Snap
  • persoonlijkverhaal
  • rotavirus
  • rotavirusvaccinatie

"Het spugen en de diarree bleven, ieder half uur"

Vaccineren tegen het rotavirus: het kan je zoveel narigheid besparen

Het rotavirus. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Wel van noro, RS.. maar rota? Nee, dit kende ik niet. Het begon allemaal toen Yara 7 weken oud was. In de 2 weken voor kerst voelde ze zich al niet zo lekker. Ze was erg neusverkouden en kreeg diarree, alleen geen koorts. Van de huisarts moesten we gewoon even afwachten, het zou vanzelf weer over gaan…

Na een week had Yara nog steeds diarree en begon ze er ook bij te spugen. Geen mondjes, maar echt spugen. Ik kon haar ieder uur omkleden en wassen en droeg haar hele dagen in de draagzak. Het gehuil werd met de dag erger en langduriger. Ons vermoeden was een koemelkallergie, maar dit was lastig te bewijzen met de verkoudheid erbij.

Wat is er aan de hand?

Na een 2e ritje huisarts werd ons nogmaals verteld dat het heerst en we het even moesten afwachten. Ruim 2 weken later, op 20 december 2023, kreeg Yara ook nog eens koorts. Ze dronk nauwelijks meer. Koorts van koemelkallergie? Dat leek mij sterk. Omdat het al na 17:00 uur was belde ik met de huisartsenpost en die wilde Yara, aangezien ze nog maar 7 weken oud was, toch wel graag zien. Eenmaal daar zag de dienstdoende huisarts direct dat het niet zo lekker ging en verwees ons door naar de kinderarts.

Die liet haar direct opnemen. Dat was echt even schrikken. Ik vond het zo ontzettend zielig. Het spugen en de diarree bleven, ieder half uur. Ze was enorm suf en kon alleen maar slapen. Omdat er enkel waterdunne ontlasting in haar luier kwam, konden we ook niet zien of ze nog wel kon plassen. Eenmaal in de kamer kwam Yara aan de monitor te liggen, kreeg ze een katheter en werd er bloed afgenomen. Ze had ook pieken in haar hartslag. Gek genoeg was haar urine schoon en waren de bloeduitslagen normaal. Wat zou er dan toch zijn?

Snap

Meer duidelijkheid

Die nacht kregen wij niet veel duidelijkheid. In de ochtend vertelde de kinderarts dat ze niet meer specifiek op 1 enkel virus testen, omdat dit geen meerwaarde zou hebben voor de behandeling. Maar gezien de hardnekkige diarree, het spugen en de koorts vermoedde zij het rotavirus. Zo snel als ik Google Scholar kon openen, zocht ik er alles over op: een mega besmettelijk en hardnekkig virus. En dat bleek. Zeker bij zo’n klein hummeltje van 7 weken oud.

Na 2 dagen werd er besloten een sonde te plaatsen. Alle voeding kwam er namelijk van onder en boven net zo hard weer uit. Via de sonde kreeg Yara ORS toegediend om niet uit te drogen. Gelukkig knapte ze hier steeds meer van op. Per toeval vertelde een van de verpleegkundigen mij over de rotavirusvaccinatie. Dat ik zo’n pech had dat Yara nog in 2023 geboren was en niet in 2024. Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 is de rotavirusvaccinatie namelijk opgenomen in het landelijke vaccinatieprogramma. 

Je kleintje zo zien stribbelen en vechten tegen het drinken, het spugen en de diarree is zo ontzettend zielig.

Rotavirusvaccinatie

Als Yara geboren was in 2024, had ik haar zeker willen laten vaccineren tegen het rotavirus. Het kan je zoveel narigheid besparen. Voor ons als volwassenen is het vooral even flink aan de diarree, maar voor zo’n klein baby’tje is het écht heel zwaar en heftig. Ik heb Yara echt ontzettend futloos gezien in die week. Het rotavirus kostte haar zoveel energie. Je kleintje zo zien stribbelen en vechten tegen het drinken, het spugen en de diarree is zo ontzettend zielig.

Snap

Weet je wat ik zo fijn vind aan dit vaccin? Dat het in druppelvorm gegeven wordt, dus geen vervelende extra prikjes voor onze baby’s. Het 1e druppelvaccin krijgen baby’s bij 6-9 weken, het vervolg hiervan met 3 maanden. Gelukkig is onze Yara er na 5 dagen ziekenhuis weer helemaal bovenop gekomen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen!

Klik hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.

Deze blog is geschreven in samenwerking met RIVM. 

Mama Saar's avatar
2 maanden geleden

In België is dit al langer opgenomen in het vaccinatieprogramma. Het is niet verplicht dus we moeten er zelf om gaan maar ik betaal er graag voor. Liever dat dan een zieke baby. Gelukkig is Yara er weer bovenop gekomen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.