Snap
  • stilgeboorte
  • vrouw
  • onbegrip
  • onbewust
  • pijnlijk
  • stilverdriet
  • praten

De natuur doet zijn ding

Welkom in de wereld van Tom en Tim

Een hele mooie zin. Eigenlijk is hier geen speld tussen te krijgen. De natuur bepaalt wanneer het tijd is dat de voorjaarsbollen opkomen en gaan bloeien, wanneer de blaadjes aan de bomen komen, wanneer de bomen hun blad gaan verliezen. Ook wat betreft het weer doet de natuur haar werk. Dan hebben we koud weer met sneeuw of ijzel, een tijd later is het zonnig, warm en hebben we een hittegolf en dan weer stormt het. Het is maar goed ook dat de natuur dit voor ons bepaald. Stel dat we de natuur zouden kunnen regelen… Dat kan niet want: de een wil winterweer en de ander juist zomerweer. Tja…

Alleen als deze opmerking gemaakt wordt als het gaat om een miskraam, stilgeboren baby of het overlijden van een kind, dan is dit wel een wrange uitspraak. Als ouder - die dit overkomt - kun je echt niets met deze opmerking. Want hoe wordt dit dan bedoeld? Er is vaak – helaas - geen duidelijke reden waarom een vrouw een miskraam krijgt of dat een baby stilgeboren wordt. Kun je dan wel zeggen: De natuur doet zijn werk? Dat is een bikkelharde uitspraak. Hierbij geef je de ontvanger het gevoel dat de natuur gewoon ‘even’ bepaald wat jou overkomt. Misschien is het wel waar dat de natuur bepaalt hoe het leven gaat, maar wat denk je met deze opmerking te bereiken?

In het kader van mijn missie om meer bewustwording rondom stilgeboorte te creëren vind ik dit één van de meest verschrikkelijkste dooddoeners. Als ik lotgenoten – die ik ondersteun – hoor zeggen dat iemand in hun omgeving deze ‘prachtige volzin’ heeft gezegd, dan zeggen we vaak in koor tegen elkaar: maar hoe dan?

Wil je iemand in jouw omgeving écht helpen om weer in zijn of haar kracht te komen na het verlies van een zwangerschap? Download dan eens mijn kosteloze e-boek: Doen én niet doen. Het geeft je inzicht wat je wel en vooral beter NIET kunt zeggen.