Snap
  • slapen
  • buitenkind
  • buiten
  • buiten slapen
  • Gezond
  • babycoach
  • Neonatologie

Slaapt jouw baby wel eens buiten?

De voordelen van je baby buiten laten slapen

Mijn 18 jarige dochter is fervent volger van influencer Dee. En nu deze een baby heeft word ik dan ook regelmatig op de hoogte gebracht van alle baby gerelateerde items die Dee in haar stories of blogs deelt. Zo ook het verhaal dat Dee haar baby buiten liet slapen en daar vervolgens veel commentaar op kreeg. 

Op een eerder Instagram account had ik in het verleden als eens gepost over de voordelen van buiten slapen. Aangezien dit account gehackt is kon ik deze echter niet reposten dus tijd om er eens een blog aan te wijden! 

Wat mij betreft heeft Dee namelijk helemaal gelijk! In Scandinavië is het zelfs heel normaal om een baby buiten te laten slapen en ook op Nederlandse kinderdagverblijven zie je dit fenomeen steeds vaker verschijnen. 

Dat frisse lucht gezond is weten we eigenlijk allemaal wel. In 1894 werd door Dr. Luther Emmett Holt zelfs het idee gelanceerd om je baby actief te laten "luchten" en zo de gezondheid van je baby te bevorderen. 

Hij schreef in zijn boek " The Care and Feeding of Children"  dat frisse lucht nodig was om het bloed te vernieuwen en te zuiveren, en dat dit net zo noodzakelijk was voor gezondheid en groei als goed voedsel. "De eetlust en spijsvertering verbetert, de wangen worden rood en alle tekenen van gezondheid zijn zichtbaar." 

Het idee was dat door een kind bloot te stellen aan kou, dit de immuniteit zou verbeteren en kinderen minder snel ziek zouden worden. (Hallo Wim Hof methode!)

In 1922 ontstonden zelfs de eerste officiële 'Babycages' een soort hokjes van gaas waardoor je je baby buiten het raam kon laten luchten. Lang voordat er commerciële opties waren, kocht Eleanor Roosevelt in 1906 een kooi van kippengaas om uit het raam van haar herenhuis in New York City aan East 36th Street te hangen voor haar eerste kind, Anna, om in te slapen - een praktijk waarvoor haar buren dreigden de autoriteiten op haar af te sturen.

Inmiddels zijn deze producten uiteraard al heel lang uit de handel maar toch zie je geregeld verwante producten ontstaan. Zo zijn er kinderdagverblijven die speciale kinderbedden voor buiten hebben; de Lutje potjes. Eerlijk gezegd zien ze er niet heel aanlokkelijk uit maar doet het nogal denken aan een uit de kluiten gewassen konijnenhok. Er is zelfs een speciale term voor bedacht: Nordic Napping

Voor sommige mensen doet het allemaal nog al zweverig aan en wordt er zelfs geoordeeld dat het zielig is voor de baby. Maar feit blijft nu eenmaal dat buitenlucht gezonder is dan binnenlucht!

Kinderen die buiten slapen, slapen ook nog eens langer en beter. (Heb je oudere kinderen die slecht slapen? Laat ze elke dag een paar uurtjes buiten spelen en je zult zien dat ook zij beter gaan slapen!) 

Ook stimuleert buiten slapen (en spelen) de aanmaak van vitamine D, wat weer goed is voor de weerstand. 

Buiten slapen hoeft uiteraard niet in een speciaal bedje maar kan ook gewoon in de wandelwagen of in de draagzak terwijl jezelf een wandeling maakt.

Waar moet je op letten wanneer je kindje buiten slaapt?

- Zorg dat je kindje niet in de volle zon ligt 

- De buiten temperatuur mag niet lager zijn dan -5C

- Blijf in de buurt en controleer je kindje regelmatig

- Kleed je kindje warm genoeg aan en controleer zijn temperatuur. Een jonge baby is nog niet zo goed in het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. De temperatuur checken kun je het beste in het nekje doen. Is hij te warm gekleed dan zal het nekje klam en zweterig zijn. 

- Gebruik naast een must en wanten, een warme voeten of kinderwagen zak. Heb je het idee dat dit nog te koud is? Dek je kindje dan eerst toe met een deken van natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Merinowol) 


Laat jij je kindje wel eens buiten slapen?


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️