Blogger in het zonnetje: Zijn Bijzondere Brein
Maak kennis met onze Blogger van de Maand februari: Myrna
Het is maart, en dat betekent dat we onze aandacht richten op een nieuwe blogger! Deze keer schittert de inspirerende Myrna (30). In de afgelopen weken heeft zij in tal van blogs het bijzondere verhaal gedeeld over haar zoontje J. en 'zijn bijzondere brein'. Ze neemt ons via haar blogs mee in het proces van onzekerheid, maar ook van liefde en hoop. Laten we meer te weten komen over haar!
Myrna woont inmiddels al 3 jaar op de Veluwe, in Elburg. Ze is opgegroeid in de Randstad, maar ze geniet ontzettend van de rust en de natuur in de Veluwe. Ze is getrouwd met de "leukste wiskundeleraar van het land", en samen hebben zij een zoon J. van bijna 5 jaar oud. Myrna is thuisblijfmoeder en houdt van koken, wandelen in de zon en samen zijn met haar goede vrienden. Ze geniet ook ontzettend van dagjes weg met het gezin, of er alleen met J. op uit gaan. "De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het herstellen van de onrustige start van onze zoon en het ondersteunen van zijn ontwikkeling. We zijn enorm trots op onze zoon, en op ons gezin, hoe we hierdoor heen zijn gekomen. Het heeft ons gevormd en nog meer samengebracht."
Hoe ben je begonnen met bloggen op Mamaplaats?
"Ik ben begonnen met bloggen omdat ik er tijdens mijn zwangerschap achter kwam dat onze zoon een heftige hersenafwijking heeft. Toen ik daarover ging googelen kwam ik al snel tot de conclusie dat er online weinig te vinden was over deze afwijking. Daarom ben ik er zelf over gaan delen!"
Wat is je mooiste ervaring op Mamaplaats?
"Ik vind het altijd heel bijzonder en kwetsbaar als ouders die in hetzelfde schuitje zitten als wij het aandurven om me een berichtje te sturen en hun verhaal te delen. Regelmatig spreek ik (over het algemeen) moeders die zwanger zijn van een kindje met hydrocephalus. Ik vind het dan zo fijn om te lezen dat ze steun en hoop halen uit ons verhaal. Dat is precies waar ik het voor doe."
Wat vind je het mooiste aan het ouderschap?
"De grenzeloze liefde die je voelt voor je kind. Het gevoel zo onvoorwaardelijk van iemand te kunnen houden, dat vind ik heel speciaal. En ik geniet erg van de tradities die we samen ontwikkelen en vind het mooi om te zien hoe dat verbindt en waarde geeft!"
Wat vind je het pittigst aan het ouderschap?
"Dat je moet leven met dat je fouten maakt. Ik heb een vrij perfectionistische persoonlijkheid, en ik weet dat perfectie niet bestaat. Maar omgaan met dat je dus als ouder fouten mag (moet) maken, dat is nog een leerproces voor me!"
Hoe ga je als moeder om met zo'n ziekteproces?
"Ik denk dat je op het moment zelf beschermd wordt door je brein. Het overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je veel meer aankan dan je denkt, waardoor je het volhoudt. De klap komt pas veel later (bij mij kwam deze pas vlak voordat J. 4 werd). Het is moeilijk om in die periode goed voor jezelf te zorgen. Door het overlevingsmechanisme komen de dingen minder hard binnen, zo ook prikkels van honger, dorst, moeheid, etc. Dat is echt iets waar je je bewust van moet zijn. Ook als je geen trek hebt, toch proberen 3-5 keer per dag te eten, op tijd naar bed te gaan, af en toe even uit het ziekenhuisproces stappen en in een andere omgeving zijn (hoe tegennatuurlijk dat ook voelt).
Wij hebben op voorhand al aan mensen gevraagd of ze na de bevalling een poosje voor ons wilden koken, dat was echt fantastisch. Acht weken lang was er eten voor ons, zodat we wél voedzame maaltijden aten maar niet de energie en tijd verloren aan koken en boodschappen regelen. Als dat er niet was geweest, was ik denk ik nog meer afgevallen. Dat leerde me echt dat het belangrijk is om je omgeving te vragen om hulp. Iedereen wil in moeilijke periodes graag helpen, je moet het alleen durven vragen. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor! Ik vond het erg moeilijk om hoop te houden in die eerste maanden. J.'s toekomst was zo onzeker, en ik was bang teleurgesteld te raken. Achteraf denk ik: had ik maar meer hoop gehad! Ik weet inmiddels dat de teleurstelling met en zonder hoop even groot kan voelen. Daarom durf ik dat nu meer te doen!"
Wat wil je andere moeders/ouders graag meegeven met een ziek kindje?
"Blijf dicht bij jezelf. In alle keuzes die je maakt over je zieke of zorg intensieve kind. Laat je goed informeren door anderen, maar niet beïnvloeden door anderen. Want waar je ook voor kiest; jij en je gezin moeten met je keuzes leven, en niet de dokter of de buurman. En daarbij (het advies dat ik mezelf van 5 jaar terug zou willen geven), houd hoop!"