Blog header image

Klein meisje, grote sprongen??

Na het overlijden van het eerste kindje, merken wij dat wij toch anders de NICU op gaan. Er is meer angst, angst om te verliezen

Angst is een gevoel. Een gevoel wat ik nooit echt heb gekend. Tuurlijk toen ik zelf slecht lag, was er angst dat ik weg kwam te vallen maar dat is anders. Nu ligt mijn eigen vlees en bloed er in dat glazen bakje ligt, ontdek ik wat echte angst is.

Na ons avondje thuis zijn wij blij als we weer naar Hayley toe mogen/kunnen. Eigenlijk is er niks veranderd. Ons tafereel is hetzelfde als alle voorgaande keren. 1 van ons gaan buidelen, daarna gaan we lunchen bij 1890 en gaan dan weer terug naar Hayley. Daar verzorgen we haar weer en gaan we heerlijk  naar haar kijken, luisteren en aanraken. We zien haar groeien. Ze is meer wakker, kijkt ons met haar mooie ogen aan. Ja het wordt een echt mensje.

Omdat het de laatste tijd zo goed is gegaan, geeft de verpleging aan waarom wij eens een dagje niet komen. Gewoon een dagje voor ons zelf. Ppppfff willen we dat wel? We gaan er over nadenken haha.

Na ruim een week is het dan toch zo ver. We gaan een dagje naar mijn zus in Enschede. Even andere omgeving, andere gesprekken (al zal alles uiteindelijk uitdraaien op Hayley) maar gewoon even een dagje geen ziekenhuis.

Voor we gaan, rijden we toch nog even langs het VU, even Hayley een kus op haar bol geven.
Als we binnen lopen zien we een prachtig mooi meisje liggen. Een meisje dat ze vandaag van de beademing willen afhalen. Kijken of het lukt zeggen ze dan. Ze is flink aangekomen de laatste tijd dus haar spiertjes moeten het aankunnen. Dit is een mooie dag om het te proberen. Ze zal niet buidelen dus al haar energie kan uitgaan naar het zelf (oké met behulp van CPAP) ademen.

We stappen in de auto en rijden rustig naar Enschede. Nou ja rustig, het is een hele rit maar het is wel fijn. Onderweg hebben we echt even tijd voor elkaar. We kunnen rustig praten en bespreken van alles. We nemen de tijd om te luisteren naar elkaar en lachen ook tussendoor. 

Na een rit van 2 uur komen we bij mijn zus aan. Even andere omgeving, andere mensen en gewoon even weg van thuis. Natuurlijk vraagt mijn zus meteen naar Hayley. We vertellen alles en zeggen wederom dat we het vreselijk spannend vinden dat we zo ver weg zijn, maar het gaat zo goed met Hayley. Daarnaast ook de afbouw van de beademing. Zo fijn als het goed gaat zeggen we nog. 

Als we er ongeveer een half uurtje zijn, gaat mijn mobiele telefoon. Onbekend nummer dus ik neem op met mijn volledige naam.
Hallo met Cathelijne, ik heb niet zulk goed nieuws!!!! Meteen heb ik paniek en vraag wat er aan de hand is. Cathalijne geeft aan dat Hayley sinds een half uurtje hele hoge koorts heeft en zij echt heel slecht ligt. Ze zien dat ze heel beroerd is, de beademing veel moeite kost en er veel slijm uit komt. Al het eten wat ze toedienen komt er ook per direct weer uit. Wat Hayley precies heeft weten ze niet, maar ze zijn gestart met een AB kuur. Maar omdat ze echt als een "dood vogeltje" in haar glazen bakje ligt lijkt het hen verstandiger als we terug komen. Ze hebben al bloed geprikt maar dat duurt even voor het terug is. 

PANIEK !!!!!! Heel erg veel paniek, daar sta je dan. 2 uur rijden van het VU en een doodziek kindje daar. We stappen dus direct in de auto, Martin geeft gas en als we eenmaal op de snelweg zijn, trapt hij hem nog dieper in. Elke bekeuring is dan maar even pech gehad. 
De terugweg is heel anders dan de heenweg, we praten bijna niet. Ik zit alleen maar te huilen en tegen mijzelf te zeggen dat we nooit weg hadden moeten gaan. 

Een uur en een kwartier later zijn we bij het VU, we parkeren de auto en rennen naar de NICU. 
Als we daar aankomen, staan er allerlei artsen om Hayley haar couveuse en moet er van alles gebeuren. Ik neem de taak van de verpleegkundige over en troost Hayley. Alle onderzoeken gebeuren dus waar ik bij ben. Ik merk dat Hayley echt ziek is, haar oogjes zijn glazig en er komt overal slijm uit. Haar neusje zit vol, haar mondje zit vol, haar luchtbuis moet constant uitgezogen worden. Haar temperatuur is torenhoog. Ze is ZIEK, DOODZIEK. Naast het troosten kunnen wij niks doen. 

Na alle onderzoeken blijven we natuurlijk bij Hayley. Cathalijne komt erbij en we vragen haar hoe dit kan. Vanmorgen was ze nog zo "vrolijk" en nu zo ziek. Dat blijkt normaal te zijn bij prematuurtjes. Een infectie ligt op de loer en helaas heeft ze er nu 1. En niet zo maar 1 want het maakt haar mega ziek. Ze zal de komende dagen ook niet uit haar couveuse mogen. 

Eind van de middag horen we dat Hayley een bloedvergiftiging heeft. Ze gaan gepaste AB geven op deze bacterie en hopen dat ze er snel bovenop komt. 

De volgende dag blijkt dat dat dus niet het geval is en Hayley serieus bloed tekort heeft. Haar bloed wordt afgebroken en hoe wat waar weten ze niet. Dit betekent een bloedtransfusie. De 1e van 7 stuks. Om het verhaal niet te lang te maken, Hayley heeft 1 hele week doodziek in haar couveuse gelegen. 7 bloedtransfusies gehad om te zorgen dat zij het zou redden. Deze bloedvergiftiging heeft haar bijna van het leven beroofd, maar we hebben een sterk meisje. 
Na 7 dagen vechten voor haar leven, lijkt zij op te knappen. Ze kan weer eten verdragen, haar temperatuur zakt en ze voelt zich weer wat beter. Wij hebben een week doodsangsten uitgestaan. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat waren we op de NICU. Deed ik alle controles zelf en verzorgde ik Hayley alsof ze thuis was. In deze week ben ik bijna dokter geworden op de NICU. Alle papieren die binnen kwamen las ik na en zaten we in gesprek met de artsen. 

Toen Hayley opknapte, knapte ze ook goed op. De beademing kon er vrij snel vanaf en groeide ze als kool. Ook dit hadden we weer overleeft. Hayley 1 week ouder en wij voor ons gevoel 10 jaar ouder. Maar we zijn er heilig van overtuigt dat ons meisje het gaat redden. 

Wordt vervolgd ...............

7 jaar geleden

pffff wat heftig zeg en wat een geluk dat Hayley het gered heeft.