Terug
Blog header image

HYPNOBIRTHING BEVALLING, YEAH RIGHT!

je baby is ontspannen en jij ook, volg de golven en adem mee met je baby...

heerlijk op de achtergrond hoor ik de stem van de hypnobirthing cd, tijdens mijn zwangerschap hebben mijn vriend en ik de cursus hypnobirthing gevolgd zodat ik ontspannen de zwangerschap zou meemaken en natuurlijk uiteindelijk: "DE BEVALLING". Deze regenboog cd heb ik (bijna)iedere dag wel geluisterd voor het slapen gaan om zo een ontspannen bevalling te visualiseren en daarmee ook te bewerkstelligen. So I've been told. 

REWIND,

Oke het is 18.05 en mijn nichtje is net de deur uit, we hebben heerlijk heel de middag in de zon in de tuin gezeten (17 april) en grapt nog terwijl ze weg gaat, zodra ik weg ben, komt de baby! Let maar op! Ik zei nog: NEEEE I am so not ready! Dus ik ging rustig tv kijken met mijn bord op mijn schoot, uhm ik bedoel buik ;) Het gevoel dat ik heel de dag al heb (onrustige buik) zet steeds meer door maar ik negeer het gewoon totdat ik niet meer zo goed kan ademhalen en mijn vriend aan me vraagt of het wel gaat? Ik zeg nog; jawel hoor niets aan de hand. Maar misschien heb ik nu wel weeën; ofnee GOLVEN want een wee betekend pijn aan daarmee mocht ik het aldus de hypnobirthing cursus niet meer naar refereren als ik het over de bevalling had. Ik had wel door dat mocht today the day zijn of eerder tonight the night! Dan kan ik maar beter genoeg gegeten hebben zodat ik energie heb to handle it all! Nog geen idee wat me te wachten zou staan! 

Mijn vriend kijkt me bezorgd aan en vraagt gelijk; moeten we bellen? Ik: Bellen? Ja! Naar de verloskundige zegt ie. Ik zeg; nee joh laten we rustig verder eten en ik houd wel een beetje bij hoeveel tijd er tussen zit. Hij:Wat? Hoeveel tijd er tussen zit? Wil je zeggen dat je nu gaat bevallen? Ik: JA weet ik veel, misschien zijn dit wel de weéen waar ze het over hadden? Dus ik met mijn mobiel de timer aanzetten en het bijhouden,er zit minder tijd tussen dan ik dacht toen ik er nog niet op lette. Shit, zou het zo zijn? 8 minuten, toen opeens 6 minuten en al heel snel maar 2 minuten! Dit allemaal in 20 minuten tijd. Ondertussen is mijn bord leeg en loop ik door de woonkamer. Mijn vriend blijft maar roepen dat ik de verloskundige moet bellen maar ik wil er niets van weten. De gedachte dat ik echt ga bevallen vandaag vind ik veelste eng, dus ik negeer het nog even; zolang ik niet bel, ga ik ook niet bevallen! (seriously?denial pregancy brain anyone?)

Ik bel mijn vader eerst nog even op om te vragen over doopnamen in onze familie en ondertussen worden de "golven" steeds heftiger. Dat moest ook nog gebeuren namelijk! Mijn vriend zegt; ja wat is dit nou? Als je denkt dat dit het is moet je gewoon de verloskunde bellen! Je weet toch wat ze gezegd hebben? Beter bel je 1x te veel dan 1x te weinig? (Of in mijn geval,1 dag te laat?! But thats a whole nother story) Dus ik bel maar. De verloskundige vraagt aan me hoe veel tijd er tussen zit en ik vertel ja zo'n 2 minuten. Ze schrikt want ik klink heel kalm aan de telefoon. Ze zegt dat ze er binnen 15 minuten is. Daar schrik ik weer van. Shit, ze denkt ook al dat ik misschien nu ga bevallen? Ik had allemaal speciale borstvoedingsthee gekocht van allerlei verschillende biologische merken, verzameld door de maanden heen zodat ik zeker wist dat ik borstvoeding kon gaan geven en die MOESTEN eerst nog allemaal uitgepakt uit de doosjes en in een theedoos zodat al mijn speciale borstvoedingsthee bij elkaar lag. Ook moest ik nog een speciale olie maken voor de baby van kamille en goudsbloem blaadjes. 

Ondertussen ruim 15 minuten later gaat de deurbel en de verloskundige staat voor de deur. Mijn vriend doet open en wijst naar mij, druk bezig met goudsbloemblaadjes en theezakjes in een theedoos stoppen en ondertussen af en toe 1 minuutje heeeel stil staan.(contraction) De verloskundige wenst me een fijne avond en zegt; je hebt er nu 1 he? Ik, een wat? Een wee? Ja misschien wel, ik weet het niet. Ze wilt weten waar ik wil bevallen en of alles al klaar staat. Mijn vriend loopt met haar mee en hun zetten alles al klaar. Ik word ondertussen heel zenuwachtig en wil.niet.naar.boven. De verloskundige komt beneden en zegt; ik denk dat het nu echt tijd word om naar boven te gaan zodat ik kan kijken hoe ver je bent! Ik: ja ik ben bijna klaar;1 minuutje nog. 

Uiteindelijk ga ik naar boven en vind het echt heel spannend. Ik moet gaan liggen en ze gaat kijken hoe ver ik ben, al 9 cm. 
Shit. Dat is al wel veel ja. De kraamhulp is al gebeld en ook onderweg. De "golven" worden steeds heftiger en ik raak lichtelijk in paniek. Ik vraag of de cd aan gezet kan worden. De regenboog cd. En mijn vriend zet um aan. Ook moet de aromadiffuser aan met lavendelolie(Die had ik ook nog even klaar gezet voordat ik wilde gaan liggen), 

De verloskundige wil mijn vliezen breken om te zien of mijn vruchtwater helder is want anders moeten we naar het ziekenhuis. Ik bid, please lord let me stay home. EN gelukkig, het is helder. Wat ze me alleen niet verteld hadden was dat NU het echte werk begint, die "golven" die ik dacht te hebben? Nou nu waren het hele waterstormen. Zo heftig en pijnlijk. Echt een van 0-10 in 1 minuut tijd. Nu raakte ik echt in paniek en kreeg het bloed en bloed heet. Mijn vriend probeerde me te koelen met natte washandjes maar ik bleef maar zeggen dat hij KOUDE washandjes moest geven. Hij gaf me heel de tijd warme washandjes. Teminste dat dacht ik toen! Zo voelde het echt! De kraamhulp was ondertussen aangekomen en HALLELUJA for her. 

Ik had echte rugweeen en wist niet wat ik met mezelf aanmoest. Zij gelukkig wel en duwde heel hard in mijn rug, mijn vriend probeerde het af en toe over te nemen maar dan werd ik heel boos. NEE JIJ DOET HET NIET GOED, ZIJ MOET HET DOEN! 

Ik had al in no time persweeen en ik maar persen maar het lukte niet. Ik voelde echt een machteloos gevoel over me heen komen omdat het niet lukte en mijn lichaam deed zulke "rare" dingen en alles voelde zo raar en pijnlijk. 

Ze hebben tegen me gelogen schreeuw ik! Dit doet zo'n pijn, ze zeiden dat het geen pijn zou doen! Wie hebben gelogen vraagt de verloskundige? Die hypnobirthing mensen!

HELEMAAAL niet zoals ik in de cursus had geleerd. De verloskundige zag dat ik me begon te irriteren aan de cd. "Je baarmoeder is nu zacht en soepel,je baby beweegt mee met je golven en kan makkelijk naar je toe komen" klonk op de achtergrond. Ze stelde voor de cd uit te zetten en me nu helemaal te concentreren op mijn ademhaling en persen. Ik slaakte een zucht toen de cd uit was, want this was so not what they were preaching! 

IK KAN DIT NIET, IK WIL DIT NIET,HELEMAAL IN PANIEK EN TOTAAL UITGEPUT. Ik schreeuwde zo hard, ik denk dat heel het dorp me gehoord heeft;)

Ik heb 1 uur en 15 minuten persweeen gehad maar hij kon er gewoon niet uit, de verloskundige probeerde te duwen op mijn buik om de baby te helpen (AUWWW) maar dat mocht niet baten, toen probeerde ze met haar handen me te helpen down there....ook geen succes! Uiteindelijk zette de verloskundige een knipje en in een paar persen was hij er!

De verloskundige zei: EN NU MOET JE ECHT JE OGEN OPEN DOEN MEID! DIT WIL JE NIET MISSEN. Dus ik uit mijn trance en into the real world en daar was hij dan; De love of my life, de liefste jongen, hij werd op mijn borst gelegd en mijn hart opende zich en vulde zich met liefde die ik niet eens wist dat bestond en nooit gedacht dat ik kon voelen; wow.

Het is echt waar wat ze zeggen; wat er net allemaal gebeurd is? Dat maakt echt niets uit!

My babyboy, mama en papa houden zooo veel van je! Het aller aller aller meeste

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Wat kan je toch ontzettend leuk schrijven. Ik zag het helemaal voor me. Maar hoe bizar dat je jezelf naar 9 cm ontsluiting had gepuft met al die activiteiten tussendoor. En wat fijn dat je zo'n goed team om je heen had die jou zo goed kon aanvoelen.

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Kirsten, wat super lief! Vond het wel moeilijk om te schrijven, heb het echt heel heftig ervaren en totaal verkeerd op voorbereid mentaal! Wel fijn om het zo na 9 maanden weer terug te halen en een plek te geven! Ja nou daar ga ik nog wel een blog over schrijven,over die ontsluiting, dat is weer een verhaal op zich :) En heel dankbaar voor de mensen om me heen die me erdoor heen "gepushed" hebben!X

Lindsy83
6 jaar geleden

Heel mooi geschreven! En toch best knap hoe je tot die 9 cm zo rustig bent gebleven!

MamavanChance
6 jaar geleden

Dankjewel Lindsy!

rebo1982
6 jaar geleden

respect hoor, tot 9 cm zo relaxt! Jammer dat de rest zo heftig was!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Rebo, ja dat is echt omdat ik me er mentaal helemaal verkeerd op heb ingesteld hoor! Now I know better. Maar of dat nou zo goed is, hihi!

Anoniem
6 jaar geleden

Wow wat heftig, en tegelijkertijd ook heel grappig! Het is in ieder geval tot aan het persen vrij relaxed verlopen, dat kan echt niet iedereen zeggen! En die new age shit heeft het ook niet bij het rechte eind, wellicht dat die cd meer bedoeld is voor mensen die al eerder zwanger zijn geweest maar niet voord de eerste keer... En dan toch die lavendel aroma diffuser aan haha tussen de bedrijven door, geweldig :D

Debsel86
6 jaar geleden

Ik ben niet bekend met hypnobirthing. Maar als je jezelf in deze relatieve rust tot 9cm ontsluiting hebt gekregen, zou ik toch zeker wel zeggen dat het je geholpen heeft ;) Goed gedaan! Geniet lekker van je mannetje x

Anoniem
6 jaar geleden

Hahaha heerlijk dit. Ik mag jou wel :-)

Anoniem
6 jaar geleden

Wauw ik trok de eerste centimers niet eens, jij tot 9 cm Misschien was het juist omdat je wist, ok ik ben echt aan het bevallen. Super knap van je dat je al die uren door bent gekomen, jammer van de het laatste stukje. Je mag super trots oo je zelf zijn ik denk dat maar weinig het je na zullen doen. En ja die cd ik zou er ook geïrriteerd van worden, alleen als ik er nu naar luister word ik al geiriteerd en ik ben nog niet aan het bevallen. ????

MamavanChance
6 jaar geleden

Haha ja! De verloskundige moest ook om mn reactie lachen:)

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Debsel, Ja dat is ook zeker wel waar. Ik had niet zo goed door dat ik al ontsluitingsweeén had! :)

MamavanChance
6 jaar geleden

X Anoniempje, Dankjewel hihi!

MamavanChance
6 jaar geleden

Haha Bionda! Ja het moet wel je ding zijn hoor! Ja ik vond het tijdens mn zwangerschap wel ontspannend om naar de luisteren en viel zonder niet eens goed in slaap! Thx voor je reactie! Jij succes straks. U can do it!

Anoniem
6 jaar geleden

Ze zeggen ook dat je bij een eerste een veel te romantisch beeld krijgt van de bevalling bij hypnobirthing haha niks van gelogen in jouw geval ;) Ik ben zwanger van de 3e en mij houden ze niet meer zo snel voor de gek, weet dondersgoed hoeveel pijn het doet (Oh, dat bedoelen ze met 'de hel op aarde') dus ik zit er nog steeds over na te denken om toch te gaan doen haha

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Michelle, Ja ik had idd een heel ideale bevalling in gedachten! Niks mis mee, maar omdat ik geen negatieve bevallingsverhalen had gehoord (op aanraden van deze cursus) en alleen maar positieve energie en verhalen wou horen was het voor mij dus echt een unpleasant surprise dat het WEL pijn deed, en met mijn autisme was die omschakeling heel moeilijk! Ik raad het desondanks toch aan iedereen aan hoor, want het heeft me wel ontspannen de zwangerschap laten meemaken!

Eenhuisjevol
6 jaar geleden

Mooi en meeslepend geschreven en wat knap dat je jezelf er zo door hebt gekregen :)

MamavanChance
6 jaar geleden

Dankjewel! Ja als ik er nu over terug denk vind ik het gelijk weer heeel spannend/eng, de hele bevalling! Heb wel dagenlang flashbacks gehad erover om het een plek te geven!

Anoniem
6 jaar geleden

Dit heb ik ook gevolgd tijdens mijn zw.schap. ik heb niet kunnen puffen zoals ik heb geleerd maar wel thuis bevallen in bad. 30 min geperst en vanaf bad ging het heel snel de ontsluiting. En dit bij de 1ste. Wel goed dat je zo snel 9 cm had! En niet meteen voelde dat de weeen zo erg waren. Het is wat moois he dat hypno birthing. Was je minder of niet bang? Want dat helpt ook.

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Diva, wat fijn dat het zo gegaan is bij je! Het principe is heel mooi en het heeft me grotendeels relaxed gehouden tijdens mn zwangerschap (voordat er allerlei complicaties waren,maar dat zal ik nog wel een blog over schrijven) Ik was echt heeel bang en in paniek tijdens de bevalling helaas! Omdat ik echt de controle niet meer had (duh) baby was taking over, en mijn lichaam, dat vond ik heel moeilijk!

mandy vellinga
6 jaar geleden

Hahaha. Jij bent precies hetzelfde als ik ben!!! Ik had dit bij mn dochter(die was 36 weken en mn vliezen waren gebroken, dus moest in het ziekenhuis op inleiden wachten. .. en ik maar mokken op dat bed met een beetje 'buikpijn' ) en ook bij mijn zoontje. Die is uiteindelijk zonder verloskundige in de buurt geboren. (Ik dacht jaaa noujaaa... misschien dat het morgenochtend serieus wordt...) geweldig om te lezen dat ik niet de enige ben die koekoek is.

mandy vellinga
6 jaar geleden

Hahaha. Jij bent precies hetzelfde als ik ben!!! Ik had dit bij mn dochter(die was 36 weken en mn vliezen waren gebroken, dus moest in het ziekenhuis op inleiden wachten. .. en ik maar mokken op dat bed met een beetje 'buikpijn' ) en ook bij mijn zoontje. Die is uiteindelijk zonder verloskundige in de buurt geboren. (Ik dacht jaaa noujaaa... misschien dat het morgenochtend serieus wordt...) geweldig om te lezen dat ik niet de enige ben die koekoek is.

MamavanChance
6 jaar geleden

oh wow wat bijzonder dat je zoontje zonder vk is geboren....daar lees ik graag meer over!!! En haha wij zijn allebei gewoon Koekoek!:)

CCX
6 jaar geleden

Was wel heftig he!

bibi_boe
6 jaar geleden

Dat ontkennen had ik nou ook. Nee hoor, dit zijn geen weeën, ik ga niet bevallen... Ik heb mijn eerste bevalling ook beschreven in n blog, als iemand t wil lezen....

bibi_boe
6 jaar geleden

Ik ging mn eerste bevalling in met: ik zie het wel. Maar het viel alsnog tegen...

MamavanChance
6 jaar geleden

Ja haha! Ik lees het graag, stuur je even een linkje? X

MamavanChance
6 jaar geleden

ja ik denk dat je er hoe dan ook niet echt op kunt voorbereiden!

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.