Blog header image

Wat als je kindje niet gezond is. .

Een zwangerschap die niet verliep zoals hdt moest. . En alle gevolgen daarvan..

Vorig jaar zomer stond ik op. . Misselijk dat ik was! Dag erna weer.. dag daarnaaa weer.. en toen ging een belletje rinkelen het zou toch niet?! En snel kocht ik 2 voor 5 Euro kruidvat testen die deed ik meteen bij thuiskomst en jawel daar kwam een licht 2de streepje. Verrast maar blij dat wij waren! Ik kreeg kindje nummer 3 ( heb 2 jongens van 9 en 5 jaar uit eerdere relatie) mijn vriend werd papa!  De eerste echo liet 2 vruchtzakjes zien maar 1 was kleiner als de ander en geen hart activiteit dus waarschijnlijk mis gegaan..de ander klopte een ini mini hartje.  Ik zou 5 april 2015 uitgerekend zijn. Vervolgens ging het allemaal goed en met 15 weken lieten we een geslachtsbepaling doen en jawel ik kreeg zoon nummer 3! .. ach ja als het maar gezond is riep ik nog! 20 weken echo werd gemaakt in azm Maastricht omdat mijn jongste zusje een nierafwijking heeft en ook dat bleek allemaal dik in orde. Ik genoot zo van het zwanger zijn!  De feestdagen kwamen eraan en alle voorbereidingen waren gedaan. Baby shoppen met mijn vriend was toch zooo leuk! Met kerst begon ik me beetje ziekjes te voelen en wat pijn aan mn rechterkant net onder mn borst. Eens aangegeven bij de gynaecoloog maar ook die zei ach misschien een griepje.. na kerst begon ik vocht vast te houden en de pijn aan mn zij werd steeds erger. In het nieuwe jaar ging ik opnieuw op controle bij de gynaecoloog en was mijn bloeddruk verhoogd ook werd bloed afgenomen en uiteindelijk kwamen ze me zeggen dat ik een zwangerschapsvergifteging had.ik werd opgenomen. Die dag was ik 27,2 weken zwanger.nog geen uur erna kwamen ze me vertellen dat ik met ambulance naar Maastricht werd gebracht omdat hun niets voor mij konden betekenen als de baby gehaald moest worden het ging toch om een HELLP syndroom. Ik kreeg een infuus met magnesium om mijn hersens te beschermen.. en daar kwamen de broeders van de ambulance al aan. .met sirenes ging ik naar Maastricht en ineens lag ik op een appart kamertje met allemaal artsen om me heen. Ik kreeg longrijping spuiten en er werd gesproken over dagen rekken voor de baby. Een neonatoloog kwam ons vertellen wat de kansen waren voor onze baby en eventuele gevolgen van vroeggeboorte.. ook werd een groei echo gemaakt toen ik 27,4 weken was en ik zag op het scherm alleen maar rode bolletjes.. de echoscopiste ging even een  gynaecoloog erbij halen .. 

Ik wist dat het niet goed zat en barste in tranen uit.. "wat is dit toch allemaal?" zei ik tegen mijn vriend.. en daar kwam de gynaecoloog. . "Mevrouw u placenta werkt niet meer optimaal dit komt waarschijnlijk omdat u ziek bent.. ook heeft u kindje een asymmetrische groeiachterstand" weer terug op de kamer kreeg ik visite van mn schoonmoeder. . Ik voelde me echt niet lekker en de pijn aan mn zij begon steeds erger te worden. Nadat de visite  weg was duwde ik toch eens even op de bel en daar kwam een lieve verpleegkundige.  " ik voel me echt niet lekker , heb zoveel pijn aan mn zij" ze ging een arts halen.. en binnen no time werd er weer bloed geprikt en kreeg ik een catheter. . "Mevrouw hellp verergert vaak in no time we moeten de ctg aansluiten " .. daarna ging het slechter en slechter en weet ik zelf niet meer bewust wat er toen allemaal gebeurd is ..dus nu vertel ik verder wat ik nog weet van mijn vriend en moeder. 

Inmiddels was het vrijdag ochtend 9 januari .. ik was 27,5 weken en ontzettend ziek.ik kreeg pijnstillers en de ctg liep non stop. Mijn infuus werd steeds meer uitgebreid met pijnstillers en middeltjes om mijn bloeddruk omlaag te krijgen. Bloed werd vaker geprikt en steeds meer artsen kwamen erbij. In de middag kreeg ik een ok jasje aan (zo'n blauw ding met open rug) en mijn ouders werden gebeld. Het ging echt niet goed met me! Mijn lever en nier functie begonnen te falen, ze probeerde maar uren te rekken voor de baby.. tegen de avond ging ook de hartslag van de kleine man omlaag en werd snel besloten dat hij eruit moest. Mijn Vriend mocht niet mee op de o.k maar moest in de kamer ernaast wachten.. Ik ging onder volledige narcose en om 21,32 uur werd ons kleine mannetje Nova geboren. Een hoofdje zo groot als een tennisbal . 975 gram!