Snap

Alles onder controle....

De ontwikkeling loopt op rolletjes.

De ontwikkeling van Nynke ging erg goed. Na een maand tilde ze haar hoofdje al goed op. Het rollen ging ook al snel aardig. Kruipen heeft Nynke niet gedaan, maar ze tijgerde de hele kamer rond. Speelde lekker op haar mat en sliep nog steeds heel erg goed. Ze sliep niet perse heel veel of heel weinig, maar sliep wel door tot de volgende voeding.

Nadat het meeste kraambezoek er op zat vond ik wat meer tijd om die stapel magazines er eens bij te pakken als Nynke op bed lag. Mijn interesse werd gewekt door een checklist over het herkennen van hoogbegaafdheid op jonge leeftijd. Dat leek me leuk, ik houd wel van die lijstjes. En het grote voordeel.... ik had vergelijkingsmateriaal nu.

Heel voorzichtig herkende ik Nynke in wat ik las. En naïef als ik was, dacht ik nog dat vast iedere ouder zijn of haar kind zou herkennen.

Voorlopen in de ontwikkeling zoals beschreven in de boekjes van het consultatiebureau; CHECK

1. Snel na de geboorte oogcontact maken; CHECK

2.Ouder(s) met ogen volgen vanuit de box; CHECK

3.Sprongsgewijze ontwikkeling (dingen ineens kunnen); DIKKE VETTE CHECK

Hmmm op alles een check, maar ze is nog jong. Dit zullen alle kinderen van die leeftijd wel doen. Ik was natuurlijk wel trots dat Nynke die dingen kon die op het lijstje stonden, maar er stonden er nog genoeg op waar ze niet oud genoeg voor was.

Na drie maanden ben ik weer gaan werken en ging Nynke voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Ook daar kregen we vaak te horen dat het zo'n fijn en lief kindje was om er bij te hebben. Nynke speelde fijn en vermaakte zichzelf we als het nodig was.

Ook de checks bij het consultatiebureau kwamen we goed door. Qua gewicht en lengte zat ze altijd goed en ze waren dik tevreden. Ook daar zeiden ze af en toe wel dat ze dingen kon die ze nog niet hoefde te doen, maar verder werd daar geen aandacht aan geschonken. Daar waren wij toen ook helemaal niet mee bezig. Goed is goed en we waren al lang blij dat we het "goed" deden en Nynke gezond was  

De tijd verstreek en toen kwam mijn man een artikel tegen over hoogbegaafdheid. We deden samen deze checklist...Nog steeds omdat we dat leuk vonden, niet omdat we vermoedens hadden dat Nynke hoogbegaafd zou zijn.

1. Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte  CHECK

2.Er is al snel sprake van oogcontact CHECK

3.Heeft minder slaap nodig dan de meeste baby’s TWIJFEL, Nynke sliep goed door, maar sliep gewoon gemiddeld. Niet veel, niet weinig.

4.Wanneer de baby wakker is, heeft zij bijna continu prikkels nodig TWIJFEL, konden we niet goed inschatten, ze speelde wel altijd lekker en keek geobsedeerd naar schermpjes, maar is dat dan wat ze bedoelen met heeft prikkels nodig??

5.Raakt gefrustreerd omdat het niet op alle prikkels kan reageren CHECK, ja ze kan wel mopperen als iets niet lukt, maar dat doen wij ook toch??

6. Kan eerder dan andere baby’s beginnen met het nadoen van geluiden TWIJFEL, geen idee wanneer andere baby's dat kunnen. Dus we weten het niet goed.

7.Erg beweeglijk, ligt al gauw dwars in de wieg SOMS, soms wel, soms niet. Hoe ouder ze werd hoe beweeglijker natuurlijk en lag ze vaker dwars in bed, maar dit zie ik bij veel ouders voorbij komen. Ook normaal toch?

8.Lijkt bijzonder gevoelig voor geluid, geuren, substanties, smaken en kan krachtig huilen wanneer ze (een van deze) prikkels als onplezierig ervaart (dit zijn vroege tekenen van hooggevoeligheid van Dabrowski) GEEN IDEE, we lette hier nooit echt op. Inschatten was dus lastig, maar ze huilde niet vaak.

9.Op jonge leeftijd al begrip voor gesproken taal. CHECK, we hadden wel het idee dat Nynke goed begreep wat er tegen haar gezegd werd.

10.Tijdens het leren praten meteen woorden van drie- of vier lettergrepen zeggen TWIJFEL, niet meteen voor ons gevoel op dat moment. Als we nu het dagboek van het kinderdagverblijf teruglezen kon Nynke al goede lange zinnen zeggen met 1 jaar en 4 maanden.

11.Legt al op jonge leeftijd oorzaak en gevolg relaties TWIJFEL, ook dit konden we niet goed inschatten, van sommige dingen heb je ook geen idee hoe je dat kan meten. En we deden de checklist tenslotte voor de lol.

12.Vanaf begin lijkt er sprake te zijn van een duidelijke eigen wil. CHECK, oké dit kunnen we niet ontkennen. Ze weet precies wat ze wil

Leuk hoor zo'n lijst, maar ik kan er niet zoveel mee als er geen duidelijke uitkomst is. Er zijn meer dingen waarover we twijfelen en niet zeker zijn, dan de dingen die we kunnen checken. 

Zie je wel.... geen reden om aan te nemen dat Nynke hoogbegaafd is. Ze kan gewoon lekker mee. Helemaal prima! Trots zijn we hoe dan ook...