Snap
  • Gezond
  • schermtijd
  • digitaalopvoeden
  • schermalternatieven

Schermtijd kinderen: hoelang is het gezond om kids naar een scherm te laten kijken?

En hoe vermijd je discussies met je kinderen hierover? TIPS!

Schermpjes zijn niet meer weg te denken.  iPad, computer, tv, telefoon… you name it! Hierdoor krijg je als vader en moeder nieuwe discussies: hoe voed ik mijn kind (slim) digitaal op? In deze blog geven we je wat  richtlijnen. Want hoe lang mogen kinderen nou eigenlijk naar zo'n schermpje turen. Wat is nog gezond? En wat zijn de alternatieven die kinderen ook leuk vinden? Blijf vooral lezen want we vertellen onze top 3 aan het einde van de blog. 

‘Nuttige’ en ‘doelloze’ schermtijd

Schermtijd valt onder te verdelen in twee verschillende categorieën: 'schermhangen' en 'nuttige schermtijd'. Passief achter de tv een serie kijken is natuurlijk anders dan een leerzaam spelletje spelen.

Schermtijd, wat is verstandig?

Wat je kinderen ook kijken, het is goed om hier als ouder toezicht op te houden. Elk kind is anders waardoor ook de aanbevolen schermtijd per kind verschilt. De schermtijd is afhankelijk van een paar factoren zoals leeftijd en ontwikkelingsfase. Harde regels voor schermtijd zijn er eigenlijk niet, maar we hebben wel enkele handige richtlijnen op een rijtje gezet die je houvast kunnen geven.

2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag.4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer.6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer.8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag.10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.

Voor jonge kinderen onder 2 jaar is zo min mogelijk schermtijd aan te raden. Lekker spelen, contact maken met vriendjes en voldoende rust is belangrijk voor de ontwikkeling van een jong kind. Naast de nodige dutjes moeten kinderen van 0 tot 2 jaar de tijd hebben om te spelen en vooral te ontdekken! Probeer schermtijd op deze leeftijden dus te beperken. Als je dit wel doet, is een gezonde balans met andere activiteiten belangrijk.

Bij schermtijd geldt vooral de gouden regel: kijk naar wat je als ouder zelf belangrijk vindt. Praat er samen over en maak duidelijke afspraken, dit biedt niet alleen structuur, maar vooral ook houvast voor je kind.

Geen discussie... tips please (kinderen 0 - 4 jaar)

Tv-tijd is voorbij, moet jij raden wie hier de schuld van krijgt? Inderdaad, mama. Wij hebben hier dé oplossing voor. Veel kinderen vinden het prettig wanneer ze zelf kunnen zien hoeveel schermtijd ze nog over hebben. Maak gebruik van een (kook)wekker of een schermtijd app. Voortaan zul jij niet meer de schuld krijgen. Zwart scherm? "Oeps.. ja de tablet werkt maar 1 uurtje per dag." ;)

Extra tip: Spreek een vaste ruimte af waar de schermpjes gebruikt mogen worden zoals de woonkamer (dus niet aan de eettafel of op de eigen slaapkamer).

Geen discussie... tips please (kinderen vanaf 4 jaar)

Ben je de eindeloze discussie over schermpjes met je kinderen zat? Voer het muntensysteem in! Geef je kids aan het begin van de week 10 muntjes. Deze muntjes hebben per stuk een waarde van €0,50 cent. Willen ze 15 minuten tv kijken of een spelletje spelen op de tablet? Prima! Dat kost dan één muntje. De muntjes die na een week nog over zijn kunnen ze laten uitbetalen in een (extra) zakcentje.

Het muntensysteem legt de keuze bij de kinderen: ga ik 15 minuten op een schermpje spenderen of houd ik lekker die €0,50 cent in mijn zak. Ze gaan hierdoor bewuster om met hun eigen schermtijd. ‘Misschien kan ik vandaag met mijn speelgoed spelen in plaats van mijn muntjes uitgeven?’

Scherm alternatieven

Zoals belooft hebben we onze top 3 favoriete scherm alternatieven hieronder op een rij gezet. Geloof ons, met deze alternatieven heb je geen kind meer aan ze!

Boeken & Strips

Met al die schermpjes zou je bijna de ‘ouderwetse’ boeken vergeten. Niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kind, maar ook goed voor het prikkelen van de verbeelding.

Luisterboeken & podcasts

Een spannend verhaal kan ook heel pakkend zijn zonder beeld! Kies een keer voor een luisterverhaal of bij een wat ouder kind voor een interessante podcast.

Creatief (DIY) speelgoed

Schaf speelgoed aan dat de creativiteit van je kind stimuleert. Dit kan al zo makkelijk zijn als een doos lego. Maar ook een knutselpakketten, klei of een kids timmerpakket zorgen voor uren speelplezier. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.