Snap

Belonen!

Kwestie van belonen?

Al vanaf dat Megan bijvoeding kreeg werd eten een drama voor haar en voor ons. Ze at halve potjes en fruit konden we al helemaal vergeten. Ze is nu inmiddels bijna 2,5jr en het moest toch wel een keer gaan veranderen. Ze is niet groot en dik is ze al helemaal niet en eten is dan ook erg belangrijk. Ze kan geen seconde stil zitten en het liefste rent ze de hele dag. Dus als je dan niet eet kan je ook niet groeien!

We hadden inmiddels echt alles al geprobeerd:

 • Zelf laten eten
 • Het eten geven
 • Voor de TV zetten
 • De TV juist uit
 • Afleiding aan tafel
 • Alleen een toetje geven
 • Dreigen met geen toetje
 • Direct na het eten naar bed
 • Bord weg zetten (dan eet je toch niet)
 • Tussen de middag warm eten
 • Aan tafel laten zitten tot het bord leeg was.

Echt helemaal niks hielp en de meeste dingen maakte het probleem alleen maar erger. Eigenlijk was ik een beetje einde raad! Tot ik de kast aan het opruimen was en een broodtrommel vond met daarin kleine poppetjes van de teken film Toy’s 3. Misschien kon ik daar wat mee.

Ik bedacht voor haar een sticker systeem met als doel een cadeautje uit het trommeltje te mogen kiezen. Ze moet in totaal 7 stickers verdienen en dan mag ze wat uitzoeken. Deze stickers worden elke dag in een boekje geplakt en dan schrijven we ook de datum erbij. We tellen dan samen om te kijken hoeveel stickers ze nog moet voor een groot cadeau. In eerste instantie was ik bang dat het te moeilijk en onduidelijk voor haar was maar tot nu toe zijn de resultaten echt geweldig!

We zijn nu 2wkn verder en ze eet als nooit tevoren! Ze neemt grote happen en als ze zegt:”Hoef niete eten meer”, dan zeggen wij alleen maar: “Dat is goed maar dan krijg je geen sticker”. Ze weet dan niet hoe snel ze weer moet gaan eten en eigenlijk gaat altijd haar bordje schoon leeg. Gister wilde ze nog wel een toetje maar een kleintje net als haar zus en die kon ze toch niet op. Omdat ze dan haar sticker al verdient heeft maakt het niks meer uit als ze een half toetje laat staan.

We hopen natuurlijk dat het zo zal blijven maar deze 2 weken van rust zonder strijd om het eten is al zo heerlijk dat ik wel een beetje wil gaan juichen hoor. Ik kan het beloningssysteem iedereen aan raden. Elke keer de confrontatie aangaan is erg vermoeiend en leid tot veel frustratie. Nu denk Megan dat zij de touwtjes in handen heeft maar in werkelijk zijn wij dat. Ssstttttt dat laatste moet je niet verder vertellen hoor!

11 jaar geleden

@els: wat leuk dat het bij jou ook werkt! We zijn nu ook met zindelijkheid bezig en dit gaat ook super met dit systeem :-) ik kan het iedereen aanraden.

11 jaar geleden

Leuk dat het sticker systeem voor jou werkt! En, wat een toeval die broodtrommel. Ik heb ook het sticker systeem toegepast bij mijn zoontje, werkte elke keer, maar na een paar maanden, was het niet meer zo interessant, gelukkig was het sticker systeem dan ook niet meer nodig. Maar, ik heb de stickers en het boekje altijd in de la, voor het geval dat mijn dochters het ook nodig hebben! Uit mijn ervaring, het sticker systeem kan niet mis gaan, werkt elke keer!