Blog header image

Mijn kleine bolle prematuurtjes!

Vandaag is het Wereld Prematuren dag. Een dag waar ik eigenlijk nooit zo bij stil heb gestaan, maar vandaag wel...

De reden waarom ik er nooit zo bij stil stond is omdat mijn tweeling dan wel prematuur was, met 34 weken geboren, maar van echte prematuren kon je niet spreken met gewichten van 2470gram en 2610gram. Wat waren het al complete mannen! Ze hebben 2 dagen aan de infant flow (ademhalingsondersteuning) gelegen, 1,5 week aan de apparatuur en toen was het wachten tot ze konden zonder sonde. Na 2,5 week mochten ze dan echt mee naar huis! Het waren slopende weken waarbij ik veel hulp nodig had, veel zorgen had, nog een prachtig kindje thuis had en in tegenstelling wat heel veel mensen zeiden zeker NIET nog even kon genieten van lekker slapen in de nachten en middagen. 

We wisten al redelijk aan het begin van mijn zwangerschap dat het een geplande keizersnee zou worden en ze met 34 weken gehaald werden omdat het een mono amniotische tweeling is. Dat betekend dat ze zaten in 1 vlies en 1 placenta, een iets latere splitsing zou een siamese tweeling beteken. De zwangerschap was enorm stressvol met de kans dat ze zouden overlijden in mijn buik omdat de navelstengen in de knoop konden raken, Met 34 weken de keizersnee wilden ze voorkomen dat het daarna niet meer mis kon gaan. Gelukkig werd ik ook veel gecheckt.

De borstvoeding lukte helaas niet, maar op kunstvoeding groeide ze prima door. Ze ontwikkelden zich ook keurig tot we met ongeveer 9 maanden de ontwikkeling van Wesley zagen stil staan. Hij struikelde ook over zijn rechterarm terwijl hij tijgerde. Na een tijd lang wachten op de MRI kwam de diagnose met 1 jaar. Wesley heeft tijdens of rond zijn geboorte een herseninfarct gehad.... (In mijn vorige blogs heb ik hier al meer over geschreven.) 

Ondertussen in Wesley een hele vrolijke kerel van 2,5 jaar! Zijn ontwikkeling loopt achter en hij zit op een therapeutische peutergroep. We kijken elke keer met verbazing en geluk naar wat hij al kan, maar ook met verdriet naar de dingen die nog niet lukken, achter lopen of de kleine aanpassingen. Gelukkig is het een sterk gedreven mannetje en daar helpt zijn tweeling broer ook wel mee. 

Maar het punt waarom ik vandaag toch even extra stil sta bij de Wereld Prematuren dag is omdat alle onderzoeken naar een oorzaak van het herseninfarct zijn afgerond. Het is geen bloedstolling probleem geweest, geen stofwisselingsziekte, geen infectie. Maar de vroeggeboorte van onze eeneiige tweeling heeft helaas bij Wesley waarschijnlijk de herseninfarct veroorzaakt. 

Dus vandaag sta ik stil bij de vroeggeboorte en de gevolgen daarvan bij alle kinderen, ouders en familie. 

7 jaar geleden

Dank je! :) was ook een super fijn moment!

7 jaar geleden

Wauw super netjes voor een tweeling 34 weken en prachtig gewicht allebei! Die foto is echt heel mooi trouwens, prachtig moment :)

7 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie! Gelukkig dat je jongens er niks aan over hebben gehouden, maar vervelend dat jullie zoveel zorgen hielden de eerste jaren. Geniet van je mannen! :)

7 jaar geleden

Dank je wel! :)