Snap

Wanneer gaat baby kruipen?

Voordat je kindje 1 is kun je wel verwachten dat je baby gaat kruipen. Om preciezer te zijn: tussen de 7 en 9 maanden is een gemiddelde leeftijd wanneer baby gaat kruipen.

Je kindje gaat zo rond de leeftijd van 8 maanden steeds meer op onderzoek uit. Dit komt doordat het nieuwsgierig is/wordt naar wat er in de omgeving te verkennen is. Een perfecte stimulans voor je baby om te gaan kruipen. 

Wanneer gaat baby kruipen

Het gehele eerste jaar van je baby is een stroom van ontwikkelingen en nieuwe dingen voor zowel je kindje als voor jouwzelf. De wereld wordt stukje bij beetje groter en een grote eerste 'stap' hierin is het leren kruipen! Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 8 maanden

Geen paniek als jouw baby nog niet kruipt als het 9 maanden is hoor, dit is een gemiddelde en ieder kind ontwikkeld anders. Wist je dat sommige kindjes zelfs de gehele kruip-fase overslaan? Zij gaan direct van billen schuiven over op staan en lopen! 

Kruipen in fases

Wanneer gaat baby kruipen? Dat is niet in een keer, dat gaat met kleine stapjes. Een van de voorbereidende stappen is het tijgeren en rondjes draaien op de buik. Misschien herkenbaar? Je legt je baby neer op een kleedje en een paar minuten later is hij of zij een kwart gedraaid, of zelfs helemaal! Dit gebeurt meestal zo rond de 6 maanden.  

Na het draaien is de volgende stap het voor- en achteruit bewegen. Dit gebeurt door kracht te zetten met de voetjes of handjes. De knieën zijn in deze fase nog niet in beeld. 

Laatste fase voordat je baby gaat kruipen: buik van de grond krijgen. Wanneer dit gelukt is, zal hij of zij echt bijna echt gaan kruipen! 

Wist je dat sommige kindjes zelfs de gehele kruip-fase overslaan?

Opletten wanneer baby gaat kruipen

Wanneer je baby kruipt is zijn of haar wereld een stuk groter en ontdekt het in een sneltreinvaart alle hoeken van de kamer. Check of dit baby-proof is. Denk aan stopcontacten, keukenlades, loshangende draden en kabels, krukjes met lampen of planten erop, enz...

Maar ook een schone vloer is van groot belang. Jouw baby kan zomaar alles wat het vindt tijdens het kruipen in zijn of haar mondje stoppen. Stofzuigen mag dus iets vaker wanneer je baby kan kruipen!

Is ook de trap voorzien van een hekje? Sowieso zijn trappen al interessant om naar te kijken, nu je kindje kan kruipen kan dit zomaar een 'doelwit' zijn om naartoe te gaan.

Wat vaak vergeten wordt is de tuin, ook hier kan het best gevaarlijk zijn voor een kindje wat net kan kruipen. Lees hier meer over het kids-proof maken van je tuin >

Tips wanneer gaat baby kruipen

Geef je baby letterlijk en figuurlijk de ruimte om te leren kruipen. Maak ruimte vrij in de woonkamer zodat er meters gemaakt kunnen worden en plan af en toe een half uurtje in om samen te spelen en elkaar achterna te kruipen. Wanneer je een vloerkleed neerlegt heeft je kindje meer grip en glijdt minder snel weg.

Wanneer je jouw kindje complimentjes geeft wanneer het oefent met kruipen, wordt het leuker voor hem of haar om door te zetten!

Als je baby op de goede weg is maar nog niet helemaal kruipt helpt het vaak om een favoriet speeltje nét buiten zijn of haar reikwijdte neer te leggen.

Veel plezier én succes met je kruipende baby ;)

3 jaar geleden

Leuk stukje om te lezen!