
VERBORGEN REFLUX
Mijn ervaring
Verborgen reflux? Wat is dat? Deze vraag krijg ik bijna altijd als ik mensen vertel dat Liv hier heel veel last van heeft gehad. En nog steeds. En dat laatste is helemaal vreemd want bij de meeste baby’s doet dit probleem zich maar voor tot ongeveer 6 maanden.
Laat ik eerst eens beginnen met uit te leggen wat verborgen reflux is, voor de mensen die er niet bekend mee zijn.
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is.
Er zijn twee vormen van reflux:
1. Gewone reflux
* Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.
2. Verborgen reflux
* Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.
Toen Liv een week op de wereld was zei ik al tegen Stefan (hubby): ‘Er zit iets niet goed bij haar. Bij haar keel.’ Dat voelde ik gewoon zó sterk. Ze spuugde de hele dag door kleine beetjes (dat is natuurlijk vrij normaal bij een baby) en ik zag ook vaak dat er melk omhoog kwam en dat ze dit weer terug slikte. Ook werd ze steeds onrustiger en was alleen maar rustig als ik haar met haar hoofdje omhoog hield. Ik hoorde Liv vaak kreunen en kokhalzen. Met mijn kraamverzorgster besprak ik mijn zorgen maar die zei me dat zoveel baby’s deze klachten hebben en dat ik het nog echt even aan moest kijken. En respect voor onze kraamverzorgster, want ze was een topper! Maar ik ben research gaan doen naar alle symptomen die Liv had en kwam al gauw uit bij verborgen reflux. Ik heb de verloskundige en de dokter gebeld maar die zeiden me dat ik het toch echt nog even aan moest kijken. Wel heb ik hun gevraagd of ik alvast op voeding kon overstappen (dit deed ik na ongeveer 6 weken).
Ik heb vanaf het begin flesvoeding gegeven en heb eerst gekeken of ik de voeding kon aanpassen. Wij gebruikte Nutrilon en ik ben begonnen met de overstap naar Nutrilon A.R.. Hier koos ik voor omdat dit een speciale voeding is voor kindjes die veel spugen. De voeding werkte voor Liv tegen het spugen, maar haar poep werd mega hard en hierdoor kwam ze helemaal verstopt te zitten. Hierna heb ik aan de huisarts gevraagd welke voeding we dan konden proberen, maar die had eigenlijk geen oplossing. Ik wilde mij hier niet bij neerleggen, dus heb ik contact opgenomen met Nutricia en mijn probleem voorgelegd. Zij adviseerden Nutrilon Omneo Comfort (speciaal voor moeizame ontlasting) in combinatie met Johannesbroodpitmeel (speciaal voor baby’s die vaak spugen). Ik merkte al snel dat deze combinatie voor Liv heel goed werkte, maar we waren er zeker nog niet. Ik had nog steeds een baby die alleen maar in de draagdoek wilde (zodat ze met haar hoofdje omhoog gehouden kon worden) en die ‘s nachts amper sliep.
Na 2 maanden gebroken nachten heb ik uiteindelijk een afspraak met de huisarts gemaakt om te bespreken of het inderdaad verborgen reflux was wat Liv had en hij heeft dat bevestigd. Omdat de aangepaste voeding niet genoeg deed voor Liv stelde hij voor om met medicijnen te beginnen. Hier was ik een beetje huiverig voor en ik zei hem dat ik eerst wilde proberen om bij een Osteopaat langs te gaan. Hier had ik veel over gelezen op internet en heel veel positieve dingen over gehoord.
Wat is Osteopatie?
Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels. Het doel is de mobiliteit van die weefsels te optimaliseren wat herstel en gezondheid van de patiënt bevordert.
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, dus iedereen zal hier zijn mening over hebben.
Echter, voor Liv heeft het gewerkt. Ze werd een totaal ander kind. Vrolijk, rustig en tevreden. Ik was zo blij voor haar. Mijn gevoel dat er iets niet goed zat bij haar was juist en eindelijk hadden we wat gevonden om dat kleine frummeltje te helpen. Liv had een paar behandelingen nodig, maar na de eerste behandeling veranderde er al zo veel. Ik weet nog wel dat ik met ongeloof naast de box heb gestaan, omdat ze hier eindelijk eens rustig in bleef liggen.
Ik kreeg dus een happy baby. Maar ook al ging het dus super goed met Liv, ze bleef spugen. De hele dag door in kleine beetjes. Waarvan ze het meeste weer doorslikte. Ik heb besloten dat te laten voor wat het was, want ze bleef een baby en veel baby’s spugen nu eenmaal. Inmiddels is Liv in augustus 1 jaar geworden. En nog steeds spuugt ze. Ik moet haar kleertjes elke dag minstens 3 keer vervangen. Maar het ergste vind ik het voor haar. Hoe vervelend moet het wel niet zijn als er de hele dag zuur omhoog komt? Dus, wij zijn met 11 maanden weer naar de huisarts geweest. Eerst heeft Liv maagzuurremmers gekregen maar dit mocht niet baten. Daarna hebben we een doorverwijzing gekregen en heeft de kinderarts onderzoeken gedaan. Hier konden ze niks vinden en dus gaven zij het ‘blijde nieuws’ dat er niks afwijkends te zien was. ‘Sommige kindjes kunnen tot wel 2 jaar last hebben van reflux, maar Liv is een vrolijke baby en dat is een goed teken. Het zal vanzelf afnemen’.
Ja, daar zit je dan. Helemaal top dat het allemaal goed zit bij mijn dochter, maar dat spugen is toch zielig? Dus, na lang twijfelen heb ik weer contact opgenomen met de Osteopaat. Daar zijn we vandaag geweest en ik hoop dat het weer net zulke resultaten zal geven als de vorige keer. I’ll keep you updated!
Mama van Sara en thijn
Amc verborgen reflux poli mijn advies en sterkte
Veermama
Hier twee verborgen refluxbaby’s gehad die ruim 1 jaar oud waren voor het beterde. Als ze echt last hebben van zuur merk je dat wel, en dan had de medicatie heel wat uitgehaald. Prijs je gelukkig, want het is echt miserie als ze er wel pijn van hebben. Bij ons haalde de osteopaat niets uit (zoals bij de meeste baby’s met refluxziekte). Bij de oudste was er ook sprake van koemelkallergie en helaas ook allergie voor de maagzuurremmers, maar eens we op de juiste voeding zaten (tegen kma en ingedikt met nutriton) kwamen we toe met gaviscon. Bij de jongste geen allergie (dankzij preventieve voedingsmaatregelen), maar wel zwaardere reflux: we hadden de maagzuurremmer omeprazole nodig en dan nog had ze veel houdingsmaatregelen nodig (veel rechtop dragen, bedje in hoogstand, enkel slapen in buiklig wegens verslikken van reflux op haar rug, ...). De jongste is nu 2 jaar en 3 maanden oud en we zijn eindelijk aan de voorlaatste stap in het afbouwen van de omeprazole. De eerste dosisverlaging was begin dit jaar gelukt, maar toen had ze nog te veel reflux om verder af te bouwen, dus dat is echt een proces met vallen en opstaan geweest. Ik zou je aan de hand van jouw verhaal precies geen zorgen maken dat jouw kindje nu nog last heeft van maagzuur, al kan het natuurlijk wel zijn dat ze af en toe last heeft van het pure fysieke ongemak van het naar boven komen van haar eten. Zolang ze goed groeit (volgens haar groeicurve) en geen tekenen van pijn vertoont komt dat waarschijnlijk wel spontaan zonder medische ingrepen goed.
NLH
Mijn zoon is nu ruim 2 en heeft ook nog last van reflux, boert zijn eten en drinken echt op omhoog en slikt het weer door. Ontzettend onrustige baby geweest, alles is herkenbaar van wat je schrijft. Maar mij zoon lijkt er nu ook geen last meer van te hebben, dus hoeft er blijkbaar niets te gebeuren... succes voor jullie en ik hoop dat de osteopaat helpt.
Esmi87
Hey mama, herkenbaar! Mijn zoon is 6 jaar, hij spuugt nog steeds soms. Heb ook wel vaker het idee dat hij t omhoog krijgt en doorslikt. Heb er wel eens contact over opgenomen met de huisarts, maar zolang hij t zelf niet lastig vind gaan ze er niets aan doen. Als baby spuugde hij ook.echt vaak en uiteindelijk ook van de kinderarts te horen gekregen dat het verborgen reflux was. En ook de mededeling dat t wel over zou gaan als hij ging lopen.. bij ons niet.het geval, hoop t voor jullie wel!