Snap
  • Stilgeboren
  • overleden
  • Miskraam
  • Vroegemiskraam
  • zwangerwordennamiskraam
  • Stilgeborenbaby
  • stilverdriet

Je kan het gewoon nog een keer probreren

Welkom in de wereld van Tom en Tim

Serieus? Is dit wat je te horen kreeg toen je net een miskraam hebt gehad? Mijn mond viel van verbazing open toen ik deze opmerking hoorde. Het kwam snoeihard en vooral harteloos over.


Ben je als aanstaande moeder na vijftien weken zwanger te zijn geweest je kindje verloren, dan krijg zo’n opmerking naar je hoofd geslingerd. Dat doet pijn. De persoon die dit tegen mijn cliënte zei (ik mag dit met toestemming delen), had zelf niet door hoe confronterende deze opmerking moet zijn geweest.

Je zit als vrouw waar een zwangerschap - door medische oorzaken - is onderbroken, nog midden in een periode van verdriet en rouw. Je mist het gelukkige proces van zwanger zijn. De bekende roze wolk waar je op zat, is verdwenen. Je weet ondanks dit verdriet dat je in verwachting kunt raken.

Alleen neemt dat niet weg dat het verliezen van een kindje, hoe klein ook, tijd nodig heeft. Je had zo graag gezien dat het anders was gelopen met de zwangerschap.

Een zwangerschap is niet per definitie iets als het kopen van een brood bij de bakker. Is het brood op dan koop je gewoon een nieuwe (lekker) vers gebakken. Dit is iets van een heel andere orde. Dit gaat om een potentieel leven dat gestorven is. De boodschapper van de zin: ‘Je kan het gewoon nog een keer proberen’ heeft gelijk. Dat moment komt op een gegeven moment wel weer. Maar niet nu je net jouw baby bent verloren. Troostend is deze opmerking bepaald niet en het helpt je ook niet verder. Het wekt waarschijnlijk alleen maar irritatie op en daar heb je eigenlijk geen zin in.

Hoe je dit soort goedbedoelde opmerkingen beter voor je kunt houden en kunt vervangen door wel passende warme opmerkingen kun je lezen in mijn kosteloze e-boek Doen én niet doen. Het helpt echt om je te verdiepen hoe je iemand in jouw omgeving kunt helpen die een stilgeboren baby heeft of miskraam heeft gehad. 


P.s: het e-boek downloaden? Klik op de link:https://stilgeborenbaby.nl/een-stilgeboren-baby-in-jouw-omgeving/