Snap

Hoe pak je je sociale leven weer op na de bevalling?

Elk weekend een #REALTALK blog over het leven van kersverse mama @luxblog.nl

Als je bevallen bent, dan herken je vast hoe je jouw sociale leven hebt moeten herpakken. Maar de grote vraag is; hoe pak je je sociale leven weer op na de bevalling? Hier en daar vrienden bezoeken, lunch afspraakjes of theetjes doen, het is anders dan voor Nova was geboren. Ik had tijdens de zwangerschap bedacht dat ik haar overal mee naar toe zou slepen, dat ze zich wel zou aanpassen en alles flexibel zou zijn. En dat ze prima kan slapen tijdens een lunch date. En als ze niet mee gaat, dan zou alles wel het zelfde zijn als voorheen. Nou dat is niet helemaal waar. Het is zo anders of komt dat nog door mijn hormonen?

Een diepgaand gesprek met iemand voeren met een baby in je armen? Dat vind ik nog best moeilijk! Ik raak steeds afgeleid van het gesprek. En als Nova dan lekker ligt te slapen dan ben ik nog moe van de gebroken nacht en is mijn concentratie ver te zoeken. 

Vrienden met kids VS vrienden zonder kids

Dan is daar nog een groot verschil tussen vrienden met kids en vrienden zonder kids. Ik voel mij blijkbaar schuldig als Nova moet huilen wanneer ik bij vrienden ben die geen kids hebben. Ik doe er alles aan om haar zo stil mogelijk te houden. Ook kost het me meer energie om gesprekken te voeren en om onderwerpen te bedenken zonder het thema 'baby'. Als ik bij vrienden ben met kids dan voel ik me al iets meer ontspannen. Dit komt door het idee dat ze weten hoe het is met een baby, dat ze weten dat je spanningsboog misschien niet meer zo groot is. Ook voelt het minder erg als ik midden in het gesprek wegdwaal door de moeheid.

Daarnaast zit ik met Nova haar slaapschema. Waardoor we overal maximaal 2 uur kunnen zijn, inclusief reizen. In eerste instantie was het doel Nova te laten wennen aan situaties met andere mensen en overal leren slapen. Na de eerste weken was ik om en wilden ik structuur voor haar. Vaste voedingstijden en momenten om (het liefst thuis) te slapen. Ik voel me daardoor ook vaak gehaast en steeds kijkend naar de klok. Haar voedingen neem ik mee, maar met alle voedingen en slaapjes ben ik continue met Nova bezig. 

Gelukkig kun je tegenwoordig online veel contacten bijhouden en app ik er op los met vrienden! Komt er meer ruimte in je hoofd als je kindje wat ouder is? Herkennen jullie dit? Ik lees het graag in de comments!