Snap

TIEN 'TOP' TIPS OM TE BEVALLEN

Om succesvol te bevallen is het gevoel van controle en meebepalen voor vrouwen van het allergrootste belang. Vrouwen moeten daarbij een veilige omsloten plek hebben en kunnen ‘nesten’. Is de plek veilig, dan bevallen vrouwen beter als zij zelf de houding kunnen bepalen en hun intuïtie volgen. Ook van belang is de wijze van begeleiden en de opbouw van relatie. Het motiveert vrouwen en maakt hen uiteindelijk slagvaardig en succesvol.

De tien ‘TOP’ Tips voor verloskundigen zijn een samenvatting van eeuwenoude ervaring en recente literatuur. Ze dragen bij aan het scheppen van de meest optimale condities voor de bevalling en bevorderen het natuurlijke verloop van de baring.

De 8 oorspronkelijke ‘TOP’ Tips voor verloskundigen zijn van Gillian Fletcher en zijn onderdeel van de ‘Campaign for Normal Birth’ in het Verenigd Koninkrijk. De Tips zijn vertaald, bewerkt en aangevuld naar tien ‘TOP’ Tips voor verloskundigen’ door Gré Keijzer - Landkroon en Tine Oudshoorn.

Hierbij krijg je de eerste tip: je leest hoe je verloskundige zich opstelt en jou kan begeleiden. Bespreek met je verloskundige wat jij prettig vindt en wat jouw verwachtingen zijn over je bevalling. Bekijk wat onderstaande houding van de verloskundige voor jou betekent. De andere tips volgen de komende weken.

1. Geef haar de leiding, laat haar ‘het’ doen.

Normaal bevallen, geeft vrouwen een enorme voldoening, wanneer zij het gevoel van controle en meebepalen ervaren. ‘De bevalling levert zoveel op dat het de moeite waard is’ zeggen veel vrouwen. Creëer een ‘JA cultuur’, van bereid zijn tot alles. Onze intenties worden voor 60 - 90 % vertaald in onze lichaamstaal, een zeer sterke vorm van communicatie. Wanneer wij vrouwen de leiding willen geven, moeten we dat ook echt en helemaal doen. Vraag uzelf daarom steeds af: geef ik haar nu controle, heeft zij nu de leiding? Vertrouw ik haar, kan ik loslaten, kan zij het zelf doen? Observeer en communiceer met anderen over uw contacten en communicatie met vrouwen en vraag open aan vrouwen of u haar voldoende ondersteunt en haar het gevoel van controle geeft.

11 jaar geleden

Hoi, jouw verhaal laat zien hoe belangrijk het is om je zorgverlener te vertrouwen en dat de verpleegkundige en verloskundige daar veel aan kunnen bijdragen! Deze tips zijn niet voor niets ontwikkeld en er is nog veel te verbeteren! Ben benieuwd: heb jij het durven te bespreken? Groetjes, Brun.

11 jaar geleden

Aan de ene kant klopt dat allemaal. Maar als er geen 'klik' is, dan kun je doen wat je wilt maar dan zal het niet lukken. Met de bevalling van mijn eerste kindje had ik dat bijvoorbeeld. Ze kwam binnen en ik zag haar en ik had absoluut geen vertrouwen in haar. Uiteraard heb ik me er overheen geprobeerd te zetten maar het kwam gedurende de bevalling wel tot een confrontatie. En dat lag echt niet alleen aan de verpleegster hoor, maar het klikte simpelweg niet. En dan alle spanningen die er zijn omdat ons kindje veel te vroeg werd geboren, in de couveuse moest etc. Dan is het wel heftig als het niet klikt. Bij ons derde kindje had ik haar weer. Ik kon merken dat ze een groei had doorgemaakt. Ze kwam ook veel zekerder over. Ze pakte door dit keer en zat niet aan me te friemelen en zenuwachtig heen en weer te lopen. Raar hè, toen ging het wel.... Allebei wat ouder en wijzer zullen we maar denken;-)