Snap
  • Baby
  • Voeding
  • baby
  • voeding
  • maanden
  • 6

Voeding baby 6 maanden

De voeding voor je baby bestaat uit eerste 5 maanden uit melkvoeding. Naast melkvoeding is het niet nodig om extra voeding aan je baby te geven. Nu de zesde maand is aangebroken wordt het tijd voor veranderingen in het voedingsschema. Vanaf 6 maanden zijn de darmen van je baby beter ontwikkeld, waardoor eiwitten verwerkt kunnen worden. Let op tot dat je baby 1 jaar oud is wordt zout afgeraden, want dit kunnen de nieren nog niet goed verwerken.

Zorg er voor dat je baby wel voldoende vocht binnenkrijgt, want de melkvoeding valt weg in het voedingsschema. Dit kun je vervangen voor lauwe groene thee of slappe gewone thee, water of ingedikte vruchtensappen speciaal voor baby's.

Als tussendoor komt het welbekende fruithapje in zicht. Je baby van 6 maanden oud mag elk fruit eten, maar het moet wel gepureerd worden. Andere tussendoortjes voor je baby zijn een broodkorst, soepstengel, rijstewafel, een half ei die helemaal gaar is of een babykoek. Je kunt beter voor een babykoek kiezen dan voor gewone koeken die volwassenen eten, want de hoeveelheid zout en suiker is veel hoger in gewone koeken.

Ook kun je jouw baby pap met rijstebloem gaan geven als bijvoorbeeld lunch. Gebruik voor de pap geen gewone melk, want dit is voor je baby te veel zout en eiwitten. Daarbij geef je ook nog borstvoeding of opvolgmelk.

Wanneer je avondeten gaat maken kun je vlees, kip of vis serveren, dit kun je het beste stoven of koken en vervolgens fijn maken. Zorg er voor dat je baby van 6 maanden nog niet met jou mee eet, want in een maaltijd voor onszelf zit te veel zout. Dit kan wel vanaf 1 jaar. Qua groenten is er veel mogelijk. Een kleine greep uit de mogelijkheden zijn, snijbonen, sperziebonen, broccoli, bloemkool, wortel, andijvie, sla of spinazie. Pas op dat je nitraatrijke groenten niet vaker dan maximaal 2x per week klaar maakt.

Veel succes met de klaar maken van de maaltijden. Wat geef jij het liefste jouw baby en hoe ziet jouw dagindeling eruit? Laat het ons weten op Mamaplaats.

12 jaar geleden

Oh en mag er als toevoeging je je stukje wellicht ook dat vlees, vis of kip niet nodig zijn tot na de eerste verjaardag? Kindjes halen de eiwitten uit de opvolgmelk of de borstvoeding, en niet uit vlees, vis, kip of trouwens ook ei. Hun lijf heeft de extra eiwitten niet nodig. Dus vega en af en toe vlees/vis/kip/ei is eigenlijk beter dan af en toe vega. Elke dag vlees is onnodig voor een goede ontwikkeling.

12 jaar geleden

Wat is de (wetenschappelijke/medische) onderbouwing voor het pureren van eten? pureren lijkt, uit ervaring op kinderdagverblijven en hier thuis, niet nodig. Verslikken gebeurt eerder met gepureerd eten (structuurloos, glad, zelf geen controle over het wanneer het je mond in gaat, etc). Zeker borstgevoede kinderen blijken (veelal) zeer geoefend in het kauwen, dat is immers deel van de drinktechniek. Er is genoeg semi-zacht fruit, zoals banaan, perzit, abrikoos en avocado die kinderen van zes maanden prima weg kunnen happen. Peer, appel, etc 20 sec in de magnetron met een bodempje water in een bakje zorgt er ook voor dat fruit zachter wordt, als je dat echt een probleem vindt. Kindjes die aan het tandenkrijgen zijn vinden het veelal heerlijk om op een hard stuk appel te bijten: verkoelend en nog zoetig ook en eindelijk iets waar je lekker in mag bijten! Wel belangrijk is het om je kind rechtop te laten zitten, waardoor ze naar achteren-glijdend-eten niet weer naar voren kunnen kokken/hoesten/werken met hun tong: de zwaartekracht werkt ze dan tegen. Een heel behoudend groenten/fruit/andere happen schema kun je vinden via borstvoeding.com. ohja en tenzij je je kindjes lever wilt aanvallen: geen smeerkaas en leverpastei. Daar zit zoveel vitamine A in dat het voor veel kinderen net zo schadelijk is als dat zout-voor-je-eerste-verjaardag. Niet doen dus. meer info te vinden bij kinderdiëtisten. Judith, Utrecht mama van twee kids leerkracht pedgogisch medewerker en IT-er.