Snap

21 dagen om verliefd te worden op jezelf

Dít leert je meer zelfvertrouwen te krijgen...

"Daar komt ze weer met haar zweverige praatjes" hoor ik je denken. Mindfulness dat hoort toch thuis in hetzelfde straatje als yoga en meditatie? Ja en nee. Je kan mindfulness veel gemakkelijker en vaker toepassen in het dagelijkse leven zonder dat je eruit ziet als een volgeling van Buddha. Zo ben ik hier dagelijks mee bezig met het boek 21 dagen om verliefd te worden op jezelf van Youlosophy een mindfulness dagboek waarin je in 21 dagen diverse opdrachten uitvoert en dagelijkse affirmaties en dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Maar wat is mindfulness dan precies?

Definitie van mindfulness

Mindfulness of achtzaamheid wordt gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’ – een vermogen dat men ontwikkelt met behulp van meditatie of andere oefeningen. Mindfulness komt van het woord sati, een belangrijk element in boeddhistische tradities. Door opmerkzaam te zijn van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving op een accepterende manier, leert men om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, zodat zij hier gemakkelijker afstand van kunnen nemen. Mindfulness helpt in het herkennen van automatische, soms onbehulpzame, patronen. Meer bewustwording in deze patronen kan leiden tot meer keuzevrijheid, om automatische reacties te doorbreken en te leren reageren op een behulpzamere manier. Prachtig toch?

Voorbeeld oefening

Meditatie spreekt voor zich, maar wat voor opdrachten zou nu mindfulness tot stand kunnen brengen? Om precies te weten welke oefeningen zou ik je natuurlijk aanraden het boek van Youlosophy te kopen. Ze hebben verschillende soorten thema's mindfulness dagboeken overigens. Maar om je toch een soort idee te geven wat te verwachten, heb ik één opdrachtje uit het boek voor je uitgekozen:

Laten we dingen in perspectief plaatsen.

Hier is een veel voorkomende formule voor frustratie of depressie: we evalueren successen extern -"Ik heb het dankzij geluk"-, maar mislukkingen intern -"Dit is fout gegaan door mij". Laten we deze opvattingen die je beschadigen veranderen.

Maak een lijst van de dingen die je hebt bereikt en die van jou afhankelijk waren. Wijs vervolgens dingen aan die niet zijn verlopen zoals je wilde, maar die echt niet jouw verantwoordelijkheid waren.

Probeer het maar eens en je zult merken dat een "simpele" mindfulness oefening zoals deze een mens zoveel goed kan doen! Ik ga weer rustig verder met de resterende opdrachten van 21 dagen om verliefd te worden op jezelf. Het werkt het beste als je alle opdrachten ook echt de 21 dagen achter elkaar uitvoert. Helaas is dit niet haalbaar voor mij momenteel met alles wat geregeld moet worden voor de verhuizing. Wellicht als je mij op de socials volgt, wist je het al; we hebben hem* hoor (*het paleisje waar we op nummer één stonden)! Gisteren hebben we de sleutel opgehaald en daarna het samen gevierd natuurlijk! Vandaar dat vandaag mijn wekelijkse donderdagblog veel later online staat dan jullie van mij gewend zijn. Ik hoop dat jullie desalniettemin blij zijn ermee, er wellicht wat aan hebben en mocht je nog vragen hebben over mindfulness of het dagboek, vraag maar raak! Heb jij wel eens aan mindfulness gedaan? Zoniet was je er wel al mee bekend? Laat het weten in de comments!

Bronnen: Wikipedia en Youlosophy

Fotografie www.avdlinden.nl