Snap
  • Baby
  • Worldbreastfeedingweek
  • Borstvoedingsweek

Ons (borst) voeding verhaal

Toen ik zwanger was van Vieve kreeg ik al snel de vraag: “ga je borstvoeding geven of gewoon fles?”. Nooit geweten dat het überhaupt zo’n ding zou zijn, voor sommige vrouwen DE vraag.

Voor mij was het al snel duidelijk, ik zou geen borstvoeding gaan geven. Belangrijkste reden? Ik heb AD(H)D en mijn medicijnen mogen niet in combinatie met borstvoeding. Ik wilde vooral dat ik na de bevalling de orde en structuur weer terug zou krijgen en daarnaast wilde ik niet continu in de weer zijn met melk/voedingen en als het even kon een keer een nachtje doorslapen zodat Wijnand een keer nacht voedingen kon doen. 

Snap

35 weken.. Vieve kwam te vroeg, ze kon zichzelf niet warm houden, maar verder leek alles prima. Ze kreeg prematuur voeding en het was een tevreden meisje. Na een dag kreeg ze zere billen wat van kwaad tot erger ging. Zo erg dat ik op dag 4 haar niet meer durfde te verschonen, haar huilen ging door merg en been (tenminste door dat van mij) vreselijk… Alles trokken we uit de kast, van andere luiers naar zalfjes niet hielp. We waren de wanhoop nabij, s’nachts was er een lieve zuster die Vieve verschoonde en nam alle tijd om mijn verhaal aan te horen. Ik vroeg haar wat we nog konden doen voor Vieve, inmiddels groeide ze niet meer en viel alleen maar af. “het zou kunnen dat haar darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn, de ontlasting kan dan te sterk zijn voor haar huidje. Ondanks de prematuren voeding die ze krijgt” 

Dit zette mij aan het denken, ik had mijn medicatie nog steeds niet ingenomen (geen behoefte aan) en het enige wat ik nog niet geprobeerd had was borstvoeding, het was inmiddels dag 4 en ik had al een dag flinke stuwing. S’morgens kwam de zuster nog even checken hoe het ging en ik vroeg haar of borstvoeding zou helpen.. Ze zei eerlijk dat ze het niet wist, alleen door het te proberen zou de tijd het leren. Ik appte Wijnand of hij het ook goed vond… “ik sta dubbel en dwars achter jou!”.

De zuster van de dagdienst kwam  binnen.. Ik gaf aan dat ik het lastig vond om te voeden aan de borst, hoe weet ik dat er genoeg in komt? Ik zag het ‘live’ voeden echt niet zitten, ze opperde om dan eerst maar te gaan kolven ook om de productie op peil te krijgen. Wijnand kwam binnen en niet veel later de zuster met het kolf apparaat, spannend! Ik kreeg fantastische hulp en begeleiding.

op dag 5 ben ik begonnen met borstvoeding geven en op dag 7 werd Vieve ontslagen uit het ziekenhuis, de huid van haar billen waren genezen en ze was flink gegroeid. Het klinkt misschien heel gek, maar kolven past zo goed bij mij. Tuurlijk is het extra gedoe maar aan de andere kant gaf het ook een zekere vorm van vrijheid. Ik heb nog geprobeerd om Vieve live borstvoeding te geven maar verder dan aanleggen om te troosten ben ik niet gekomen. In totaal heb ik 6 maanden borstvoeding gegeven, uit de fles, dat waar wij ons fijn bij voelden.

Nu ik zwanger ben van de mini’s ga ik er blanco in, als het lukt wil ik weer graag borstvoeding geven, misschien live misschien uit de fles. Ik weet het niet, misschien lukt het deze keer helemaal niet, dan is dat ook prima. 

3 jaar geleden

moedermelk helpt ook heel goed bij prut oogjes.. verkoudheid.. kapotte billetjes idd.. moedermelk is goud 😁