Terug
Blog header image

WELK PLASPOTJE VOOR 8 MAAND OUDE BABY? HELP!!!

​Dus ik wil mijn baby van ruim 8 maanden zindelijk maken. Hoe ik dat precies ga doen? Tja dat is nog een hele uitdaging! Ik neem jullie mee.

...op avontuur; baby zindelijk maken #2 Er komen zoveel vragen op me af en (bijna) overal lees ik dan ook dat men meestal begint zo rond de 2 jaar. 

Laat ik maar beginnen met het praktische gedeelte; wat heb ik allemaal nodig? 

  • Boek/internet over hoe ik dit moet aanpakken
  • plaspotje of wcbril verkleiner?
  • trainings luiers/broekjes
  • of gewone onderbroeken?
  • een plasmatje
  • maillot,beenwarmers of broek met spit opening

Veel van deze zaken zijn beschreven in The Diaper free baby en Zindelijk maken is kinderspel, nu moet ik eerlijk bekennen heb ik het 2e boek heel snel uit kunnen lezen maar The Diaper free baby heeft alleen al een inleiding van 30 pagina's en dan nog een heel hoofdstuk om je te overtuigen om het avontuur aan te gaan! Ik ben nu bij pagina 49 en nu gaan ze het hebben over de benodigdheden. Als jonge mama heb ik de tijd nog niet gevonden om daar dus helemaal door heen te spitten (233 pagina's?!)

Dus ik schakel jullie in. Mede mama's. DE ECHTE DESKUNDIGEN als je het mij vraagt. 

Want voor vele van jullie is het toch een been there, done that situatie? Of toch niet en ben ik de ene gekke mama die haar baby van 8 maanden zindelijk gaat (proberen) te maken?!

Echt in details treed zindelijk maken is kinderspel niet over wat voor soort potje, en wellicht is dit cookie cutter duidelijk voor de meeste mama's maar ik vraag me gelijk af, past mijn baby wel op zo'n potje? Ik begin toch ietsjes eerder dan gebruikelijk en hierdoor is het potje dus misschien te klein. 

(het liefst heb ik dan ook nog een biologisch potje zoals een becopotty)

Ik had al een website gemaild met de vraag of mijn baby van 71 cm erop past? Het antwoord was als volgt: Je zult je baby dan wel moeten helpen met zitten. Nou sorry mama's maar hoe zien ze dat dan voor zich? Want volgens Debby (schrijfster van het boek) "moet" je met je baby spelen, liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen, met blokken spelen oid.  Ik zag mezelf al helemaal de Rumba dansen met de xylofoon van mijn zoontje om mezelf te begeleiden, of wellicht wil hij me wel begeleiden? Maar hoe dan? Als ik ondertussen ook mijn baby moet ondersteunen op het potje!?

Dus mijn grote vraag aan jullie mama's:

Welk plaspotje is voor mijn kleine,lieve baby geschikt? 

Lindsy83
6 jaar geleden

Misschien een idee om een keer in een babywinkel te kijken naar de verschillende potjes en je baby meenmen om er op te laten zitten? Dan kan je gelijk zien of het wel of niet goed past. Als je geen geschikt ptje kan vinden zou ik wel even wachten. Het is volgens mij wel beter als je kindje zelfstandig op de pot kan zitten. Al die andere hulpmiddelen zou ik me eerst ook nog niet zo druk om maken. Je baby moet eerst het besef van het potje krijgen en dit werkt het best op een speelse manier. Als je kindje er dan aan toe is zal hij op een gegeven moment zelf aangeven dat hij op de pot wil... En dan als het steeds raak is op de pot kan je verder gaan kijken. Tot die tijd heeft het niet veel zin en geeft het jullie beide alleen maar extra druk. Maar dat is mijn mening... Succes!

Anoniem
6 jaar geleden

Ik denk een laag potje waar hij goed op kan zitten dan heeft hij niet echt ondersteuning nodig en evt op een deken zodat hij niet hard valt

mamablogster
6 jaar geleden

Even een goed bedoeld advies houdt je er rekening mee dat kinderen van die leeftijd lichamelijk best veel problemen kunnen krijgen als je ze zo vroeg zindelijk probeert te maken. Pas vanaf 9 maanden begint een kind controle te krijgen over blaas en darmen. Vanaf 18-24 kan een kind zelf voldoende meewerken. Vanaf 18maanden is een kind pas neurologisch goed ontwikkeld daar komt bij dat het pas zindelijkheid is als een kind er ZELF controle over heeft. Een baby heeft dat niet, dit wordt opvanggedrag genoemd. Sorry voor mijn betoog, maar ik heb teveel kinderen gezien die er echt lichamelijke problemen aan overhielden omdat het te vroeg was gebeurt

nijn81
6 jaar geleden

Mag ik een praktische vraag stellen? Hoe kan een kind van nog geen jaar oud je duidelijk maken dat het moet plassen, als ie straks zindelijk zou zijn? Of moet je er als moeder met de neus bovenop blijven zitten om het kleinste signaal op te vangen? Acht maanden... Poeh. Ik heb nog nooit iemand zó vroeg met zindelijkheid bezig gezien. Succes! Ik ben heel benieuwd of je het voor elkaar krijgt.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik denk niet dat het zo zeer zindelijk maken is op hele jonge leeftijd. Net als bij puppy's en kittens is het meer conditioneren. Met het ene kind lukt dat wel, met het andere niet. Kinderen zijn dan ook niet puppy's of kittens. Als het niet lukt je kind te conditioneren maak je daar dan ook niet druk om. In Nederland hebben we ons klimaat ook niet echt mee. Als je het wilt proberen verwacht er dan niet teveel van en dwing je kind niet.

anoniem2017
6 jaar geleden

Eerlijk ik heb geen idee. Mijn zoon was 3 toen ik geen pamper meer omgaf en die gaf ik gewone onderbroeken aan. Einde van de dag ging hij naar de wc, binnen een week was hij snachts droog maar overdag nam hij er niet de tijd voor.mpas toen hij 7 werd zei hij, nu ben ik echt groot nou plas ik niet meer in mijn broek. Daarvoor intresseerde het hem gewoon niks, iets anders doen was altijd belangrijker dan bij de wc staan wachten tot je plas komt en als je dan toch te laat bent hoefde die schone broek ook pas als hij klaar was of als mama de stinkplek ontdekte. Dochter was met 2 jaar en 3 maanden binnen een week dag en nacht droog. ( dag was einde van de dag) Dus voor het jaar heb ik geen ervaring mee. Succes. Wel lekker als het zou lukken

Leyla Ummels
6 jaar geleden

ik heb die van babybjorn, vind het fijn dat je het binnenpotje eruit kan halen en de extra hoge achterrand heeft wat veiliger gevoel.

MamavanChance
6 jaar geleden

Hok Leyla, dankjewel voor je tip! Ik heb net je blog gelezen over niet zindelijk naar school , hierin schrijf je dat je zoontje met 7 maanden op het potje zat. Is dat dan deze hoge baby bjorn? En paste hij er dan goed op? Met voetjes op de grond om te steunen? Of kan ik dan denk je beter een laag potje(becopotty)nemen zoals op de foto in dit blog? Mijn zoontje kan al goed zelf gaan zitten vanuit kruip positie. Xxx

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi, goed idee! Het is me helaas niet gelukt om dit te doen ivm dat ik nog ziek was! Bedankt voor je tips etc!

MamavanChance
6 jaar geleden

Ja dat is wel een goed idee ja! Dat hij in ieder geval de grond raakt!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi! Dankjewel. Mijn zoontje is nu sinds een paar dagen 9 maanden. Ja ik snap wat je bedoeld met opvanggedrag. Kun je me vertellen wat voor lichamelijke problemen? Mijn zoontje kan al heel goed zelf zitten?

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Nijn! Ja ik ben ook benieuwd hoe en of we het voor elkaar gaan krijgen! Ja daar ben ik ook bang voor, dat ik er heel de dag op moet letten,(wat naar mijn idee ook niet te doen is hoor;)) time will tell!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi! Ja dat is ook een mooie denkwijze! Ieder zijn eigen weg zal ik maar zeggen, ik ben gewoon benieuwd of het ons gaat lukken!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Moeder, ja daar lijkt het misschien ook wel op, het weer hebben we niet mee nee! Ik zal mijn kindje zeker niet dwingen!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi Wendy, ja zou wel heel fijn zijn!

mamablogster
6 jaar geleden

Darmproblemen bijvoorbeeld

Anoniem
6 jaar geleden

Ik ben zelf nog geen mama, dus helaas geen ervaring. Maar ben heel benieuwd naar jou ervaringen, dus blijf vooral bloggen! Lees je blogs heel graag! Succes mrt de potty training!

MamavanChance
6 jaar geleden

Dankjewel! Leuk om te lezen dat je mn blogs graag leest! Ik heb dag 1 net online gezet!:)

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!