Snap
  • mamablogs
  • creatiefmetkids
  • Creatiefbezigzijn
  • creatief
  • DIY
  • kinderschilderij
  • kinderen
  • tekenen
  • inspiratie
  • inspiratiebron

Drie creatieve opdrachten vanuit beeldend therapie

In deze blog deel ik mijn favoriete creatieve opdrachten met je.
Deze week deel ik mijn drie favoriete creatieve opdrachten die ik met kinderen graag doe en de kinderen van mijn werk zijn dol op deze opdrachten. Deze opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud. Mocht je vragen hebben stel ze gerust of neem via insta contact met mij op @thelittlepathfinder.

Opdracht 1: Klei bollen verstoppen onder een doek en op tast je eigen vinden

Dit is wel één van mijn favoriete opdrachten om te doen. Dat komt omdat kinderen, maar ook volwassenen na dit spel helemaal verbaast zijn van hun eigen kunnen en intuïtie. Deze opdracht creëert niet alleen veel plezier, maar ook rust en je zelfvertrouwen groeit ook nog eens!

Wat heb je nodig:
Klei (ik gebruik het liefst rivierklei)
Een grote doek
Minstens 3 personen

De uitleg:
Ga aan tafel zitten met een stuk klei in je handen ter grote van een sinaasappel. Zorg dat het doek midden op tafel ligt. Pak steeds een stukje klei en kneed dit goed door zodat de klei opwarmt in je hand. Wanneer je er klaar voor bent pak je weer een stuk. Tot je al de klei in je handen hebt. Neem hier ook echt de tijd voor. Je zult merken dat dit erg rustgevend is! Maak je bol zo glad mogelijk. In plaats van rollen over tafel (wat heel verleidelijk is) nodig ik je uit om je handpalmen en vingers te gebruiken.

Nu kan de lol beginnen! Leg de bollen klei midden op tafel bij elkaar. Één persoon gaat de ogen sluiten of verlaat even de kamer. De rest husselt alle bollen door elkaar (onthoud wel welke bol van wie is) en verstopt ze onder het doek.
De persoon die de ogen dicht had mag ze openen of weer terug naar de kamer komen en beide handen onder het doek doen. Ga via tast op zoek naar je eigen bol, spannend!
Hint: let op de warmte van de bol. Sommige zijn kouder en sommige zijn warmer. Dat betekent dat het niet jou bol is. Jouw bol voelt niet perse warmer of kouder. Maar net zo warm als je eigen handen ;)

Opdracht 2: Om de beurt iets tekenen op je eigen blad


Een creatieve opdracht die je gezellig samen kan doen. Een opdracht waarbij er stiekem gewerkt wordt aan het vergroten van zelfvertrouwen en initiatief nemen!

Wat heb je nodig:
Papier
Potloden/stiften of materiaal naar keuze
Minstens 2 personen

De uitleg:
Wanneer je begint aan deze opdracht zorg je er voor dat je elkaars tekening niet kunt zien. Het makkelijkst is rug tegen rug zitten. Dan begint er iemand met de eerste opdracht. De bedoeling is dat je zegt wat je gaat tekenen en waar. Bijvoorbeeld, teken een rode vierkant links boven in de hoek. Daarna mag de volgende een opdracht bedenken. Het leuke is dat, wanneer je klaar bent met de opdracht, je elkaars werk kunt vergelijken en bekijken. Dat zorgt vaak voor leuke en gezellige gesprekken!

Opdracht 3: Tekening maken met drie dingen in verwerkt

"Juf ik weet niet wat ik moet tekenen." Een uitspraak die soms rond mijn oren heen vliegt. Misschien herken je dat ook wel! Hier een opdracht die ik graag gebruik als kinderen niet zo goed weten wat ze moeten tekenen.

Wat heb je nodig:
Papier
Potloden/stiften of materiaal naar keuze

Het spreekt eigenlijk voor zich. Benoem drie dingen die in de tekening verwerkt moeten worden. Ik zeg altijd, hoe gekker hoe beter! Zo wordt de fantasie goed geprikkeld. Maar als ik inspiratieloos ben dan gebruik ik de combinatie mens, huis en boom. Thema natuur is ook altijd makkelijk om inspiratie uit te halen! Motiveer je kind(eren) om ook de omgeving vorm te geven.

Dit waren mijn drie favoriete creatieve opdrachten vanuit beeldend therapie. Met welke ga jij beginnen?

Heb je één van de opdrachten uitgevoerd met je kids? Tof! Laat het mij weten via de comments of tag mij in de foto via insta @thelittlepathfinder.
Oh en als je daar toch bent, volg mij dan ook meteen voor updates!

Volgende keer deel ik een creatieve opdracht voor de druktemakertjes. Geschikt voor kinderen, maar ook voor jezelf als je meer rust wilt.

Tot dan! 


Maak nu je account aan op Mamaplaats & maak 3x kans op een DEPLAY Tablet t.w.v. €180! 🎁

1 jaar geleden

wauw wat leuk dit!

Ah zo goed om te horen!