Laat ze niet perse bij bijv. oma zitten voor de leuke foto, zei bepalen waar en hoe ze zitten en wie ze opzoeken. Al pakt dus de ene tante alles cadeautjes met haar uit en verder niemand, daar maakt niemand een probleem van. Vandaag is die persoon voor haar heel veilig en dat is prima!

Tip 7:

Geef het kind de ruimte op zich terug te trekken. Op oudjaar nemen wij altijd het campingbedje mee. Viënna durft nog niet bij andere te slapen en laat ons eerlijk zijn je bent niet altijd thuis. Daarom nemen wij dus haar veilige plekje gewoon mee. Vol met haar dekentjes en eigen knuffels die vooral niet uitgewassen zijn deze dag. De geur, het muziekje uit een knuffel geeft rust wanneer ze het nodig heeft. Slapen zal ze niet maar zo heeft ze wel haar eigen plekje.

Tip 8:

Grijp in! Zie jij dat die ene oma, tante, oom etc over de grens gaat van jou kind. Pak ze weg, en dat hoeft niet gemeen te zijn. Roep je kindje even bij je, ga naar buiten, zet ze in de draagzak, til ze, wieg. Doe het voordat de vlam in de pan slaat en de piek bereikt. Zo kan iedereen genieten. En mochten je familie of vrienden dit niet begrijpen… tja, hun zitten de nacht niet wakker met een overstuur kind toch.

Tip 9:

Leg uit wat hsp zijn betekend. Vertel hoe of wat aan je omgeving, wanneer je iedereen op één lijn hebt en ze jou kindje echt kennen en misschien zelfs signalen herkennen gaat alles zoveel makkelijker.

Tip 10:

De laatste, accepteer. Ook wanneer een feestdag helemaal anders loopt.

Dit waren voor nu mijn best werkende tips, wie weet kan jij er ook wat mee.

Fijne feestdagen!

Liefs,

Dees 

1 jaar geleden

Wat een fijn lijstje, ik sla hem op! Heb je nog meer

1 jaar geleden

Fijn lijstje voor veel ouders denk ik!

1 jaar geleden

Wat een fijn lijstje. Nu ik het zo lees doen wij veel ervan ook. Zoon heeft autisme en sinds kort weten we dat dochter hsp is.