Snap
  • Gezond
  • Kinderwens
  • hormonen
  • PCOS
  • ferteliteit

Mijn leven met PCOS - part 2

Wat als ik toen al begeleiding kreeg bij PCOS?

Als 14 jarig meisje zat ik vol in de pubertijd, met pcos. Geen idee wat het was, ik moest maar terugkomen als ik kinderen wilde. Nu niet natuurlijk, maar ik wilde wel moeder worden, dat stond vast!

De symptomen kon ik allemaal afvinken, ik was te zwaar, had haren waar vrouwen deze niet zouden moeten hebben, acne en een onregelmatige cyclus. Maar de nadruk lag vooral op dat stukje "zwanger worden".

Ergens snap ik dat ook wel, zwanger worden is, op het moment dat je zoiets wilt, je grootste droom.

Maar nu terugkijkend naar dat 14 jarige meisje, had ik toch graag extra begeleiding gehad, van bijvoorbeeld een diëtist die bekend is met pcos. Dan had ik toen der tijd al aan een gezondere leefstijl kunnen beginnen, voeding kan namelijk de symptomen doen verminderen, hier kwam ik zelf alleen vele jaren later pas achter.

Uit onderzoek blijkt dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij PCOS, 95% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben, lijdt hieraan. Dit is ook de oorzaak van de meeste symptomen.

Het verlagen van het insulinegehalte en een verbetering van de insulinegevoeligheid is daarom de eerste stap die genomen had moeten worden, met behulp van een gespecialiseerde diëtist.

Toch is dit niet gebeurd en achteraf baal ik daar enorm van! Het zijn nu allemaal "wat als" situaties, maar toch voelt het als een stukje gemis.

En dan hoor ik je denken "ach Roos, wat zeur je nou.. Je hebt drie gezonde jongens! Je kinderwens is toch uitgekomen?!" Zeker wel!! Gelukkig wel! Toch heeft het psychisch de nodige schade aangericht en wil ik ook duidelijk maken dat pcos zoveel meer is dan alleen die kinderwens.

3 jaar geleden

Knap, eerlijk en open!! Mooi geschreven Roos!!😘