Snap
  • #parenting
  • #ouder
  • #gezinsleven
  • #gezinsgeluk
  • balans
  • werk
  • #familie

Werk en gezin in evenwicht

Een balans vinden als relaxte ouder

Hey relaxte ouders! We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om onze verantwoordelijkheden op het werk en thuis in balans te houden, maar het gaat erom je eigen unieke flow te vinden. Wij hebben alletwee een pittige full-time baan en daarnaast 2 super kinderen. Het heeft ons veel moeite gekost om een goede balans te vinden. En soms is de balans nog steeds zoek. Hier zijn enkele tips die ons hebben geholpen om de balans tussen werk en leven als een pro te behouden:

1. Stel duidelijke grenzen op

Stel werktijden vast en zorg ervoor dat je tijdens niet-werkende uren afkoelt van het werk. Op deze manier ben je volledig aanwezig en kun je tijd doorbrengen met je kleintjes als je vrij bent. Stel een specifieke tijd in om je werk e-mails te controleren of te reageren op werkgerelateerde berichten, op deze manier kun je productief blijven zonder overweldigd te worden. Maak ook afspraken met je werkgever over flexibele werktijden, zodat je je werk en gezin beter kunt combineren.

2. Zet zelfzorg op de eerste plaats

Neem tijd voor jezelf, of het nu gaat om sporten, lezen of gewoon ontspannen. Zelfzorg is essentieel voor het behoud van je mentale en fysieke welzijn, wat cruciaal is om de eisen van zowel werk als ouderschap aan te kunnen. Zorg dat je wat "me-time" in je dagelijkse of wekelijkse routine inplant. Probeer ook om een sport of hobby te vinden waar je energie van krijgt, dit helpt je mentaal en fysiek in balans te houden.

3. Organiseer jezelf

Maak een schema of to-do-lijst om je verantwoordelijkheden bij te houden. Hiermee kun je prioriteiten stellen en het meeste uit je tijd halen. Door vooruit te plannen, kun je meer kwalitatieve tijd doorbrengen met je familie en stressniveaus verlagen. Gebruik ook tools zoals digitale agenda's of apps om je taken en afspraken bij te houden.

4. Zoek ondersteuning

Schroom niet om vrienden, familie of een professional om hulp te vragen. Door je uitdagingen te bespreken, kun je oplossingen vinden en je minder alleen voelen in je strijd. Doe mee aan online groepen of communities van andere ouders in vergelijkbare situaties, het is een geweldige manier om ondersteuning en advies te krijgen. Probeer ook om een oppas of een carpool systeem te regelen, zo kun je beide werk en gezin beter combineren.

5. Maak tijd voor plezier

Vergeet niet om plezier te maken met je familie en tijd te maken voor activiteiten die je plezier brengen. Hiermee creëer je positieve herinneringen en versterk je je relaties. Plan een gezinsuitstap, een spelletjesavond of een filmavond, het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn, het belangrijkste is dat je kwalitatieve tijd samen doorbrengt. Probeer ook om regelmatig een gezinsvakantie te plannen, dit geeft je de kans om samen te ontspannen en de band met je gezin te versterken.

De perfecte balans

Houd er rekening mee dat het vinden van de perfecte balans tussen werk en gezin een continue proces is en dat het wellicht veranderingen vereist langs de weg. Maar door duidelijke grenzen te stellen, zelfzorg te prioritiseren, je te organiseren, ondersteuning te zoeken en tijd voor plezier te maken, kun je een harmonieuze balans creëren tussen je werk en gezin. 

Onthoud, het gaat er niet om perfect te zijn maar om de balans te vinden die het beste werkt voor jou en je gezin. Probeer ook je verwachtingen aan te passen, zowel aan jezelf als aan anderen. 

Realiseer je dat het onmogelijk is om alles perfect te doen en dat het oké is om hulp te vragen of om iets uit te stellen als dat betekent dat je jezelf en je gezin een beter evenwicht kunt geven. Laat ook de druk vallen om altijd alles perfect te doen, soms is het ok om dingen niet perfect te doen, als je er maar voor zorgt dat je gezin gelukkig is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat het begrip "balans" voor iedereen anders kan zijn. Wat voor de een werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Wees dus flexibel en aanpasbaar in je benadering en blijf zoeken naar wat het beste werkt voor jou en je gezin. Wees ook niet te hard voor jezelf als het soms misgaat, herstel gewoon en blijf doorgaan.

Een andere belangrijke factor om in gedachten te houden is dat het vinden van balans niet alleen iets is dat je zelf doet, het is ook iets waar je partner of andere gezinsleden bij betrokken zijn. Communiceer dus goed met je gezin en werk samen om een balans te vinden die voor iedereen werkt. Dit kan betekenen dat je afspraken maakt over huishoudelijke taken, ouderlijke verantwoordelijkheden of het delegeren van taken aan oudere kinderen.

In het kort, als relaxte ouder is het belangrijk om een balans te vinden tussen werk en gezin door duidelijke grenzen te stellen, zelfzorg te prioriteren, je te organiseren, ondersteuning te zoeken, tijd voor plezier te maken en flexibel te blijven in je benadering. Communiceer ook goed met je gezin en werk samen om een balans te vinden die voor iedereen werkt.

Wij hebben hier heel veel aan gehad. Hoe zorgen jullie voor balans?

Vind je het leuk om onze avonturen te zien?
Volg dan @instapapapa op insta!

1 jaar geleden

Wat leuk, een papa blog! Welkom :)

1 jaar geleden

Leuk blog!

1 jaar geleden

Dankjewel! Een eerste post, dus best spannend. Vooral als vader tussen alle moeders hier :-)