Snap
  • vroeggeboorte
  • vroeggeboorte in het buitenland
  • kinderwens of niet
  • moeder worden of niet
  • zwangerschapstraject

Ik wilde Charlie voor alles beschermen, maar in dit geval kon ik niets voor haar doen.

De MRI kwam dichtbij. Wat gaat de uitslag betekenen voor de toekomst?

Iedere keer opnieuw ons verhaal
Overdag waren we vaak alleen in het ziekenhuis bij Charlie. De avonden werden gevuld met bezoek. Onze vrienden kwamen langs voor een eerste ontmoeting met onze kleine kanjer. We voelden een mix van blijdschap en emotie om iedereen weer te zien. Bij vrienden merkten we dat ze onder de indruk waren toen ze Charlie zagen. Waar wij al weken lang gewend waren aan de piepjes, de deuntjes en alle slangetjes, zagen zij dit voor het eerst. Voor ons was ze al zoveel beter en zoveel meer vooruit gegaan in vergelijking met vlak na haar geboorte maar voor anderen werd dit toch anders ervaren. En begrijpelijk natuurlijk. Bij ieder bezoek deden we opnieuw ons verhaal. Het was fijn om iedereen weer te zien, maar ook vermoeiend.

Met z’n drietjes, meer dan dat was niet nodig
Ik denk dat er veel lezers zijn die begrijpen wat ik toen voelde. Ik wilde eigenlijk niets anders dan gewoon bij Charlie zijn. Naar haar kijken, haar voelen, haar geluidjes leren kennen. We waren al zo lang met z’n drietjes. En het zorgpersoneel zorgde voor die warme deken die je op dat moment wil voelen. Meer dan dat was niet nodig.

Stichting Earlybirds
Door een vriendin werd ik gewezen op Stichting Earlybirds. Vanuit Stichting Earlybirds komt er een fotografe naar het ziekenhuis om ouders een kosteloze reportage aan te bieden.
Hoewel ik op dat moment niet echt zat te springen op een fotoshoot dacht ik wel, wat een mooi initiatief van zo’n Stichting en wat goed dat dit bestaat. We spraken af met een fotografe en zij heeft prachtige foto’s gemaakt. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel erg blij mee.

Ze ademde volledig zelfstandig
Charlie werd bij zevenentwintig weken geboren. De weken telde door. Als ik er nu op terugkijk dan vlogen de weken echt voorbij. In Charlie’s achtendertigste week bereikten we een mijlpaal. De laatste ondersteuning van beademing, de low flow, werd weggehaald bij Charlie. Ze ademde volledig zelfstandig. Ik wist niet wat me over kwam. Voor de zoveelste keer stond ik op het topje van die grote berg trots. Ze bleef me verbazen. ‘Wat een vechter is ze toch’.
Ze had nu alleen de sonde nog in haar neusje. Buiten dat was haar gezichtje vrij van slangetjes en pleisters. Haar huid werd steeds gaver. Steeds minder rode vlekjes van irritatie door alle toeters en bellen die er ooit zaten.

De MRI scan
In ons achterhoofd wisten we natuurlijk dondersgoed dat we bijna de veertig weken bereikten. En bij veertig weken zou Charlie klaar zijn om in de MRI scan te mogen. De MRI scan die ons zou gaan vertellen wat de hersenbeschadiging van Charlie zou gaan betekenen voor haar en voor ons. Na het slechtnieuwsgesprek in Londen heb ik het nieuws even kunnen parkeren. Maar nu kwam het dichterbij. Als je al wekenlang bij je kindje bent en haar ziet groeien en ziet vechten dan krijg je er iedere keer meer bewondering voor en die liefde voor haar groeit naar een onvoorwaardelijke liefde. Ik wilde Charlie voor alles beschermen en waar nodig pijn of ongemak wegnemen. Maar in dit geval kon ik niets voor haar doen. Ze had een hersenbeschadiging, dat was een feit. Wat ging dit betekenen voor haar toekomst? En wat hield het in voor ons?
Ik hoor het de arts in Londen nog zeggen; ‘We hebben het geconstateerd en moeten dit daarom met jullie delen, maar wat dit betekent dat weten we niet. Het zou een pink kunnen zijn die ze niet kan bewegen tot een verlamming van het lichaam’.

Je gunt je kind alles
Charlie was voor mij meer dan perfect. Als moeder doe je alles voor je kind wat nodig is, echt alles. Je gunt je kind ook alles. Al het mooie wat het leven op deze aardbol je biedt. En als je weet dat de kans bestaat dat zij die niet of anders gaat ervaren, dan doet dat pijn en dan voel je je als ouder hulpeloos.

Op de wandelgangen hoorden we al dat ze bezig waren met het plannen van de MRI scan en dat de beste kinderneuroloog van het ziekenhuis van de partij moest zijn. En wij, wij wachtten rustig af. Charlie was toch al perfect, perfect zoals ze was.

Meer weten over mij? Volg me dan op Instagram: ilse_vroegh en luister naar de Ilse Vroegh Podcast!

Ilse Vroegh | Spotlight Blogger's avatar

Op Facebook ben ik onlangs een Facebook community gestart met als doel een besloten en vertrouwelijke community te creeëren voor vrouwen met ervaringen zoals vroeggeboorte, moeilijke zwangerschap, ziek geboren kindje etc. Een groep waarin vrouwen kunnen connecten met elkaar, elkaars ervaringen kunnen delen en met name gehoord kunnen worden door zij die weten wat het is. Voel je welkom om aan te sluiten: https://www.facebook.com/groups/826126866072598?locale=nl_NL

Mamaplaats's avatar
1 maand geleden

Bedankt voor het delen❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Ilse Vroegh | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.