Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • kunstvoeding
  • liefdevoorjekind

Liefde komt uit je borst, niet je borsten.

Liefde komt uit je borst, niet je borsten.

Waar zelfs nog maar enkele jaren geleden vrouwen in het openbaar borstvoeding gaven als paria beschouwd werden, lijkt het tegenwoordig haast wel andersom.

En dat vind ik jammer.

Begrijp me niet verkeerd, borstvoeding is en blijft het beste voor je kind. Er zitten (bijna) alleen maar voordelen aan! Als je dat kán geven en ervaren dan ben je een gezegend mens.

Ik juichte het enorm toe als een moeder niet bang was voor opmerkingen en scheve gezichten als zij haar borst tevoorschijn haalde voor haar hongerige baby. Het is zelfs een vertederende aanblik, zo’n baby’tje dichtbij zijn moeder, drinkend in de armen van liefde.

Maar ergens lijkt het misgegaan te zijn.

Mis gegaan? Hoe kan zoiets mis gaan als het zo mooi is?

Nou, dat zal ik je vertellen! En als je er geen behoefte aan hebt om je in mijn gedachtegang te verplaatsen, ergens in dit scherm staat een kruisje waar je op kan klikken.

Zoals ik eerder benoemde, werden borstvoedende vrouwen in een verdomhoekje geduwd totdat deze vrouwen gingen op komen voor zichzelf en hun baby en dat was prachtig.

Vrouwen verlieten hun woning, toilet in restaurants en andere openbare gelegenheden om te voeden in het openbaar. En als het kon, dan werd en wordt daar een selfie (brelfie) van gemaakt en massaal gedeeld, zelfs op TikTok is een challenge gaande waar moeders hun kind filmen en hun borst loslaten uit het hok om de reactie van hun kind vast te leggen. “Power to the boobs!” Joehoeeee!

Maar, hoe zit het nu met de moeders die kunstvoeding geven? DE fles? Waar zijn ze gebleven? Nou, in het verdomhoekje geschopt. Want zo lijkt het tegenwoordig dat je als moeder niet meer mee telt als goede moeder zodra je besluit kunstvoeding te geven. Besluit je dit nog voordat je kindje geboren is? Dan wil je niet het beste voor je kind. Heb je borstvoeding geprobeerd maar wilde het niet lukken of zag je het toch niet zitten? Dan beschik je over te weinig doorzettingsvermogen. Er worden zelfs vergelijkingen gemaakt tussen kunstvoeding en roken. Hoe dan?

Wauw.

Ik geloof er oprecht niet in dat moeders die bewust voor kunstvoeding kiezen, of achteraf niet kunnen of willen borstvoeden, niet het beste willen voor hun kind.

Waar ik wel in geloof is dat welke voeding je kindje ook krijgt, je dit doet om er voor te zorgen dat je kindje gezond op kan groeien. Welke voeding je geeft is ook geen graadmeter als het gaat om hoeveel liefde je je kindje geeft. Want echt, liefde komt uit je hart, je borst. Niet je borsten.