Snap
  • Gezond
  • Uitstrijkje
  • Hpv
  • baarmoederhalskanker
  • bevolkingsonderzoek

Van een uitstrijkje naar een PAP3B en CIN3 uitslag

Om iedereen bewust te maken van het belang van het meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

30!

Ik ben net 30 geworden en voor het eerst valt er een envelop van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op de mat. Dit hoort er nou eenmaal bij wanneer je 30 en ouder bent. Je gaat eens per 5 jaar voor een uitstrijkje naar de huisarts. Ik kon daar vroeger wel tegenop zien, met je billen bloot voor de huisarts.

Als ik mijn eerste uitnodiging krijg ben ik inmiddels al heel wat keren met de billen bloot gegaan en heb ik al 2 kindjes op de wereld gezet. Met mijn baarmoeder en alles daarom heen is niet zoveel mis lijkt mij.

In de brief lees ik dat er tijdens een zwangerschap geen uitstrijkje gemaakt kan worden. Ik ben op dat moment hoogzwanger van onze jongste en de brief verdwijnt om die reden tussen het oud papier.Automatisch krijg ik een poos later een brief waarin het belang van meedoen aan het onderzoek nog eens wordt benadrukt. Ook staat er in de brief een optie voor een zelfafnametest.

Dit lijkt mij wel wat, want dat scheelt oppas regelen en als zoiets thuis kan, waarom dan niet.Ik bestel de test. 4 maanden nadat ik ben bevallen mag ik de test doen, ik wacht iets langer voordat ik de test daadwerkelijk doe. Het gaat gemakkelijk en via de instructies is het zo gepiept.

Een eerste uitslag

Enkele weken later ontvang ik per post de uitslag. Er zijn 3 verschillende uitslagen mogelijk:Uitslag: geen HPVUitslag: wel HPVUitslag: onbeoordeelbaar

Er is in mijn test HPV gevonden. Dit betekent dat ik een verhoogd risico heb op baarmoederhalskanker.  Bijna iedereen heeft een keer HPV. In de brief staat dat dit niet erg is en dat het lichaam vaak zelf het virus opruimt. Wanneer dit niet lukt kunnen er afwijkende cellen en uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan.Ik krijg het advies om naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje, dan zal er opnieuw gekeken worden hoe de cellen in mijn baarmoederhals er uitzien. 

PAP

Gauw daarop kan ik terecht bij de huisarts. 6 dagen later word ik gebeld, op dat moment ben ik aan het werk en niet in de gelegenheid op te nemen. Als ik terugbel laat de assistent mij weten dat de huisarts zelf aan mij de uitslag wil vertellen. 'Dit is niet goed' denk ik.Die dag erop kan ik terugbellen tijdens het telefonisch spreekuur. Precies een week na mijn uitstrijkje krijg ik te horen dat ik HPV en PAP3B heb. PAP1 is normaal, PAP5 betekent vaak baarmoederhalskanker. Ingewikkeld om uit te leggen maar kijk vooral even hier voor de verschillende uitslagen.

 Er is in ieder geval sprake van een ernstige afwijking van de cellen in mijn baarmoederhals. Een doorverwijzing naar de gynaecoloog is noodzakelijk. Het is dan vrijdag en die maandag erop kan ik terecht in het ziekenhuis. Tijdens die afspraak zal er een colposcopie gedaan worden. Een onderzoek waarbij de gynaecoloog naar de baarmoederhals zal kijken om beter te weten wat er aan de hand is. Mogelijk zal er een stukje weefsel afgenomen worden om verder te onderzoeken wat er aan de hand is. 

Van PAP naar CIN

Tijdens de afspraak krijg ik een uitgebreide uitleg en de ruimte om vragen te stellen. Het wordt mij duidelijk dat er nu, na de PAP uitslag, een CIN uitslag zal komen. Hoe ingewikkeld wil je het hebben. Na de uitleg en vragen van mijn kant mag ik plaats nemen op de onderzoeksstoel. Met een microscoop wordt mijn baarmoederhals bekeken. Leuke bijkomstigheid, ik mag meekijken op een scherm. Door het aanbrengen van kleurstof (azijnzuur) worden afwijkingen beter zichtbaar. Het geeft een branderig gevoel. Na een tijdje meekijken wordt ik hier toch behoorlijk naar van. Je ziet op beeld dat ze in je lichaam met iets bezig zijn, echt zo raar.

De gynaecoloog geeft aan dat een biopt afnemen niet nodig is. Er is overduidelijk sprake van een CIN3 uitslag. Bij CIN 3 zijn er sterkere afwijkingen van de opbouw van het weefsel en is sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker, of ook wel sterke dysplasie.Een uitslag waar ik natuurlijk niet op had gehoopt. Er wordt een afspraak gemaakt voor 21 juni voor een lisexcisie. Een ingreep waarbij een deel van de baarmoedermond verwijderd zal worden. Na het verwijderen wordt zal het wondoppervlak worden dicht gebrand om bloedingen te voorkomen. Na de  behandeling zal alles dan weer goed moeten zijn en zal ik nog wel een poos onder behandeling van de gynaecoloog blijven. 

Ik ben zo blij dat ik mee heb gedaan met het bevolkingsonderzoek. Baarmoederhalskanker doet er jaren over om zich te ontwikkelen, maar vroeg erbij zijn is zo belangrijk!

Hebben jullie wel eens een afwijkende PAPuitslag gehad?

Meer over mijn leven lees je op mijn instagram.

Hi mag ik vragen hoe het is afgelopen? Ik heb precies hetzelfde nu

3 jaar geleden

Alsof ik mijn eigen verhaal lees..

5 jaar geleden

Dit jaar ook een uitstrijkje moeten laten maken na dat het ons niet lukte zwanger te raken en zo herkenbaar toen ik de brief kreeg waren we vol in de verhuizing en gewoon niet aan gedacht... na onderzoek bij de fertiliteitsarts te zijn geweest dit toch laten doen en zaten toen op pap3a en ook vervolg onderzoeken gehad vanuit daar bleek het toch goed te zijn en zijn we nu met de verdere behandelingen bezig om hopelijk toch zwanger te worden!! Ik vond het vooral een hele spannende tijd wat gepaard ging met heel veel emotie en er eerlijk en open over te zijn heeft het ons er echt doorheen geholpen!! Heel veel sterkte en rust goed uit en hoop dat de behandeling goed heeft geholpen!!

5 jaar geleden

Ik was 28 toen ik een uitstrijkje liet maken, uitslag bleek goed te zijn. Tot ik bijna een jaar later voor iets anders belde en de assistente mij attendeerde dat ze me nog niet hadden gezien voor een vervolg nav het uitstrijkje. Ik vroeg wat ze bedoelde en ze legde uit dat het uitstrijkje niet goed was, ik schrok me rot. Daarop direct actie ondernomen en onderzoeken laten doen ik had een pap2b... de gynaecoloog adviseerde na 6maanden nogmaals te kijken want meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Die 6maanden waren best moeilijk want je weet niet hoe het er na die 6maanden voor staat. Gelukkig alles was in orde...toch zou ik graag zien dat vrouwen als ze eenmaal een negatieve uitslag hebben gehad vaker worden gecontroleerd. Ik heb dit na gevraagd bij mijn huisarts maar ze wilde niet eerder testen dan volgens het bevolkingsonderzoek nodig zou zijn (dat was ook het advies van de gynaecoloog destijd) dus nu wacht ik tot volgend jaar en hoop ik dat alles nogsteeda goed is....