Snap
  • Gezond
  • kinderen
  • zwanger
  • gevaar
  • waterleidingen
  • leidingen

Loden waterleidingen gevaar voor zwangeren en jonge kinderen

Geschat wordt dat het gaat om 100.000 tot 200.000 woningen.

Veel huizen hebben nog steeds loden waterleidingen en dat kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen én kinderen tot 7 jaar. Volgens de Gezondheidsraad moet er daarom meer worden gedaan om de leidingen te verwijderen. Als dat niet mogelijk is, moeten sommige mensen overstappen op water uit flessen.

Gevaren

Loden leidingen kunnen ervoor zorgen dat er te veel lood in het drinkwater komt, wat vooral voor jonge kinderen gevaarlijk kan zijn. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling. Daarnaast kan de bloeddruk omhoog gaan en kan het leiden tot nierschade", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad.

Lastig te achterhalen

Wettelijk is 10 microgram lood per liter water toegestaan, maar doordat lood geen geur of smaak heeft, heb je het niet door als er meer in je water zit. Lood kan alleen worden vastgesteld door het water te eten testen door een specialist. Loden leidingen zijn wel te herkennen aan een typisch grijze kleur, maar sommige leidingen zijn in de grond, muur of vloer weggestopt.

Maatregelen

De Gezondheidsraad heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om te onderzoeken hoe ze het verwijderen van loden leidingen uit woningen kan stimuleren en faciliteren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen via een nieuwe subsidieregel, of door een meldingsplicht in te stellen wanneer je je huis verkoopt of verhuurt. Daarnaast is het advies de aanwezigheid van loden leidingen mee te nemen in de risico-inventarisatie voor kinderdagverblijven en scholen.

Vooral huizen van voor 1960

De kans dat loden leidingen in je huis liggen, is het grootst als je in een huis woont van voor 1960. Daarna is lood in principe niet meer gebruikt. Volgens de Gezondheidsraad gaat het vooral om huizen in oude binnensteden, waar de waterleidingen nooit vervangen zijn. Ze schatten dit aantal op 100.000 tot 200.000 woningen. "Dat gaat om ongeveer tienduizend kinderen en enkele duizenden zwangere vrouwen."

Bij de huizen van vóór 1960 adviseert de Gezondheidsraad om de loden leidingen te vervangen. Zolang dit nog niet gebeurd is, adviseren ze zwangeren, baby's die flesvoeding krijgen en jonge kinderen om geen kraanwater meer te gebruiken, maar flessen water. 

Nieuwbouwwoningen

Ook nieuwbouwwoningen zijn niet helemaal veilig. Van Gool: "Daar geven de koppelingen en kranen lood af. Dan kan er tijdelijk ook een verhoogde concentratie van lood in het drinkwater komen." Dit is echter niet blijvend, na een aantal maanden neemt de concentratie lood in drinkwater weer af.

Toch adviseert de Gezondheidsraad om tijdelijk na oplevering van een huis flesvoeding van baby's aan te vullen met flessen bronwater en niet met water uit de kraan.

Bron: RTL Nieuws

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.