Terug
Blog header image

Blog 59: de verwijsbrief

We zagen er enorm tegenop, maar nu is het toch zo ver: onze zoon heeft een verwijsbrief voor de KNO arts.

Onze zoon was nog maar net 1 jaar oud geworden toen hij begon te kwakkelen met zijn gezondheid. Gelukkig geen 'ernstige' dingen, maar toch.. 

Eerst werd er baby astma bij hem geconstateerd. Hierdoor zit hij nu al ruim een jaar aan twee verschillende soorten puffers: Salbutamol en Qvar. Op goede momenten krijgt hij, op aanraden van onze huisarts, alleen (preventief) 1 pufje Qvar 's morgens en 's avonds. Op slechte dagen, bijvoorbeeld bij een fikse verkoudheid, krijgt hij de maximale dosering: 3x2 Salbutamol en 2x2 Qvar pufjes. Vaak in combinatie met een neusspray of hoestdrank.

Waarschijnlijk door het krijgen van zijn kiezen, kreeg onze zoon (na zijn 1e verjaardag) ook steeds vaker last van oorontstekingen. Fikse oorontstekingen aan beide kanten! Regelmatig met een antibiotica kuur tot gevolg. Ook bij iedere verkoudheid heeft hij weer last van zogeheten 'Glue ears', oftewel: snot in zijn oren. 

In januari van dit jaar, vlak na zijn tweede verjaardag, kwamen eindelijk zijn laatste kiezen door. Helaas ging dit weer gepaard met een fikse oorontsteking. Toen hebben we met de huisarts afgesproken het even aan te kijken. Hopelijk waren de oorontstekingen echt alleen gerelateerd aan het krijgen van zijn kiezen en zou het nu over zijn. We mochten het dan ook nog even aankijken.
Wel werden we al gewaarschuwd dat we bij een volgende oorontsteking of 'glue ear' doorverwezen zouden worden naar de KNO arts. 

En gisteren was het dan zover. Weer griep in huis, dus wij weer naar de huisarts en onze zoon wéér last van 'glue ears'. Nu dus een verwijsbrief gekregen.

Ik zit er echt enorm tegenop te hikken! Hij is nog zo klein en hulpeloos. Een operatie, dat wil je toch niet voor je kind? 
Uiteraard hoor ik van iedereen om me heen dat kindjes zo enorm opknappen van zo'n operatie. Dat ze echt niet opereren als dat niet nodig is. En zelf besef ik ook wel dat iedere keer een oorontsteking voor zo'n kleintje echt geen pretje is. Maar toch! Onder narcose.. Het is niet niks. 

Daarnaast heb ik zelf vroeger buisjes gehad en zijn mijn neusamandelen verwijderd. Toen mijn buisjes er uiteindelijk uit waren, kreeg ik weer last van oorontstekingen. Dus wie zegt dat dit een oplossing is voor de lange termijn?

Maar toch gaan we er nu voor. Onze zoon loopt namelijk ook nog steeds wat achter met zijn spraak. We hopen dat hij door deze operatie geen oorontstekingen meer krijgt, dat hij alles beter gaat horen en dat hij dan ook sprongen gaat maken in zijn spraak. 

Nu maar duimen dat onze zoon na zijn operatie nog steeds hetzelfde leuke, knuffelige, grappige, zorgvrije kereltje is als daarvoor! 

Lindsy83
6 jaar geleden

Ik begrijp je angst volkomen! Ons zoontje moest misschien geopereerd worden aan een navelbreukje volgens onze huisarts. Hij zei nog het is maar een kleine ingreep en in 1 dag klaar, dus hij begreep niet zo goed dat ik het hier moeilijk mee had... Maar inderdaad je kindje gaat onder narcose en hoeveel pijn heeft hij na de operatie? Bij ons hoefde het gelukkig niet, maar als ouder wil je gewoon niet dat je kindje zoiets moet meemaken... Sterkte!

SwoosyQ
6 jaar geleden

Wat fijn dat jullie zoontje geen operatie nodig had. Aankomende maandag de afspraak. Dan horen wij meer... Erg spannend vind ik het!

Lindsy83
6 jaar geleden

heel veel succes!

Anouk H
6 jaar geleden

Ons zoontje heeft inderdaad ook een beetje dit pad doorlopen en is nog voor zijn eerste verjaardag geopereerd. Buisjes en neusamandel. Inmiddels is hij al een stuk of 6 keer opnieuw geopereerd en nummer 7 (of 8) komt over een aantal weken. Het blijft hier kwakkelen helaas. Mijn oudste had dit ook, maar hij is er nu wel een beetje overheen gegroeid denk ik (hij wordt volgende week 7). Succes!

SwoosyQ
6 jaar geleden

Dank je wel!

SwoosyQ
6 jaar geleden

Is hij 6x geopereerd aan buisjes en amandelen?? Ik mag toch hopen van niet.. Wat erg zeg! Sterkte..

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.