Snap

Motivatie om borstvoeding te geven

Bij de cursus borstvoeding of een lactatiekundig huisbezoek praat ik met een moeder vaak ook over de reden dat ze borstvoeding geeft. Raar eigenlijk, want wat is er logischer dan na de bevalling starten met het geven van borstvoeding. Redenen die genoemd worden zijn onder andere: natuurlijk vervolg op de zwangerschap, mijn man is allergisch, het is gezond voor mijn kindje, zo krijg ik beter een band, ik heb hooikoorts of voorkomen van voedselallergie.

Of je nu borstvoeding geeft voor de gezondheid van je kind, jezelf, vanwege de gezelligheid of omdat je extra snel wilt afvallen na de bevalling, omdat het gratis is of zelfs om je schoonmoeder dwars te zitten: iedere reden om borstvoeding te geven is goed. Sterker nog: je hebt niet eens een logische reden nodig om borstvoeding te geven. Je kunt kiezen voor borstvoeding, gewoon omdat je het zelf leuk vindt.

Om het even heel zwart-wit en hypothetisch te stellen, wat zou jij kiezen? Je baby de fles geven als die moedermelk zou bevatten of de borst geven als er kunstmatige zuigelingenvoeding uit je borsten zou komen?

Ik zou zelf kiezen voor borstvoeding. Omdat het voeden van je baby aan je borst zoveel meer is dan alleen voeding. Een lekker kacheltje om je baby warm te houden, geborgenheid, gemak, altijd voeding bij de hand, geen gedoe en geen geknoei, troost en voeding in één. En dat allemaal in een warme, zachte en bijzonder charmante verpakking.

Dit komt niet helemaal overeen met wat je als moeder te horen krijgt: je moet toch vooral aan jezelf denken. Dat is niet iets dat je zelf bepaalt, maar waarvan men vindt dat je moet doen. Want zelfs als je als moeder zegt dat je het best redt zo, wordt er meewarig naar je gekeken. Ja, misschien nu wel maar dat hou je niet vol hoor. Dat maakt nogal uit in de keus van voeding. Borstvoeding geven is iets waar je als moeder nu eenmaal meer tijd en energie in moet stoppen dan ieder ander in je omgeving. Wat heb je nodig als moeder? Steun, veel steun. Bemoediging in de keus die je maakt. Ok, je wilt borstvoeding geven. En dat is niet altijd makkelijk in het begin. Wat heb je aan: geef maar de fles, want dat is makkelijker!? Niets! Wat heb je wel nodig? Iemand die je onvoorwaardelijk steunt in jouw keuzes, die je wijst op deskundige hulp als je dat nodig hebt, die de boodschappen voor je doet en even stofzuigt. Die zegt: meid, ga lekker op de bank hangen met je baby, ik zal koffie voor je zetten. Het wordt je als moeder zo snel uit handen genomen. Geef de baby maar aan mij, dan heb jij even je handen vrij. Lees: ik geniet van je kindje en dan kun jij mooi even opruimen in die tijd.

Moeders, sta achter je keus en laat je er niet vanaf brengen. Bedank beleefd voor alle (goed bedoelde) adviezen. Knik vriendelijk ja en zeg: ’Wat lief dat je met me mee denkt, ik heb gemerkt dat voor onze situatie mijn manier het beste werkt. O, ik merk dat mijn baby honger heeft. Ik ga even voeden, wil jij mijn was even ophangen?’

7 jaar geleden

Ouders bepalen het zelf inraedadd, maar contact met moeders die langer doorgaan is voor mij heel waardevol geweest. Ik putte uit de borstvoedings-mailinglijsten (bv-list en bv-plus op yahoogroups.com). Die lijsten bestaan nog steeds, maar hun functie is deels overgenomen door het forum op borstvoeding.com.

11 jaar geleden

Jammer dat je je verdedigd voor jouw keuze Swekema. Als jij 100% achter KV staat, dan is dat toch prima? Ik vind het erg jammer dat je dan dingen schrijft over dat het nooit bewezen is dat borstvoeding het beste is. Je hebt gelijk hoor, dat geen 1 kindje hetzelfde is en je dus nooit écht objectief kunt onderzoeken wat gezonder is. Maar je kunt wel naar gemiddelden kijken. En je hebt naar mijn mening helemaal gelijk dat een kind niets heeft aan een moeder die zich niet goed voelt bij bortsvoeding, en dan is het toch prachtig dat er flesvoeding is? Maar ik heb als bortsvoedende moeder zoveel te maken gehad met onbegrip en vervelende adviezen. Als het niet helemaal lekker loopt met je kindje en met de voeding krijg je meteen van alle kanten te horen 'pak toch de fles'. Goedbedoeld, maar hoe zou jij je voelen, als moeder die voor de fles gekozen heeft, als je te horen kreeg 'tja dan had je maar beter borstvoeding gegeven he' als jouw kindje zijn fles eens niet leeg drinkt? En dát is volgens mij waar dit artikel over gaat, dat je als moeder steun krijgt en mensen je niet van je keuze af willen brengen.

11 jaar geleden

Ik heb mijn kleine man een maand borstvoeding gegeven. Helaas ging er psychisch aan onderdoor, anders had ik graag langer borstvoeding gegeven. Ik heb toen besloten om flesvoeding te geven van het ene op het andere moment. Twee dagen erna ging het alweer een stuk beter met mij en kon ik weer genieten van het voeden. Ik weet dat dit voor mij en mijn kleine man de beste keus was, want wat heb je nou aan een moeder die zit te janken van (psychische) ellende als ze borstvoeding geeft of kolft? Ik kon er niet meer zijn voor mijn kleine man en na de overstap wel weer.

11 jaar geleden

En voor jou geldt toch net zo goed: 'Moeders, sta achter je keus en laat je er niet vanaf brengen.' Het is niet nodig dat je in de verdediging gaat. Dat is helemaal niet wat ik wil bereiken met het schrijven over mijn werk. Ik wil wel mijn werk als lactatiekundige meer bekendheid geven, zodat de moeders die borstvoeding willen geven zo nodig tijdig hulp kunnen vinden.