Snap
  • Gezond
  • gezondheid
  • voeding
  • kefir
  • fermenteren
  • probiotica

Mijn eerste stap in de wereld van fermentatiedrankjes

Een tijdje geleden heb ik mezelf eens verdiept in de geweldige wereld van fermentatiedrankjes, nadat ik steeds meer mensen in mijn omgeving hoorde over de talloze gezondheidsvoordelen van onder andere kefir en kombucha. Aangezien ik nu toch wat meer tijd heb om de keuken in de duiken, leek het me de perfecte tijd om het ook eens zelf te proberen. En wat ben ik blij dat ik deze stap heb genomen!

De eerste stap in mijn kefiravontuur

Ik besloot dat mijn eerste zelfgemaakte fermentatiedrankje ooit kefir ging worden. Om goed beslagen ten ijs te komen, heb ik eerst een avond de tijd genomen om mezelf goed in te lezen in de wereld van kefir. Het blijkt dat er twee verschillende soorten kefir zijn, namelijk waterkefir en melkkefir. Ik vind het altijd positief als er een veganistisch alternatief is, dus ik besloot om voor de watervariant te gaan. 

De eerste stap was het vinden van een betrouwbaar adresje voor mijn kefirculturen, want zelfgemaakte kefir wordt met echte bacterieculturen gemaakt. Ik las dat kefir soms onderling worden gedeeld, maar aangezien het zo’n kwetsbaar product is koos ik ervoor om mijn kefir bij de webshop Allesvoorkefir.nl te bestellen. Uiteindelijk ben ik erg blij met die keuze, want ik had de volgende dag mijn kefir, inclusief een uitgebreide handleiding, al in de brievenbus liggen. Ik kon dus direct van start!

Het maken van de kefir: Makkelijk dan gedacht

In vind het altijd een beetje spannend om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken, maar het maken van kefir viel me enorm mee! Door de duidelijke handleiding van Allesvoorkefir.nl was ik de eerste keer maar 15 minuten bezig. Nu ik het al een aantal weken doe, word ik er steeds sneller in. Het kost me tegenwoordig nog maar een kleine 5 minuten, elke 2 dagen (want dat is de fermentatietijd van de kefir). 

Snap

Mijn ervaringen na een aantal weken

Ik ben nu een aantal weken bezig met de kefir en ik moet zeggen: Dit had ik veel eerder moeten doen! Ik vind het een heerlijk fris alternatief voor al die suikerrijke frisdranken uit de supermarkt. Daarnaast merk ik, verrassend genoeg, al snel wat van de gezondheidsvoordelen van die gefermenteerde drankje. Sommige bacteriën zorgen er zelfs voor dat er probiotica in je darmen komen. Zo kun je ook minder last hebben van schimmelinfecties, een betere stoelgang en een tal van andere gezondheidsvoordelen. Helemaal top dus!

Al met al ben ik blij dat ik de eerste stap heb gezet in de wereld van fermentatiedrankjes. Ik vind het leuk om te horen wat jullie ervaringen zijn, dus laat het vooral weten in de reacties!