Terug
Blog header image

Een klap na - Mijn bevalling deel II

Ik was nog maar net bevallen toen ik me niet lekker begon te voelen. Ik kon mijn baby niet bij me verdragen. Er klopte iets niet.

Ik vond mijn bevalling vreselijk. En alles wat eraan vooraf gegaan was, bijna een week lang in het ziekenhuis met een te hoge bloeddruk en een te klein kindje. Maar op het moment dat ik mocht gaan persen werd alles anders. Ik heb gehuild bij de woorden "We gaan persen. Je zit op tien centimeter". Hier had ik het voor gedaan.

Na vier minuten persen werd Kai geboren. Mijn veel te kleine jongen van slechts 2278 gram. Een dysmatuurtje, maar wel eentje die het meteen vanaf het begin goed deed. Kai lag lekker op mijn borst toen vijf minuten na hem ook de placenta geboren werd. Hoe vreselijk ik het ook allemaal had gevonden, ik wist meteen dat het het helemaal waard was geweest. Maar op dat moment begon ik me niet lekker te voelen. "Zo raar is dat niet," zei Dennis, "je hebt de hele dag niets gegeten". Dat was waar. Ik had nog een ontbijtje gehad om 8.00 uur s ochtends, maar toen mijn lunch gebracht werd zat ik middenin een weeënstorm. Ik had het niet aangeraakt en voor de vensterbank stond een dienblad met daarop inmiddels hard geworden boterhammen, een kop koud geworden thee en een glas sinaasappelsap. Ik had sinds mijn ontbijt niets anders gehad dan een paar slokjes water via een rietje, maar gelukkig was het bijna tijd voor het avondeten. Kai werd gecontroleerd en geprikt op glucose, vanwege z'n te lage geboortegewicht en ik werkte m'n avondeten in rap tempo naar binnen. Daarna kwam Kai huid op huid bij me liggen en wat mij betrof kon het genieten toen echt beginnen.

Dennis en ik belden de eerste familieleden en vrienden om hen op de hoogte te stellen van de geboorte van Kai. Maar toen voelde ik me ineens alweer niet lekker. Ik voelde me misselijk en ik kreeg hoofdpijn. Kai lag op mijn borst, maar ik kon het ineens niet meer verdragen. Hij moest daar weg. Ondertussen voelde ik me een vreselijke moeder. Hoe kon ik nu m'n pasgeboren kindje níet bij me willen hebben? Na de geboorte van mijn eerste en tweede zoon voelde ik me energiek na de bevalling en vond ik het heerlijk om ze bij me te hebben, ze te knuffelen en ze proberen aan te leggen. Nu wilde ik dat mijn kindje van mijn borst af ging. Ik voelde me helemaal niet energiek. Ik voelde me vreselijk. Ik kreeg ook nog een vreemd soort buikpijn, bovenin m'n buik. Het was het soort buikpijn waar mijn verloskundige vaak naar had gevraagd in verband met het risico op zwangerschapsvergiftiging. Dat in combinatie met de hoofdpijn en ik wist dat het niet goed was. Ik drukte op de knop en de mannelijke verloskundige kwam weer binnen. "Ik voel me écht niet lekker", zei ik. Hij keek me aan en zag wat ik bedoelde. Hij legde Kai in het wiegje naast mijn bed en meette mijn bloeddruk. Ik kreeg niet te horen hoe hoog het was, maar het volgende moment was de verloskundige aan de telefoon om specifiek naar die en die arts te vragen en die moesten NU naar kamer 25 komen, want mevrouw was erg ziek.

Binnen no time stond mijn kamer vol met artsen en verpleegkundigen die allemaal druk bezig waren met iets. Bloed afnemen. Een katheter plaatsen en urine meenemen voor onderzoek. Infusen aansluiten. Overleg plegen. Ik voelde me vreselijk en ik schrok van al die mensen die het zo druk hadden met mij. Wat was er in godsnaam aan de hand? Wat gebeurde er? M'n avondeten kwam weer omhoog. Ik kon nog net om een teiltje vragen voor ik het er uit gooide. En door de druk bij het overgeven, voelde ik ook hoe ik daar beneden een plens bloed verloor...

De arts die de leiding had gekregen probeerde me uit te leggen wat er aan de hand was, maar ik begreep er geen zak van. Dat lag niet aan haar, maar ik kon me totaal niet focussen op haar verhaal. Wat ik wel begreep was dat ik vlak ná m'n bevalling alsnog de zwangerschapsvergiftiging had gekregen waar de afgelopen weken al voor gevreesd werd. Ik heb nooit geweten dat zoiets kon, na je bevalling. Ik kreeg medicatie om m'n bloeddruk te verlagen en een zwaar medicijn met magnesium. Ik begreep niet waarvoor, maar ik begreep wel dat ik er suf van werd, want dat voelde ik al. Ik keek naar Kai in z'n wiegje, en naar al die artsen die voor mij in die verloskamer stonden. Ik keek naar Dennis, die aan de ene kant verslagen toekeek maar aan de andere kant zijn verantwoordelijkheid nam en voor Kai zorgde. Ik kon het namelijk niet. Daarna viel ik in slaap.

De eerste avond en nacht van Kais leven heb ik niet bewust meegemaakt. Ik herinnerde me alleen nog vlagen, toen ik om half 5 s nachts wakker werd. Een verpleegster was bezig met mijn controles en ze zei dat ik weer moest gaan slapen. Ze hadden me met medicatie onder controle gekregen maar mijn lijf was druk bezig om beter te worden. Ik hoefde me geen zorgen te maken om Kai. Die deed het prima en zij zorgde dat hij niets tekort zou komen. Ik zag Dennis liggen op de slaapbank in de hoek. Gelukkig was hij er ook voor Kai. Ik had een droge keel en vroeg om een glas ranja. Ik dronk een beetje, maar dat ging meteen fout. Ik gaf het meteen weer over en weer voelde ik hoe ik ook bloed verloor. Ik voelde me ellendig en moe, heel moe. En toen viel ik weer in slaap.

De volgende ochtend voelde ik me al wat beter. Ik had weer dorst, en deze keer bleef m'n drinken gelukkig binnen. Voorzichtig durfde ik het ook aan om een bakje yoghurt te eten. En een beschuit met muisjes, dat hoorde erbij. Kai kwam weer even bij me liggen en ik mocht hem proberen aan te leggen. De afgelopen nacht had hij kunstvoeding gekregen, omdat hij geen reserves had vanuit mijn buik, maar nu mocht ik het zelf gaan proberen en zou hij alleen eventueel worden bijgevoed. Het voelde fijn om Kai bij me te hebben. Ik was toch geen slechte moeder, ik was gewoon erg ziek geweest. Ik was nog steeds erg zwak, maar vanaf hier zou het alleen maar beter gaan.

nijn81
6 jaar geleden

Wow heftig! Enorm mooi en meeslepend geschreven! Ik wist ook niet dat het kon. Maar je hebt je erdoorheen gevochten. Hopelijk vanaf hier alleen nog maar bergopwaarts!

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Daar ben je eindelijk deel 8

Regelen, bureaucratie en omgaan met hulp

Die dag, na de bevalling, is het een ratje toe aan mensen en zaken regelen.
We waren even naar buiten geweest, luchtje scheppen. 
Bij terug komst was de begrafenisondernemer er ook al vrij snel. Zij fungeert voor ons als tussen persoon. Ging mijn overlijdensverzekering bellen, en toen kwam een grote klap. Ik sta niet verzekert voor kinderen, mijn eigen kinderen. Ik verstijf, hoor ik dit nu goed? En omdat ik nog onder mijn ouders viel, maar er niet meer bij in woon, kon ik niet bij hun ook aankloppen. En kregen we te horen dat ze sowieso uit gaan van een baby vanaf 24 weken. Ik wordt erg verdrietig en boos, wat heb ik dan gekregen en waar ben ik dan van bevallen?
De onderneemster legt uit dat vanaf 24 weken wettelijk gezien een kindje dat overlijdt gezien wordt als "lijkje". En daarvoor als foetus. Die woorden galmen door onze hoofde, wat is dat nou voor iets. We begrijpen dat ergens een grens getrokken moet worden en dat het vast allemaal zo zal zijn, maar daar hebben wij nu geen aardigheid aan. We proberen John zijn verzekering te bellen, want, gelukkig zijn we net 5 maanden getrouwd. En ohw, we worden zo goed en prettig en totaal informeel geholpen. John staat goed verzekerd en... bij hun verzekeringen is het zo dat je gedekt bent vanaf 20 weken zwangerschap. Wauw. Wát fijn en een opluchting. De onderneemster handelt zaken voor ons af en informeert ons over allerlei opties. We willen Vieve graag mee naar huis en gaan nadenken over een uitvaart invulling. Ze zou de volgende dag bij ons thuis langs komen om daar verder over te praten.

Ze was nog niet weg of mijn ouders stonden heel fijn al binnen de kamer. Half bezorgd en half trotse gezichten komen binnen. Ze knuffelen ons en ik vraag of papa haar wil zien. Ik zie aan hem dat hij het heel moeilijk vond. Maar hij besluit om te kijken. Niet lang, misschien was het een minuutje, maar hij heeft je gezien en vindt je prachtig en had je zo niet verwacht eruit te zien. En erg lange benen zegt hij, haha. 

Mama kijkt en ze is helemaal verliefd, ze is verbaast hoe mooi en gaaf je eruit ziet. Tranen vallen over onze gezichten omdat dit gewoon bitter zoet is. 

John moet naar de KNO, een afspraak wat nog stond en we nu toevallig in het ziekenhuis zijn. Ondertussen komt er bij mij een maatschappelijk werkster en mijn vader besluit naar mijn zus terug te gaan. Mama blijft nog in ieder geval tot John er weer is. Een aai over mijn bol en een kus op mijn voorhoofd en hij gaat. 

De maatschappelijk werkster neemt rustig met mij door hoe alles verlopen is, hoe het gaat met me en met John volgens mijn inziens. Ik reageer koel, lach zo nu en dan. En dan komt de vraag of ik hulp denk nodig te zijn. Ik zeg nee, dit lukt me wel alleen en met John. 
De maatschappelijk werkster en mijn moeder kijken mij in stilte aan. En ze zeggen bijna nog niet in koor dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik zwijg en knik, John komt op dat moment ook binnen en ik lach hem vierkant uit(goed bedoelt). Hij komt binnen met zijn neusgaten beide een tampon. blijkbaar was er weer een verdikking te zien en is dit open gesneden van binnen. 
We lachen met zijn allen en het brengt net even die luchtige onderbreking die nodig was. John komt bij mij zitten en de maatschappelijk werkster benoemt wat er besproken is en dat ze vermoed dat er wel begeleiding op zijn plaats is voor ons in de komende weken. John kijkt naar mij en zegt dat ik dat waarschijnlijk niet wil maar hij denkt dat het wel goed zal zijn. Ik hoor een opluchting van mama, waardoor ik overstag ga en niet koppig wil zijn om te zeggen dat ik het oké vindt. Het is niet dat ik geen hulp wil, ik kan het wel alleen of met John. Ik doe of heb al zoveel alleen gedaan. Achteraf kijkend, was het maar goed ook dat ik mee ging met John. Kleine inzichten die me en ons samen hebben verder geholpen. Zaken wat je zelf als mens of in je eigen werk gebruikt en prima dan weet toe te passen, weet je opeens niet in je eigen situatie. Dat staat er dan volledig los van. Heel gek.

Mama komt ook nog met het aanbod van een vriendin van haar en mede collega, want ze zijn beide kraamverzorgsters, dat zij ons wil begeleiden komende dagen. Ik barst in tranen uit. Ik roep alleen maar waar ze voor moet zorgen, er is geen levend kindje...
De gynaecoloog staat er inmiddels bij en ze helpen mij om in te zien dat we haar ondersteuning misschien wel prettig zouden vinden. John gaat akkoord en ik ga er in mee. Ik denk alleen maar aan al die mensen die nu voor ons bezig zijn, en dat ik het zo extra beladen vindt voor hun. 

De gynaecoloog geeft nog adviezen mee en mijn moeder  vraagt nog heel terecht over stuwing  komende dagen. Verwachting is niet dat het zo erg op zou komen. Dit ging een verpleegkundige nog navragen aan een lactatiekundige. 

Uiteindelijk hebben we alles zover "geregeld", dat we eind van die middag naar huis kunnen en mogen gaan. Dood eng om Vieve nu in haar wateropbaring mee te nemen in de auto, straks gebeurt er iets... 
Eenmaal thuis, is het rustig en stil, mijn vader is langs ons huis gegaan om alle baby spulletjes dat we hadden, mee te nemen naar mijn ouderlijk huis. Zodat we daar niet mee werden geconfronteerd. 
De ouders van John kwamen nog eventjes langs en waren erg verdrietig en behulpzaam. Lief dat ze Vieve wilde zien en vonden haar ook prachtig en waren verrast hoe gaaf en volledig ze eruit ziet.

Toen ze weg waren, was het zo stil. We laten eten bezorgen en gaan erg vroeg naar bed. Nog één keer kijken naar Vieve, ze is op de eettafel, in het midden in haar mandje neer gezet met koelelementen. Een kaarsje erbij die ik uit blaas. En nu... vraag ik me af...


Lees ook: I'LL BE BACK?!

Anoniem
39 minuten geleden

IK WIL DRINGEND MIJN EX TERUG MET DE HULP VAN EEN KRACHTIGE LOVE SPELL CASTER Ik ben zo blij om dit fantastische getuigenis van mij te delen. Mijn leven is in 48 uur volledig veranderd. Ik kan mezelf in de spiegel zien en glimlachen. Ik heb voor het eerst in tijden vertrouwen in mezelf en mijn capaciteiten. Ik heb mijn vriend terug in mijn leven met de hulp van Dr. OGUNAMEN. Hij zei sorry 24 uur nadat de spreuk was gemaakt. Hij zei dat hij zich realiseerde dat hij nooit echt uit elkaar wilde gaan en dat hij de emotionele bagage die ik de hele tijd met me meedroeg niet aankon. Hij zei dat hij dacht dat hij de negatieve invloed op mijn leven had en dacht dat het het beste was om te vertrekken. Hij zei dat het moeilijk was dat ik de hele tijd over het verleden bleef praten. We hebben elkaar allebei vergeven. Ik heb geld in mijn zak dat eindelijk van mij is. (Mijn compensatiecheque is doorgekomen. Er is mij verteld dat het nog maanden duurt. Ik ben het levende bewijs van wat dr. OGUNAMEN kan doen. Ik dank u heel erg, dr. OGUNAMEN, voor het geweldige dat u in mijn relatie hebt gedaan. Ik ben nu zo blij. Met uw hulp, we waren allebei in staat om de waarheid met elkaar te zien en te spreken. Ik had nooit gedacht dat een spreuk eerder een paar zou kunnen helpen. Ik ben erg blij om contact met u op te nemen en dit allemaal te laten gebeuren. Iedereen die een relatieprobleem heeft, kan contact opnemen met Dr. OGUNAMEN. E-MAIL: ugbegundenger@gmail.com