Snap
  • Bevallingsverhalen
  • baby
  • kind
  • Bevalling
  • moeder

5x dingen waarvan je niet wist dat ze bij een bevalling konden gebeuren...

Er zijn een aantal dingen waarvan iedereen weet dat ze bij een bevalling gebeuren, zoals: weeën, pijn en vaak een ruggenprik. Toch zijn er ook een aantal dingen waarvan je niet zeker wist dat ze konden gebeuren. De meesten zijn onschadelijk, terwijl andere soms meer dringende zorg nodig hebben.

Lees hier vijf dingen waarvan je niet wist dat ze bij een bevalling konden gebeuren...

1. Onbedoelde stoelgang

Tijdens het bevallen worden de zelfde spieren gebruikt als tijdens het poepen. Het gebeurt dus vaak dat een vrouw tijdens de bevalling per ongeluk poept! Dit is heel normaal. Het betekent eigenlijk dat de juiste spieren worden gebruikt om de baby eruit te duwen.

2. Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen tijdens de bevalling, vooral tijdens de actieve fase van de bevalling en wanneer je je baby eruit duwt. Wanneer vrouwen een ruggenprik krijgen, kunnen zij bloeddrukdaling hebben die kan leiden tot braken. 

"Wanneer vrouwen een ruggenprik krijgen, kunnen ze een bloeddrukdaling hebben die kan leiden tot braken," zegt Sherry Ross, gezondheidsexpert voor vrouwen in het Providence Saint John's gezondheidscentrum in Santa Monica, Californië.

3. Te snelle bevalling

Meestal hoor je verhalen over eindeloos lange bevallingen, maar wist je dat je ook te snel kunt bevallen? Een snelle bevalling, ook wel steile bevalling genoemd, noem je zo wanneer de baby minder dan drie uur na het begin van de weeën komt. De meeste nieuwe moeders zien snelle bevalling misschien als positief, maar er zijn een aantal zorgen als een snelle bevalling plaatsvindt. De grootste zorg is het gebrek aan tijd om het ziekenhuis te bereiken om pijnstillers te krijgen, in een steriele omgeving te bevallen en in aanwezigheid van artsen te zijn.

4. Uitscheuren

Het is vrij gebruikelijk dat het perineum, het gebied tussen de vagina en anus, scheurt tijdens de bevalling als de vaginale opening niet breed genoeg is. Ouch! 

In sommige gevallen moet de arts een episiotomie uitvoeren, dat is een chirurgische incisie is om de vaginale opening te vergroten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als de schouder van de baby vastzit achter het bekken.  

5. Naweeën 

Als je baby eenmaal op de wereld is, denk je misschien dat het voorbij is, maar dat is niet helemaal het geval. "Het is normaal dat je weeën houdt na de bevalling omdat je lichaam de placenta uit de baarmoeder moet verdrijven. De weeën zijn nodig om de bloedingen na de bevalling te verminderen", zegt dr. Landry. De aflevering van de placenta gebeurt vaak binnen de eerste 30 minuten na de bevalling, omdat de placenta zich van de baarmoederwand scheidt en met weeën wordt uitgeduwd.

Bron: Parents.com

hoimarion's avatar
5 jaar geleden

Bijwerkingen van een ruggeprik kan ook verschrikkelijke jeuk zijn.

Mama Anke's avatar
5 jaar geleden

Bij de eerste bevallen binnen 2 uur. Bij de tweede binnen 50 minuten met placenta en al erbij geteld. Gelukkig bij beide bevallingen het ziekenhuis net gehaald. Wel geestelijk last gehad van de snelle bevalling hoor. Even moeten laten zinken maar idd ik zie het als heeeel positief

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.