Snap
  • Baby
  • onderzoek
  • Babylab

Onze ervaring in het babylab

Een tijdje geleden heb ik mijn dochter aangemeld voor het babylab aan de universiteit. Daar onderzoeken ze onder meer taalontwikkeling, emotieregulatie en aandachtscontrole bij zuigelingen. Het zijn veelal studies die erop gericht zijn meer te weten te komen over hoe babies zich in hun eerste 1000 dagen ontwikkelen. Er zijn verschillende babylabs in een aantal grote steden in Nederland, allemaal aangesloten bij universiteiten.

De oproep die wij kregen was om mee te doen aan een onderzoek over emotie- en aandachtsregulatie. Vanuit mijn werkgebied met kinderen, leek me dit een heel interessante ervaring en bovendien nuttig voor de wetenschap. We kregen vooraf een flyer met informatie, de routebeschrijving en een afspraakbevestiging.

De afspraak stond gepland op een dinsdagochtend, na E's ochtendslaapje. We werden vriendelijk ontvangen en E mocht eerst even rondkijken en spelen. Er was ook genoeg speelgoed en een rustig hoekje voor haar. Ik nam alle opdrachten op papier nogmaals door en kreeg uitleg van de onderzoekers.

Toen gingen we de onderzoeksruimte in. Er stond daar een kinderstoel en een monitor met camera. E kreeg een plakkertje op haar voorhoofd ter kalibratie, want haar oogbewegingen werden gevolgd dmv eye-tracking. Ik mocht gewoon bij haar blijven en haar ook vasthouden en knuffelen. Ook mocht ze haar speentje in. De lichten gingen namelijk uit, waardoor E best wel even schrok. Ze kreeg op de monitor plaatjes te zien, die van kleur, grootte en plek verwisselden.  Al haar oogbewegingen werden geregistreerd met de camera. Dit onderdeel duurde iets langer dan 5 minuten en E vond het eigenlijk wel interessant!

Hierna namen we even pauze en mocht E wat eten en spelen. Daarna volgde de still face experiment. In de onderzoeksruimte mocht ik 2 minuten interactief met E spelen, waarna ik haar 1 minuut met een neutraal gezicht, maar zonder praten aan moest kijken. E vond het wel gek dat ik ineens niet meer reageerde en probeerde mijn aandacht te trekken, maar in de kamer was ook genoeg moois te zien, dus de minuut was zo voorbij. Daarna mochten we weer 2 minuutjes spelen.

Toen was het onderzoek afgerond. Alles in totaal zijn we een half uurtje binnen geweest en was dit een leuke ervaring. De onderzoeksresultaten worden nog met ons gedeeld. Er stond hier verder geen financiële vergoeding tegenover maar dat hoeft ook helemaal niet. E kreeg een certificaat van baby-researcher en twee leuke kartonboekjes. Eventueel kon je je reiskosten vergoed krijgen. Als we het willen kunnen we over een aantal maanden nog meedoen aan het vervolgonderzoek. Op die manier krijg je de ontwikkeling van je kindje mooi in kaart. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Nooitverwachtmama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.