Snap

Rouw gaat gewoon mee op vakantie

Ergens wil ik er geen ruimte aan geven. Het is nu wel weer anders als toen in het begin, toen je net was overleden... We zijn nu op vakantie in Tsjechië. Ik kan nu wel veel meer als toen... Dan was de energie en de pap na 1 activiteit vaak al op. Na een uur of na een paar uur, moest ik weer terug naar huis. Gewoon om te zijn, thuis te zijn, ruimte voor mijn gedachten, verdriet en pijn... gewoon om te zijn...

Maar nu zijn we alweer acht maanden verder. De dagen zijn anders als in het begin. Er zijn dagen dat ik niet huil... Dagen die gewoon goed gaan. Vaak komen er ook nog dagen dat het gewoon even niet lukt... Of momenten dat er ineens iets voorbij komt wat me zo raakt en ik je zo mis. Het kan een moment zijn en daarna is het weer voorbij.

En nu zijn we op vakantie. Vlak voordat we vertrokken was je grafmonumentje geplaatst. Voor mij een heel heftig moment. Ik vond het erg confronterend. Bij het zien van je grafje kwamen beelden van je geboorte terug en nu lig je in je grafje, zo heftig... Er kwam veel verdriet. 

Gisteren voelde ik het al... Mijn lichaam was moe, mijn hoofd zat zo vol met van alles. Voelde me zo overprikkeld. Als gevolg van alles kan ik minder aan... Prikkels zijn veel sneller dan eerder te veel. Gisteren (8 september 2020) was de dag dat je alweer 8 maanden niet meer bij ons was.. Er zijn zoveel tranen.

Vandaag lig ik in bed en je vader is Praag verder aan het verkennen. Ik vond het niet leuk voor hem... Ik zou ook willen dat ik me blij en opgewekt zou voelen en mee zou kunnen gaan. Maar het gaat niet. Het gaat vandaag gewoonweg even niet. Het is tijd om me terug te trekken, het leven klein te laten zijn. Tijd om te herdenken, tijd om te huilen, tijd om te schrijven. Rouw gaat mee op vakantie. Ik kan het niet in een kluisje zetten en het pakken als ik het wil. Het komt onverwachts... Ik weet ook dat het straks weer beter gaat en als er ruimte is voor rouw, is er straks ook weer ruimte voor andere dingen. Iemand schreef, rouw is als liefde. Zoveel ik rouw, zoveel hou ik van jou... Rouw heeft geen vakantie. Rachel ik hou zoveel van jou.